Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τέλος η αναγνώριση -Ισοδύναμα τα πτυχία των κολεγίων με των πανεπιστημίων

Χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΑΟΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους οι απόφοιτοι ελληνικών κολεγίων, που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.
Μάλιστα, η αλλαγή ξεκίνησε ήδη από τους δικηγόρους, αφού σύμφωνα με τροποποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η νομοθεσία θα εναρμονίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και οι απόφοιτοι των νομικών σχολών θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους με τη διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς να χρειάζεται η αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ.
Ελεγχος επάρκειας από τις επαγγελματικές ενώσεις
Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, μετά τους δικηγόρους -όπου έγινε η αρχή- σειρά αναμένεται να πάρουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως του μηχανικού, τα οικονομικά, τα ιατρικά επαγγέλματα και άλλα. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της επάρκειας των αποφοίτων των κολεγίων θα γίνεται πλέον από τις επαγγελματικές ενώσεις, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ιατρικός σύλλογος και ο δικηγορικός Σύλλογος. Οι ενώσεις, λοιπόν, θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της διαδικασίας των εξετάσεων, όπως ακριβώς ισχύει και για τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων.
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τους δικηγόρους
Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα οι απόφοιτοι κολεγίων και συγκεκριμένα της νομικής είχαν περίπλοκες εναλλακτικές δυνατότητες, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα στην Ελλάδα. Αρχικά, έπρεπε να κάνουν αίτηση αναγνώρισης στον ΔΟΑΤΑΠ και να δώσουν εξετάσεις σε πρόσθετα μαθήματα και δοκιμασίες στα ελληνικά πανεπιστήμια,  προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη ισοδυναμία του πτυχίου τους. Σε διαφορετική περίπτωση πήγαιναν στην Κύπρο όπου έκανα πρακτική άσκηση για 12 μήνες για την άδεια δικηγορίας και στη συνέχεια επέστρεφαν στην Ελλάδα με την ιδιότητα του κοινοτικού δικηγόρου.
Πλέον, με την πρακτική άσκηση των 18 μηνών, θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψήφιων δικηγόρων και οι επιτυχόντες θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν το διορισμό τους στο δικηγορικό σύλλογο του πρωτοδικείου που επιθυμούν.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/152631#ixzz30Afqow6e


Στα επιμελητήρια που καταρρέουν η αναγνώριση των πτυχίων

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καταργεί τον οργανισμό αναγνώρισης πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων και μεταφέρει τις αρμοδιότητες στα επαγγελματικά επιμελητήρια φροντίζει για την πλήρη κατάρρευση των ταμείων τους.
Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια δεν θα χρειάζονται αναγνώριση των πτυχίων τους από τον ΔΑΟ-ΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).

Η τροπολογία σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου (του ιδίου που όπως ανέφερε ο Μπαλτάκος έπαιρνε τηλέφωνα τους εισαγγελείς για να πιέσει για τα θεμιτά στην κυβέρνηση αποτελέσματα) εναρμονίζει τη νομοθεσία της χώρας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το κράτος όμως εκτός της απελευθέρωσης της ιδιωτικής παιδείας -που για πολλούς είναι και θεμιτή- απεμπολεί το δικαίωμα του ελέγχου της διαδικασίας αφού σύμφωνα με την τροπολογία αποκλειστικά υπεύθυνα για τον έλεγχο των αποφοίτων θα είναι στο εξής τα επαγγελματικά επιμελητήρια τα οποία θα τους αναγνωρίζουν και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Την ίδια ώρα όμως με άλλο μνημονιακό νόμο η κυβέρνηση μετατρέπει σε προαιρετική την συμμετοχή επιχειρήσεων και επαγγελματιών στα επιμελητήρια, κάτι που όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων, θα οδηγήσει μαθηματικά στην κατάρρευση τους, τα αποθεματικά των οποίων έχουν ήδη εξανεμιστεί με το PSI του Βενιζέλου. Φυσικά τα επιμελητήρια δεν είναι τράπεζες για να απολαμβάνουν το προνόμιο της ανακεφαλαιοποίησης .

Έτσι η κυβέρνηση αποφασίζει ταυτόχρονα την αύξηση των αρμοδιοτήτων και την δραματική μείωση των πόρων των επαγγελματικών επιμελητηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου