Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Τα χημικά της Συρίας απειλούν τη Μεσόγειο

Η εξουδετέρωση των χημικών επί του πλοίου Cape Ray θα γίνει σε διεθνή ύδατα, ώστε να καταστήσει δυνατή την αποφυγή της σχετικής νομοθεσίας για τη θάλασσα. Αυτή η παγκόσμια πρώτη θα μετατρέψει τις ανοιχτές θάλασσες σε ζώνη ελεύθερη από κάθε δημοκρατικό έλεγχο και κάθε περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιορισμό. Της Αντας Ψαρρά από την ΕφΣυν
 
Ενώ κλείνουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες της Συρίας, ανοίγουμε τις πόρτες της Μεσογείου για την υποδοχή των τοξικών χημικών της χώρας αυτής με ελάχιστες εγγυήσεις και χωρίς τη συναίνεση επιστημόνων και οικολογικών οργανώσεων. Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή και ελληνικό Τύπο για τις επικίνδυνες συνέπειες της μεθόδου και του τρόπου που θα καταστραφούν τα χημικά και ξυπνάνε επιτέλους όχι μόνο διεθνείς οργανώσεις και επιστήμονες, αλλά και πολλούς βουλευτές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στις φωνές των 37 ευρωβουλευτών (16/1/2014) για το θέμα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Αστον προστέθηκαν τώρα και εκείνες των βουλευτών της Κρήτης αλλά και της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, που ζητούν διευκρινίσεις για το θέμα. Οσο κι αν ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας αλλά και ο υπουργός Ευάγγ. Βενιζέλος προσπάθησαν να δώσουν «καθησυχαστικές» απαντήσεις, είναι βέβαιο ότι οι απαραίτητες εγγυήσεις δεν υπάρχουν και με τη μέθοδο που επιλέχτηκε θα είναι δύσκολο να υπάρξουν απόλυτα ασφαλείς προβλέψεις.

Νομικό «τερτίπι»

Ο υπεύθυνος του τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ, Θράσος Φωτεινός, μας έθεσε υπόψη κάποια συνολικά δεδομένα που ανατρέπουν την κυβερνητική βεβαιότητα και σκιαγραφούν τους τεράστιους κινδύνους και το νομικό «τερτίπι» που δίνει τη δυνατότητα μετατροπής της Μεσογείου σε χωματερή χημικών. Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι «η επεξεργασία των χημικών ουσιών της Συρίας πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray είναι μια προαποφασισμένη λύση. Αυτή η επιχείρηση στην ανοιχτή θάλασσα εγκαινιάζει την εκβιομηχάνιση των ωκεανών». Αναλυτικότερα:

* Το συγκεκριμένο πλοίο Cape Ray (τύπος Ro-Ro) αποτελεί μέρος αμερικανικού στόλου που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτός ο τύπος πλοίου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις πυρκαγιές και σε εισροή νερού. Ενα Ro-Ro πλημμυρίζει σε λίγα λεπτά και γρήγορα βυθίζεται μαζί με το φορτίο του (το σύνολο των χημικών αποβλήτων προς επεξεργασία θα επιβιβαστεί στο Cape Ray). Οι βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στο πλοίο δεν εγγυώνται επαρκή ικανότητα πλεύσης σε περίπτωση σοβαρής δομικής βλάβης. Το Cape Ray κατασκευάστηκε πριν από 36 χρόνια. Κατά μέσο όρο ένα Ro-Ro πάει για διάλυση μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας.

* Το Σύστημα Εγκατάστασης Υδρόλυσης Πεδίου (Field Deployable Hydrolysis System, FDHS) για την προεπεξεργασία των ουσιών για χημικά όπλα, που αναπτύχθηκε από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη βιομηχανία, είναι πιλοτικό. Η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε αυτό το καλοκαίρι. Η ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται συνεχώς και με ασφάλεια 500 έως 600 τόνους τοξικών ουσιών μένει να αποδειχτεί. Κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί επί εδάφους. Το να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα πάνω σε πλοίο είναι μια περιπετειώδης επιχείρηση με πολλούς κινδύνους για το πλήρωμα, τους τεχνικούς και το περιβάλλον. Η μέθοδος αυτή παράγει απόβλητα 800 τόνους λάσπης για 500 τόνους χημικών, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το πώς και το πού θα καταστραφεί αυτή η λάσπη. Επίσης από τον εξοπλισμό του πλοίου (φίλτρα αέρα) καθίσταται φανερό ότι θα υπάρχει και εκπομπή αερίων κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης.


* Οσον αφορά το νομικό κομμάτι, θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση για τον Ελεγχο της Διασυνοριακής Διακίνησης Επικίνδυνων Αποβλήτων και της Διάθεσής τους. Για να είναι νόμιμη η εξαγωγή τους από τη Συρία προς το Cape Ray, σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική συμφωνία μεταξύ του κράτους εξαγωγής και του κράτους υποδοχής (άρθρα 4 και 11 της Σύμβασης της Βασιλείας). Η εξουδετέρωση των χημικών επί του Cape Ray θα γίνει σε διεθνή ύδατα, ώστε να καταστήσει δυνατή την αποφυγή της σχετικής νομοθεσίας για τη θάλασσα. Αυτή η παγκόσμια πρώτη θα μετατρέψει τις ανοιχτές θάλασσες σε ζώνη ελεύθερη από κάθε δημοκρατικό έλεγχο και κάθε περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιορισμό.

Απειλή για τους ψαράδες

* Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) και οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι 500 τόνοι πρόδρομων ουσιών της Συρίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη θάλασσα μέσα σε μια-δυο εβδομάδες, ενώ η τελική καταστροφή των χημικών όπλων της Αμερικής δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2023. Στην ξηρά οι ΗΠΑ ελπίζουν για την καταστροφή 3.100 τόνων σε 10 χρόνια. Στη θάλασσα είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να επεξεργαστούν 500 τόνους εντός 4 εβδομάδων.

* Προς το παρόν ένα χαμηλού βαθμού Ro-Ro, το Arc Futura με συνολικά 38 ελλείψεις από το 2000 στους ευρωπαϊκούς λιμένες, ελίσσεται κάπου στη Μεσόγειο φορτωμένο με μία άγνωστη ποσότητα χημικών όπλων. Μόνο όταν όλες οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου πλοίου αδειάσουν και όλα τα όπλα φορτωθούν στο Arc Futura και σε ένα άλλο Ro-Ro που ειδικεύεται στη μεταφορά αυτοκινήτων, θα περάσει σε δράση το αμερικανικό πλωτό εργοστάσιο. Με βάση τον σχεδιασμό δεν έχει οριστεί λιμένας καταφυγής στην περίπτωση που υπάρξει μείζων επιπλοκή κατά τη διαδικασία υδρόλυσης επάνω στο Cape Ray.

Οι κάτοικοι της Μεσογείου, οι ψαράδες και τα ψάρια δεν πρόκειται να απαλλαγούν από την απειλή. Η οργάνωση Robin des Bois ελπίζει ότι το τρέχον σχέδιο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα εγκαταλειφθεί.

Οι πρόδρομες ουσίες και άλλα συστατικά των χημικών όπλων της Συρίας θα μπορούσαν να υποστούν επεξεργασία επί εδάφους στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες και περιφέρειες όπου οι καλύτερες τεχνικές είναι διαθέσιμες, όμως οι χώρες αυτές το αρνήθηκαν.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Στο πόδι η Κρήτη κατά των τοξικών αποβλήτων

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλη

Σε γενικό συναγερμό βρίσκονται οι φορείς και οι πολίτες της Κρήτης για το θέμα αυτό. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τα τέσσερα εργατικά κέντρα του νησιού ζητώντας, έστω και την τελευταία στιγμή, την ακύρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Τα βέλη των διαδηλωτών συγκέντρωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης στους οποίους καταλογίζουν «χαλαρή» αντίδραση για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), Σωκράτης Βαρδάκης, έκανε λόγο για πιθανές «υπόγειες» πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ελλάδα για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, την ώρα που χώρες όπως η Αλβανία αρνήθηκαν κατηγορηματικά την καταστροφή των χημικών στο έδαφός τους.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την οποία ζητήθηκε η γνώμη ειδικών επιστημόνων. Τις επιφυλάξεις του για την όλη διαδικασία εξέφρασε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων. Ο κ. Γιδαράκος έχει ήδη μιλήσει δημόσια για τους πιθανούς κινδύνους («Εφ.Συν.» 10/1/2014) και τονίζει πως υπάρχει ακόμα χρόνος αντίδρασης, αρκεί να ενεργοποιηθούν οι πολίτες. «Πάντως, ακόμα και αν δεν μπορέσει να αποτραπεί η διαδικασία καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει την ύπαρξη κλιμακίου παρατηρητών για την επίβλεψη όλης της διαδικασίας» αναφέρει ο κ. Γιδαράκος. «Θα είναι μια βόμβα όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την τοπική οικονομία. Θα είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες στους εργαζόμενους, ειδικά στον τομέα του τουρισμού από ένα πιθανό ατύχημα και μόλυνση της περιοχής. Ποιος θα πάει διακοπές σε ένα μέρος στη θάλασσα του οποίου έχουν απορριφθεί λίγους μήνες πριν τα επικίνδυνα αυτά χημικά;» αναρωτιέται ο ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Σ. Βαρδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου