Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Πρόσφατα κατορθώματα του Υ"ΠΕ"ΚΑ

Τουριστικό χωριό μέσα σε δάσος, παραθεριστικές κατοικές σε προστατευόμενη περιοχή, αναδρομικό ξέπλυμα παρανομιών σε ρέματα. Σε εισαγωγικά θα βάζουμε πλεόν το ΠΕ από το ΥΠΕΚΑ.

Έγκριση για τουριστικό χωριό σε δασική έκταση
Τη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού και ενός ξενοδοχείου μέσα σε παράκτια έκταση στην Κόρινθο, της οποίας το 92% είναι δασικό ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η επίμαχη έκταση, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας Νησιά Μαρέζα Α.Ε. βρίσκεται στην περιοχή Μαρέζι-Κοκόσι της δημοτικής ενότητας Σαρωνικού του δήμου Κορινθίων και προορίζεται για τη δημιουργία καταλύματος 5 αστέρων και δυναμικότητας 711 κλινών.

Σύμφωνα με τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, που είναι και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης, από τα 796 στρέμματα της έκτασης, τα 734 στρ. (92%) είναι ιδιωτικό δάσος ή δασική έκταση, τα 15,5 στρέμματα (2% της έκτασης) ζώνη αιγιαλού και παραλίας και τα υπόλοιπα 62 στρέμματα (7,8%) αγροτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γνωμοδότησή της η διεύθυνση Δασών Κορινθίας εκφράζει την εκτίμηση ότι τα 734 δασικά στρέμματα είναι «υποβαθμισμένης σημασίας» και εγκρίνεται η οικοδόμησή τους μέχρι ποσοστού 10% (ήτοι 73,4 στρέμματα), όπως προβλέπεται από τη δασική νομοθεσία. Επόμενο στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης είναι η υποβολή, από την εταιρεία, μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία θα προσδιορίζονται τα μεγέθη δόμησης και κάλυψης και η έκταση που πρόκειται να χτιστεί. Μάλιστα όπως προκύπτει από την απόφαση, μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων έχει προταθεί να είναι υπόσκαφο, ενώ η τουριστική εγκατάσταση θα διαθέτει και λιμενικά έργα. Την υδροδότηση της εγκατάστασης δηλώνει ότι θα αναλάβει ο δήμος Κορινθίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ, Πηγή

Το ΥΠΕΚΑ αποχαρακτηρίζει προστατευόμενη περιοχή στον Κορινό Πιερίας για να χτιστούν 6.500 κατοικίες
Από την Αυγή
Το ΥΠΕΚΑ αποχαρακτηρίζει προστατευόμενη περιοχή στον Κορινό Πιερίας για να χτιστούν 6.500 κατοικίεςΠάνω από 4.000 στρέμματα του καταφυγίου Άγριας Ζωής "Αλυκής Κίτρους" του Δήμου Κατερίνης αποχαρακτηρίζει ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς, με χθεσινή απόφασή του, συρρικνώνοντας τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, συνολικής έκτασης 17.840 στρεμμάτων.
Τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού είχε ξεκινήσει ο Δήμος Κατερίνης στον οποίο ανήκει παραθαλάσσια έκταση 2.041 στρεμμάτων, την οποία επιχειρεί να οικοπεδοποιήσει με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, νυν ΥΠΕΚΑ, για τη δημιουργία παραθεριστικής πολιτείας 6.500 κατοίκων.
Τα 1.210 στρέμματα ανήκουν σε εκτεταμένο υγροτοπικό σύστημα πολλαπλώς προστατευόμενο από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Ήτοι εμπίπτουν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους, Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Αλυκή Κίτρους, από το 1996, του Δικτύου Νatura, μέσα στην περιοχή του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους, η οποία έχει κηρυχθεί από το 1988 Καταφύγιο Θηραμάτων και σήμερα πλέον χαρακτηρίζεται Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους.
Σύμφωνα δε με τον Νόμο 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας απαγορεύεται «η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό».
Ταυτόχρονα εφάπτεται σχεδόν με την Ειδική Ζώνη Διατήρησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 Αλυκή Κίτρους, αλλά και με ζώνες αυξημένης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.
Στη χθεσινή απόφαση με τα νέα όρια του ΚΑΖ φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτά έχουν μετακομίσει εκτός των ορίων της έκτασης που επιχειρείται να κτισθεί. Το ΥΠΕΚΑ περιφρονεί και τη διαδικασία προκαταρκτικής διερεύνησης και ελέγχου "για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της περιοχής του Δικτύου Νatura" στον Κορινό, που έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ε.Ε. από το 2012.

"Εξαφανίζουν" ρέματα για να κουκουλώσουν παρανομίες
Ως πλυντήριο αναδρομικού ξεπλύματος παρανομιών εις βάρος των ρεμάτων αποδεικνύεται πως λειτουργεί ο νόμος 4258/2014 του ΥΠΕΚΑ "Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα", ο οποίος ψηφίστηκε στις 14 Απριλίου.

Στις Σκουριές Χαλκιδικής, περιοχή την οποία λυμαίνονται οι χρυσοθήρες, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα, με ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 25 Ιουνίου οριοθετούνται τμήματα και όχι το σύνολο τριών ρεμάτων "Λοτσάνικου Λάκκου, Καρατζά Λάκκου και Καρόλακκα".

Σε κάθε περίπτωση η οριοθέτηση, βάσει της νομοθεσίας, έπρεπε να προηγηθεί της 201745/26.7.2011 Κοινής Υπουργική Απόφασης «Έγκρισης περιβαλλοντικών όρων" για τα έργα: α) "Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» και β) "Απομάκρυνση, καθαρισμό χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας" της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ στον νομό Χαλκιδικής». Στο Π.Δ. αναγράφεται ως ημερομηνία έκδοσής του η 26η Μαΐου και μεταξύ άλλων, στα "έχοντας υπόψη", γίνεται αναφορά στις διατάξεις του (άρθρα 3 και 9) του νέου νόμου, αλλά και σε γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας την υπ' αριθμ. 97/2014 "με πρόταση του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ" Ν. Ταγαρά. Ασυνήθιστη σβελτάδα, εκτός αν το σχέδιο Π.Δ. περιέργως πήγε χέρι με χέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι "επικυρώνεται ο καθορισμός οριογραμμών τμημάτων τριών ρεμάτων, 'Λοτσάνικου Λάκκου, Καρατζά Λάκκου και Καρόλακκα', που βρίσκονται στη θέση 'Σκουριές' του Δήμου Αριστοτέλη (Ν. Χαλκιδικής), όπως εγκρίθηκαν στις 26.9.2012 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Ν. Χαλκιδικής) και αποτυπώνονται με κόκκινη γραμμή στα τριάντα τέσσερα (34) σχετικά πρωτότυπα διαγράμματα σε κλίμακα 1:500 (με τις συντεταγμένες των κορυφών τους), αντίτυπα των οποίων σε φωτοσμίκρυνση, θεωρημένα από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την υπ' αρ. 23172/2014 πράξη του συνδημοσιεύονται με το παρόν διάταγμα".

Γραμματικό

Με τη βοήθεια του ίδιου νόμου (άρθρο 1 και 4) επιχειρείται να εξαφανιστεί και το ρέμα εντός του ΧΥΤΑ Γραμματικού, αφού βαφτίστηκε πρώτα μικρό ρέμα, οπότε και δεν απαιτείται η οριοθέτησή του. Και όπως γνωμοδότησε αναρμοδίως στις 29.4.2014, με εργαλείο τον νέο νόμο, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Κ. Τριάντης, "η εν λόγω επιφανειακή πτύχωση απορροής δεν χαρακτηρίζεται ως ρέμα".

Η σκανδαλώδης μεθόδευση υπονομεύει το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος (7.3.2014), οι οποίοι εντόπισαν καραμπινάτες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με πρώτη και βασική τις παράνομες εργασίες στο μη οριοθετημένο ρέμα που διατρέχει τον ΧΥΤΑ. Διαπίστωσαν έξι παραβάσεις και εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 160.000 ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής και στην κοινοπραξία των εργολάβων που κατασκευάζει ο ΧΥΤΑ (Λάμβδα Τεχνική - Ηλέκτωρ - Μεσόγειος). Με απόφαση υπουργού (16 Απριλίου) ο ειδικός γραμματέας Υδάτων εξουσιοδοτείται να αποφασίζει την επιβολή προστίμων που εισηγούνται οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου