Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο Χατζησωκράτης αναζητά "συντρόφους διευθυντές"

Αναδημοσίευση από Βαθύ Κόκκινο. Θυμίζουμε ότι ο κος Χατζησωκράτης είναι και αυτός "συνάδελφος".

Είπε να θρονιαστεί στην εξουσία το άθλιο κόμμα του Κουβέλη και της παλιοπαρέας  του και το κάνει με όλα τα ανάλγητα ήθη του σάπιου κατεστημένου. Δεν πρόλαβαν να μπουν στην αισχρή διακυβέρνηση και τόβαλαν  σκοπό να ριζώσουν για τα καλά σε όσα περισσότερα πόστα μπορούν για να εφαρμόσουν την πολιτική τους που καταστρέφει  την κοινωνία.
Σάλο έχει προκαλέσει ένα e-mail  του αργόμισθου στελέχους της ΔΗΜΑΡ και πρώην εργατοπατέρα Δ.Χατζησωκράτη  προς «συντρόφους και συντρόφισες» -τρομάρα τους- για  να σπεύσουν να στείλουν βιογραφικά για την κάλυψη των θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών στα διαλυμένα από την εγκληματική τους πολιτική,  νοσοκομεία.
Η παραπάνω άθλια κίνηση δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως το «αριστερό» αυτό εξάμβλωμα είναι ποτισμένο  μέχρι το μεδούλι από την αλαζονεία της εξουσίας κι ας είναι μόνο λίγους μήνες στα κόλπα και στα κομπρεμί.
Και μην μας πει κανείς  «καλόπιστος»  ό,τι στις συναντήσεις των τριών αρχηγοληστών δεν διευθετούνται ζητήματα νομής της εξουσίας   παρά  μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με τη «σωτηρία» της χώρας .
Τι σχέση έχουν με την αριστερά τέτοια ήθη και πρακτικές;
Το e-mail  αυτό από κάποιο σφάλμα στην διαδρομή του αναρτήθηκε  σε προσωπική ιστοσελίδα στο facebook είναι το εξής:
email_dhmar_dioikites_nosok-260x300
«Έλαβα από την ΔΗΜΑΡ το ακόλουθο μήνυμα. ________
ΘΕΜΑ: Στις 27/03/13 λήγει η κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εγκατάσταση των Διοικητών (87) και Υποδιοικητών(93) όλων των Νοσοκομείων της χώρας
Αγαπητοί/ες σύντροφοι/ισσες,
Προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την εγκατάσταση των Διοικητών (87) και Υποδιοικητών (93) όλων των Νοσοκομείων της χώρας σύμφωνα με το Νόμο 4052/12. Προκηρύχθηκαν και οι θέσεις όσων έχουν διορισθεί στο εννεάμηνο της τρέχουσας διακυβέρνησης της χώρας.Οι αιτήσεις για κάλυψη των θέσεων πρέπει να γίνουν μέχρι τις 27/03/13 στα οικεία Νοσοκομεία ή στα οικεία ΠΥΔΕ. Πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα άλλης υποψηφιότητας.
Σας στέλνουμε συνημμένο των κατάλογο των Νοσοκομείων, όπως προέκυψαν από τις συνενώσεις τους, όπου εμφαίνονται και οι θέσεις Διοικητών, Υποδιοικητών. Φροντίστε να κατατεθούν εγκαίρως οι υποψηφιότητες.
Αποστείλατε και σε μας αμέσως μετά τα ονόματα και τα βιογραφικά των υποψηφίων που κατέθεσαν αιτήσεις και για ποιο νοσοκομείο.
Με σχ (σ.σ. συντροφικούς χαιρετισμούς)
Δ. Χατζησωκράτης
ΥΓ. Φαίνεται πως υπάρχει βάσει του Ν. 3329 ένα πρόβλημα εντοπιότητας (δηλαδή δεν πρέπει να είναι δημότης του νομού). Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν θα ισχύσει. Για το λόγο αυτό ας υπάρχει και μια προετοιμασία με εναλλακτικές υποψηφιότητες , που θα πρέπει προφανώς να έχουν κατατεθεί.»

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Bundesbank και το Πέπλο της Σιωπής

Αναδημοσίευση άρθρου του Γ. Βαρουφάκη από το http://www.protagon.gr
 
Όταν πριν δυο εβδομάδες έγραφα για το «Πέπλο της Σιωπής», κάποιοι μου απάντησαν ότι τα παραλέω. Ότι τίποτα το μεμπτό δεν έκανε ο κ. Σάλλας δανειζόμενος από την Marfin του κ. Βγενόπουλου μέσω offshore της οικογένειάς του για να αγοράσει μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το ΔΣ της τράπεζας υπό την προεδρία του.
Πράγματι, η Τράπεζα της Ελλάδος, ερωτηθείσα από το Reuters για το κατά πόσον τέτοια δάνεια προς τραπεζίτη από άλλη τράπεζα είναι θεμιτά ή όχι, απάντησε ως εξής (σε δική μου μετάφραση από το αγγλικό κείμενο που μου παρείχε το Reuters): «Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύει την δανειοδότηση νομικού ή φυσικού προσώπου με στόχο την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.» Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ρωτήθηκε τι ποσοστό των 13 δις «νέων» κεφαλαίων που έχουν εισέλθει στις ελληνικές τράπεζες από το 2008 οφείλονται σε δανεισμό της μίας ελληνικής τράπεζας από μια άλλη ελληνική τράπεζα (δάνεια δηλαδή που μόνο εικονικά επανακεφαλαιοποιούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα), η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκε να απαντήσει.
Το ερώτημα που τίθεται, δεδομένης αυτής της στάσης της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι το εξής: Σε τι βαθμό συνάδει η στάση της Κεντρικής μας Τράπεζας με εκείνη, επ’ αυτών των τόσο σημαντικών ζητημάτων, των Κεντρικών Τραπεζών των εταίρων μας; Η απάντηση είναι ότι η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη τουλάχιστον της Bundesbank (της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας) καθώς και των Κεντρικών Τραπεζών της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Αυτό προκύπτει μετά από ερώτημα που έθεσε τις περασμένες ημέρες το ίδιο το Reuters (το οποίο αποκάλυψε τα επίμαχα δάνεια του κ. Σάλλα) στις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Το ερώτημα ήταν το εξής: Έστω ότι η τράπεζα Α δανείζει είτε σε άτομο, είτε σε επιχείρηση, είτε σε offshore ονόματι Χ ένα ποσό Δ με τον σκοπό ο/η Χ να αγοράσει μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Β. Σύμφωνα με τους κανόνες της Κεντρικής σας Τράπεζας, ρώτησε το Reuters, επιτρέπονται τέτοια δάνεια; Και αν ναι, θα επιβάλατε στην Τράπεζα Α να αφαιρέσει το ποσό Δ από την δική της κεφαλαιοποίηση (όπως αυτή ορίζεται από την Συμφωνία της Βασιλείας);
Όπως είδαμε πιο πάνω, η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά υπεραμύνεται της αδράνειάς της ως προς την περίπτωση του δανείου της Marfin προς τις offshore της οικογένειας Σάλλα, απαντώντας ότι δεν είχε λόγο ούτε να εμποδίσει αυτόν τον δανεισμό ούτε και να επιβάλει βέβαια στην Marfin του κ. Βγενόπουλου να δηλώσει πως η δική του κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά ένα ποσό ίδιο με το δάνειο που παρείχε στις εν λόγω offshore.
Αντίθετα όμως με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας θεωρούν απολύτως απαραίτητη την αφαίρεση αυτών των κεφαλαίων από την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας που παρέχει τα δάνεια αυτά σε άλλους με στόχο την αγορά μετοχών σε άλλη τράπεζα. (*) Λογικό είναι: Ο στόχος των ρυθμιστικών αρχών (π.χ. Κεντρικών Τραπεζών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είναι να εξασφαλίσουν πως οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν ικανά κεφάλαια ώστε να αντέξουν σε μια ξαφνική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, χωρίς ανά πάσα στιγμή να τρέχουν στον φορολογούμενο για βοήθεια. Πρόκειται λοιπόν για κανόνες που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον γενικά και τους φορολογούμενους ειδικότερα.

Να ρε βλάκα Κατίδη τι έκαναν οι ποδοσφαιριστές στην κατοχή!

Πηγή:kokkinostupos.blogspot.gr 
Με αφορμή το ναζιστικό χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γ. Κατίδη: Τα “OXI” του ποδοσφαίρου στην Κατοχή

Ο σπουδαίος ρόλος της Ε.Ε.Α.

Του Στέλιου Σωπασή (woop.gr)
Η επιβίωση! Αυτό είχε σημασία στα χρόνια της «φωτιάς». Που καιρός για ποδόσφαιρο; Η μόνη δίοδος για τους αθλητές άκουγε στο όνομα Ε.Ε.Α. σύμβολο οικονομικής, αλλά και ηθικής στήριξης για αυτούς. Η Ένωση Ελλήνων Αθλητών επανιδρύθηκε ουσιαστικά το 1942, έχοντας στην πρώτη γραμμή τους «στιβικούς». Γι’ αυτό τον λόγο έγινε αρχικά γνωστή με την επωνυμία «Στίβος», έχοντας πρωτοστάτη τον βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη και δίπλα του, τους Καραγιώργη, Μισαηλίδη, Θάνο και Φραγκούδη. Αγώνες για εράνους, συσσίτια, υγειονομική περίθαλψη και παρακολούθηση ήταν η κύρια δράση της. Οι άποροι, οι πονεμένοι, αλλά και οι φυματικοί που άφηναν την τελευταία τους πνοή στα γεμάτα αίμα κρεβάτια του «Σωτηρία», έβλεπαν ένα χέρι βοηθείας από την Ε.Ε.Α. Στο ξεκίνημά της περιοριζόταν στο Καλλιμάρμαρο, ώσπου ενισχύθηκε με ποδηλάτες, πυγμάχους, μπασκετικούς και παλεστές. Απλώθηκε σε ολάκαιρο τον αθλητικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά ο ρόλος της «φούντωσε» το δεύτερο μισό του 1942 όταν μπήκε και το ποδόσφαιρο.

Η κόντρα της Ε.Ε.Α. με την Ε.Π.Ο.

Το 1943 η Ε.Ε.Α. δυναμώνεται, με τους αγώνες που πραγματοποιεί να γνωρίζουν την αποδοχή όλου του κόσμου. Νομοτελειακά η Ε.Π.Ο. έρχεται πλέον… δεύτερη, ενώ η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών αρχίζει όταν η Ε.Ε.Α. αναλαμβάνει τον Μάιο να διοργανώσει το Κατοχικό Πρωτάθλημα.
Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μπαίνουν στον θεσμό ενώ μαζί τους ακολουθούν Απόλλων, Αστέρας, Αθηναϊκός, Αρίωνας, Άμυνα Νίκαιας, Εθνικός, Παγκράτι, Θησέας και Προοδευτική. Οι φίλαθλοι γεμίζουν τα γήπεδα μέχρι που το πρωτάθλημα σταματάει τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Η διάσπαση δεν αργεί να έρθει. Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ παραμένουν στην Ε.Ε.Α. ενώ ο Παναθηναϊκός πηγαίνει με την πλευρά της Ε.Π.Ο. Έτσι το Σεπτέμβριο οι 26 ομάδες της Ε.Ε.Α. κάνουν το δικό τους πρωτάθλημα σε Φάληρο, Φιλαδέλφεια, Νίκαια , Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία και Καισαριανή.
Από την άλλη, γίνεται το «Πρωτάθλημα Παναθηναϊκού» με τους Φωστήρα, Γουδί, Αθηναϊκό, Ολυμπιακό Αθηνών, Άγιο Νικόλαο, Μικρασιατική, Ένωση Χαλανδρίου και Ολυμπιάδα να συμμετέχουν. Ωστόσο τα ονόματα δεν ήταν τόσο ελκυστικά, με αποτέλεσμα στις αρχές Δεκεμβρίου να έρθει σε συμφωνία το «τριφύλλι» με την Ε.Ε.Α.
Το Φεβρουάριο του 1944 ξεκινάει το Ενιαίο Πρωτάθλημα Κέντρου με τρεις ομίλους των 22 ομάδων. Δύο των επτά για την Αθήνα (ΑΕΚ, Ατρόμητος, Αθηναϊκός, Παγκράτι, Ολυμπιακός Αθηνών, Άτλας, Φωστήρας και Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Απόλλων, Αστέρας, Γουδί, Αρίωνας, Μικρασιατική) ένας των οκτώ για Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός, Προοδευτική, Ατρόμητος Π., Άμυνα Νίκαιας, Αργοναύτης, Θησέας).

Το πρώτο τουρνουά στην Καισαριανή

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Kύπρος και Ισλανδία , ο μονόδρομος της σωτηρίας

Αναδημοσίευση από το Μέτωπο, του Παπουλή Κώστα
311951 248917425140662 100000672196500 815687 5026336 n
Πριν από μερικά χρόνια, ένα  μικρό νησί ψαράδων όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στο παγκόσμιο κεφάλαιο. Οι τράπεζές του, είχαν «επενδύσει» σε χρηματοπιστωτικά παράγωγα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προσέλκυσαν ξένους επενδυτές-καταθέτες.

Όταν η αμερικάνικη φούσκα έσκασε, η Ισλανδία βρέθηκε στο δίλημμα, ή να σκλαβωθεί στους  δανειστές της και να αποζημιώσει τους ξένους καταθέτες, ή να αφήσει τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Οι Ισλανδοί -και το δήλωσαν- είπαν ότι τίθεται (πάνω από το οικονομικό ζήτημα) το βασικό θέμα της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Επέλεξαν να χρεοκοπήσουν τις τράπεζες, να προστατεύσουν τους δικούς τους καταθέτες και να πάρουν τον δρόμο της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας. Έκαναν μια μεγάλη υποτίμηση κατά 40%, ανέκαμψαν και προστάτευσαν το κοινωνικό τους κράτος.  
Η Κύπρος εξ αιτίας της γερμανικής επίθεσης, που είχε προετοιμαστεί με το κούρεμα  των ελληνικών ομολόγων και σε μια στιγμή αδυναμίας του τραπεζικού της συστήματος, λόγω της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην γενική φούσκα ακινήτων, βρίσκεται στον ίδιο δίλημμα με την Ισλανδία.
Οι Κύπριοι, συνειδητοποίησαν επίσης τι σημαίνει πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και πόσο γερμανοντυμένο  είναι. Ο κ. Προβόπουλος, αφού τους φόρτωσε το ελληνικό κούρεμα, αρνήθηκε να μετατραπούν οι  κυπριακές τράπεζες σε θυγατρικές, να ανακεφαλοποιηθούν με κόστος του ελληνικού δημοσίου και έτσι να ελαφρυνθεί η Κύπρος κατά 2 δις ευρώ. Συγχρόνως, η τράπεζα της Ελλάδας ψήφισε υπέρ της διακοπής της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες στο συμβούλιο της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας. Ο δε Στουρνάρας, τους κουνάει το δάκτυλο θέλει με να τους κλέψει τις τράπεζες. Πρόκειται για νέο  1974, για πισώπλατο κτύπημα, για νέα προδοσία της Κύπρου.
Τι μπορεί να κάνει τώρα η Κύπρος, όταν και οι Ρώσοι δεν θέλουν να επέμβουν ανοικτά, σε χώρα μέλους της Ε.Ε.; Καταρχάς,  να καταλάβουν οι Κύπριοι ότι πρέπει να βρουν ένα τρόπο να επιβιώσουν, μέχρι να αρχίσουν οι επενδύσεις και η εξόρυξη των πετρελαίων που θα φέρουν, όχι μόνο κρατικά έσοδα, αλλά και   χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η επιστροφή στην Λίρα, θα έφερνε το μοιραίο μέτρο για ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο, του ελέγχου στην κίνηση των κεφαλαίων. Όμως αυτό ήδη θα γίνει με το ευρώ.

Το βρώμικο σχέδιο των Γερμανών

Αναδημοσίευση από τα Επίκαιρα, του Λεωνίδα Βατικιώτη 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΡΑ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών του Δ' Ράιχ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προς την κυπριακή ηγεσία κατά τη διάρκεια του -ιστορικής πλέον σημασίας- συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, «αν δεν σας αρέσει, να φύγετε από το ευρώ», αποτελούσε κορυφαία επίδειξη αλαζονείας, θράσους και πολύ περισσότερο δύναμης εξόφθαλμα απειλητικής πια για την Ευρώπη! Τα λόγια του έφεραν στην επιφάνεια αφτιασίδωτη επίσης τη γερμανική υποκρισία, καθώς ο Σόιμπλε εκτιμούσε ότι μιλούσε εκ του ασφαλούς, έχοντας απέναντι του μια ηγεσία που έδειχνε ότι συμφωνεί με το τερατώδες γερμανικό σχέδιο κατάσχεσης μέρους των τραπεζικών καταθέσεων.
Η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη ήξερε πολύ καλά, όπως ήξερε και ο υπόλοιπος κόσμος, τα σχέδια που συζητούνταν επί πολλές εβδομάδες, ακόμη και από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Δεκάδες ήταν τα άρθρα, μέχρι και πρωτοσέλιδα, ειδικά του βρετανικού οικονομικού Τύπου, που εξηγούσαν με πλούσιες λεπτομέρειες το χωρίς προηγούμενο «σχέδιο διάσωσης» της Κύπρου - με τον ευφημισμό εδώ να διεκδικεί θέση στα εγχειρίδια της ελληνικής γλώσσας.
Η ξεχειλίζουσα κυνισμού απάντηση του Γερμανού υπουργού, ωστόσο, επεδίωκε να κλείσει απότομα τη συζήτηση για την ύπαρξη οποιωνδήποτε εναλλακτικών λύσεων. Στο σχέδιο του περιττό να πούμε ότι συναίνεσε και το αμερικανικό κέντρο, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έβλεπε την προώθηση των δικών του σχεδίων πίσω από την ευρω-ληστεία των καταθέσεων. Συγκεκριμένα, ένα πλήγμα στα ανταγωνιστικά ρωσικά συμφέροντα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η έξοδος από τη Ζώνη του Ευρώ και η επιστροφή στην κυπριακή λίρα, με απόφαση της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμη και τώρα αποτελεί λύση σωτηρίας για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Δεν συνιστά κίνδυνο για την Κύπρο. Η αποδοχή που συναντά στα κέντρα αποφάσεων της Κύπρου η προοπτική επαναφοράς της κυπριακής λίρας φάνηκε πεντακάθαρα το τελευταίο χρονικό διάστημα από δηλώσεις πολλών προσωπικοτήτων που έμμεσα ή ως ενδεχόμενο άφηναν το θέμα ανοιχτό.
Να θυμίσουμε τη σχετική δήλωση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, το Σεπτέμβριο του 2012, τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου -χαρακτήρισε «προστυχιά των Ευρωπαίων» την απόφαση συλλογικής τιμωρίας των καταθετών-, ο οποίος ζήτησε η Κύπρος να φύγει από την Ευρωζώνη μόλις μπορέσει να το πράξει, και επίσης τη σχετική αναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε «Βατερλό» την απόφαση του Eurogroup, ανακοίνωσε ότι η ομάδα οικονομολόγων του διερευνά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
Η Γερμανία δουλεύει για το Λουξεμβούργο

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και άλλες πολεοδομικές φαντασιώσεις για το κέντρο της πόλης

Αναδημοσίευση από την Αυγή, του Κωστη Χατζημιχαλη

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και η ευρύτατη δημοσιότητα του θέματος, με εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και με δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, έχει καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες, ακόμη και μύθους. Ακούμε και διαβάζουμε για τη «δημιουργία μια νέας συλλογικής ταυτότητας της πόλης μας», ότι η πολεοδομική παρέμβαση στην Πανεπιστημίου θα «δώσει νέα πνοή επαναφέροντας τους κατοίκους στο κέντρο», ακόμη και για «επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων» του κέντρου.
Δεν θα συζητήσω την προτεραιότητα του εγχειρήματος στη σημερινή δεινή οικονομική συγκυρία, σε μια πόλη που δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα των σκουπιδιών της. Δεν θα συζητήσω επίσης το κόστος των ερευνών που στηρίζουν την πρόταση και το κόστος του διεθνούς διαγωνισμού, με πιθανό αποδέκτη το αρχείο του ΥΠΕΚΑ, όπως συνέβη με τον αντίστοιχο για το αεροδρόμιο του Ελληνικού πριν εφτά χρόνια. Θέλω όμως να φωνάξω δυνατά ότι η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου είναι ένα μεγάλο πολεοδομικό λάθος, δεν απαντά σε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα του κέντρου, ενώ αντιθέτως θα ανατρέψει την ιστορική του ταυτότητα και θα δημιουργήσει σοβαρά κυκλοφοριακά και κοινωνικά προβλήματα στις γειτονικές περιοχές και στη περίμετρο του δακτυλίου. Εξηγούμαι.

Ένα μεγάλο πολεοδομικό λάθος
1. Η Πανεπιστημίου είναι σχεδιασμένη από το 19ο αιώνα ως ένα βασικό βουλεβάρτο-λεωφόρος της πόλης, ένας βασικός αστικός συντελεστής με ιστορικά χαρακτηριστικά διαμπερούς διέλευσης. Η μετατροπή του σε πεζόδρομο ανατρέπει τις ιστορικές καταβολές της λειτουργίας και του συμβολισμού της ως λεωφόρου και θα αναπαράγει το λάθος του πρόσφατου σχεδιασμού της Ομόνοιας που, από κυκλοφοριακός κόμβος-αναφορά της πόλης, έχει μετατραπεί σε μια αμήχανη, σκοτεινή διέλευση πεζών.
2. Είναι ο πιο φαρδύς δρόμος του κέντρου με επαρκέστατα πεζοδρόμια. Αντί της συνολικής πεζοδρόμησης θα μπορούσαν τα τελευταία να διευρυνθούν και να φυτευτούν, να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος και να επεκταθεί η γραμμή του τραμ, χωρίς να χάσει τη λειτουργία της λεωφόρου. Η παρέμβαση γίνεται εντελώς αποσπασματικά σε ένα μικρό τμήμα της πόλης, χωρίς συνολικότερο σχεδιασμό και με άγνωστες συνδέσεις με το υπό μελέτη νέο ρυθμιστικό της.
3. Ο ιστορικός σχεδιασμός της λεωφόρου έχει συνοδευτεί από χρήσεις δημόσιων κτιρίων και τραπεζών στα 2/3 του μήκους, με ελάχιστη κατοικία και εμπορικές χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι μετά το μεσημέρι αυτός ο φαρδύς δρόμος θα είναι έρημος. Φυσικά, η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επέλαση τραπεζοκαθισμάτων. Αλλά αξίζει αυτή τη χρήση η πλέον λαμπρή λεωφόρος της πόλης;
4. Τα κυκλοφορικά προβλήματα στους γειτονικούς δρόμους θα είναι πολύ σοβαρά, γιατί η κάθοδος από την Ακαδημίας θα μεταφέρει κινήσεις ανόδου και διεξόδου προς Λ. Βας. Σοφίας σε άλλους μικρότερους δρόμους. Προβλήματα θα έχουν και τα δημόσια μέσα μεταφοράς (διελεύσεις και αφετηρίες). Εκτός από τις περιγραφές της πρότασης δεν έχω δει κάποια μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων (όπως επιβάλλεται από το νόμο) που να στηρίζει τις προτάσεις.
Υπάρχουν όμως και γενικότερα, εξίσου σοβαρά θέματα, που εγείρουν οι προτάσεις του Υπουργείου. Η πρόταση για την πεζοδρόμηση και ορισμένες από τις άλλες ιδέες για το κέντρο που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας, εντάσσονται σε μια συνολικότερη αλλαγή υποδείγματος στην πολεοδομική πρακτική αλλά και στις σπουδές των αρχιτεκτόνων. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υποβαθμίζεται σταθερά το κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο της πολεοδομίας και υπερτονίζεται η αρχιτεκτονική και αισθητική διάσταση. Η έμφαση δίνεται στην «ωραιοποίηση» της πόλης, αφήνοντας εκτός προβληματισμού τα κοινωνικά και καθημερινά λειτουργικά προβλήματα. Αντί για σχέδια μακρόπνοης συλλογικής χρησιμότητας τα σχέδια σήμερα μοιάζουν περισσότερο με πρότζεκτ-σημαίες ευκαιρίας, που στοχεύουν στην αξιοποίηση των κοινών για χρήσεις λάιφ στάιλ.

Σίτυ Μπιούτιφουλ;

«Mπάζει» η επένδυση Τοπλού

Αναδημοσίευση από ΕφΣυν, της Αντας Ψαρρά

Απάντηση έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στην ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το δημοσίευμα στην «Εφ.Συν.» (12.3.2013) για τη «μασκαρεμένη» επένδυση στο Τοπλού και την αχαρακτήριστη επέμβαση της Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων στην Εισαγγελία που ανακάλεσε προηγούμενη εντολή της για πλήρη διαφάνεια. Φυσικά ούτε ο βουλευτής ούτε και κανείς άλλος δεν φαίνεται να πείστηκε από τις αδύναμες αιτιάσεις του υπουργείου.

Αναλυτικά: Το υπουργείο απαντάει στα περί διαπλοκής λέγοντας ότι στην αρμόδια υπηρεσία ένταξης στο Fast Track δεν εξετάζονται οι περιβαλλοντικές μελέτες που χρειάζονται για την αδειοδότηση και αυτό θα εξεταστεί στα αρμόδια αδειοδοτικά όργανα! Αρα, σύμφωνα με το υπουργείο, οι υπηρεσίες δεν υποχρεώνονται να δώσουν τις πληροφορίες που ζητούν οι προσφεύγοντες κάτοικοι με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. Επιπλέον το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η περιβαλλοντική πληροφόρηση δεν είναι υπεράνω των εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών που προστατεύονται, ούτε είναι απόλυτο το δικαίωμα των πολιτών στα στοιχεία.

Τέλος, αναφέρει το υπουργείο ότι ο διπλός ρόλος του κ. Συμβούλου τον οδήγησε να παραιτηθεί από τη συμμετοχή του στη λήψη της απόφασης για την έγκριση της επένδυσης. Παρά την παραίτησή του όμως από τη λήψη της απόφασης, φαίνεται ότι οι υπόλοιποι δεν του χάλασαν το χατίρι! Στο τέλος της απάντησης εγκαλείται -ως συνήθως- ο ερωτών για το ότι με τις ερωτήσεις του πλήττει το κύρος της χώρας!

Ποιος όμως πλήττει αληθινά το κύρος της χώρας όταν ένα μέλος ενός τόσο αμφιλεγόμενου επενδυτικού και περιβαλλοντικά καταστροφικού σχεδίου προσλαμβάνεται στο Δ.Σ. της εταιρείας που στο όνομα και της διαφάνειας επιλέγει στρατηγικές επενδύσεις; Αυτό μόνο το υπουργείο και η διυπουργική μπορούν να το διευκρινίσουν.

Τι επιβάλλει ο νόμος;

Υπενθυμίζουμε λοιπόν στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) με την ασθενή μνήμη ότι ο Ν.3894/2010 για την «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» απαιτεί τη διασφάλιση της φερεγγυότητας του επενδυτή και τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Αυτά όμως και τα δύο αμφισβητούνται βάσιμα εδώ και πέντε χρόνια, με τεκμηριωμένες μελέτες και στοιχεία που άλλωστε οδήγησαν στην πρώτη απόρριψη της επένδυσης από το ΣτΕ το 2010. Πώς λοιπόν τώρα αποφάσισε η ΔΕΣΕ για τη φερεγγυότητα και τη βιωσιμότητα;

Πέραν των άλλων τρανταχτών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί από το 2009 έως σήμερα, χαρακτηριστικό στοιχείο της «φερεγγυότητας» της συγκεκριμένης εταιρείας αποτελεί το ότι, έξι μήνες μετά την ένταξη της επένδυσης στο Fast Track, η εταιρεία δεν έχει καταθέσει την αμοιβή που προβλέπει ο νόμος για την προώθηση της διαδικασίας αλλά ούτε και την εγγύηση που απαιτεί ο νόμος.

Νομοσχέδιο για την παραβατικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Αναδημοσίευση από TVXS. Προς συζήτηση εισάγεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση».
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:
  • Αναβαθμίζεται η ΗΔΙΚΑ σε κεντρικό φορέα ηλεκτρονικής διασταύρωσης και ελέγχου του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
  • Αυστηροποιείται η αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που στρέφονται κατά του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και συντέμνεται ο χρόνος απόδοσης δικαιοσύνης.
  • Ενισχύεται η ελεγκτική αποτελεσματικότητα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των άλλων ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Εργασίας, ιδίως ως προς την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.
  • Για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, την αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθιερώνεται το ασφαλιστικό πιστοποιητικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό συνδέεται με το ήδη θεσπισμένο φορολογικό πιστοποιητικό και στην έκδοσή του υποχρεούνται νόμιμοι ελεγκτές, οι οποίοι το χορηγούν με παρατηρήσεις ή επιφυλάξεις αν διαπιστώσουν παραβάσεις.

12 + 1 SOS στη φορολογική δήλωση

Αναδημοσίευση από Ημερησία


Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

1. Τα τεκμήρια διαβίωσης απειλούν τους επιτηδευματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ή και ζημιές αφού θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά τους.

2. Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, μέσω Taxinet είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2012 ασκούσαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

3. Φέτος οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων όλων ανεξαιρέτως των φυσικών προσώπων λήγουν στις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής και του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους.

4. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.

5. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.

6. Τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ υπολογίζονται μόνο λογιστικά, δηλαδή με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδά τους.

7. Μόνο τη λογιστική μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν τα καθαρά κέρδη που απέκτησαν το 2012.

8. Οι επιτηδευματίες θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» ή αυτοελέγχου, δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο την χρήση του 2012. Όσοι περαιώνουν με τη διαδικασία του αυτοελέγχου υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.

9. Δαπάνες του φορολογούμενου για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για ασφαλιστικές εισφορές (προς τον ΟΑΕΕ ή άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων) για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, για ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, ασφάλιστρα ζωής, διατροφή, δωρεές εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.

10. Για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.

11. Εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2012 για να αγοράσουν ακίνητα, να ανεγείρουν οικοδομές ή να κατασκευάσουν πισίνες. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στον πίνακα 6 τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών.

12. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013.

13. Όλα τα δικαιολογητικά φυλάσσονται στο σπίτι και προσκομίζονται στην εφορία σε περίπτωση που γίνεται έλεγχος.



«ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ» ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Όλοι σήμερα στο ΕΤΑΑ, Μάρνη 22, στις 3 μ.μ.

Χτες στην ΔΕ του ΤΕΕ μετά και από τη πίεση που ασκήσαμε, αλλά και την εξέλιξη των πραγμάτων που είναι οριακή, πάρθηκε μια απόφαση που ανατρέπει τα ως τώρα δεδομένα. apofasi de_tee_20_3_2012

Με βάση την απόφαση αυτή οι εναπομείναντες εκπρόσωποι των μηχανικών σε ΕΤΑΑ και ΤΣΜΕΔΕ κκ. Γαμβρίλης, Πουλάκης (έχει δηλώσει παραίτηση) θα πρέπει:

- να πάνε κόντρα στην απόφαση του Αυγούστου (στην οποία Γαμβρίλης, Βασιλείου και Στασινός είχαν υπερψηφίσει όλοι μαζί την αύξηση των εισφορών),
- να ζητήσουν να ακυρωθούν οι αυξήσεις και
- να σταλούν τα σημειώματα με τις παλιές εισφορές.

Βέβαια στο σημερινό ΔΣ του ΕΤΑΑ με θέμα την αποστολή των αυξημένων εισφορών δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα παραστεί ο Κ. Γαμβρίλης (για να ακυρώσει τον εαυτό του) ή ότι ο Κυβερνητικός Επίτροπος δεν θα θέσει βέτο.
ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ  ΣΤΙΣ 3μμ ΣΤΟ ΕΤΑΑ ΜΑΡΝΗ 22 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΕΠΙΣΗΣ
Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 6.30 ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Βραβεία "Ξανασκέψου την Αθήνα" Τα μηνύματα της εξουσίας


Περιβάλλον : Είδες δόθηκαν τα βραβεία για τον διαγωνισμό «Ξανασκέψου την Αθήνα»  με   μεγαλοπρέπεια  στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  και ήταν όλοι εκεί.
Αρχιτέκτονας :  Δεν ήταν όλοι. Έλειπε ο λαός.
Περιβάλλον : Μα για τον λαό υπάρχει σχετική έκθεση όπου εκτίθενται όλες οι μελέτες. Μπορεί να πάει να τις δει. Θα εντυπωσιαστεί.
 Αρχιτέκτονας : Κοίτα ο λαός έχει τόσα προβλήματα, για τα οποία περιμένει λύσεις, και αυτοί ασχολούνται με προγράμματα «αναβάθμισης δήθεν της Αθήνας». Οι πόλεις αναβαθμίζονται όταν η ποιότητα ζωής του λαού που ζει στην πόλη είναι αναβαθμισμένη. Η άνοδος της  ποιότητας ζωής των ανθρώπων αναβαθμίζει τις πόλεις. Με υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αναβάθμιση της πόλης δεν γίνεται. Η πόλη υπάρχει γιατί ζουν άνθρωποι σ’ αυτήν, δεν ζουν οι άνθρωποι επειδή υπάρχει η πόλη. Όταν υποβαθμίζεται καθημερινά η ζωή των ανθρώπων που ζουν στην πόλη, όσο και να την στολίσεις την πόλη, υποβαθμισμένη μένει. Όσο και να στολίσεις έναν τάφο, τάφος μένει.
Περιβάλλον : Τι εννοείς με αυτό το τελευταίο;
Αρχιτέκτονας : Εννοώ ότι όσο και να στολίσεις την πόλη, όσο σ’ αυτήν υπάρχουν άστεγοι, άνεργοι, παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο, άνθρωποι που αυτοκτονούν γιατί δεν έχουν να ζήσουν και συνθλίβεται η αξιοπρέπειά τους, άνθρωποι που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, νέοι χωρίς όνειρα, γέροι χωρίς γηρατειά, πολίτες φοβισμένοι, ………. Υποβαθμισμένη μένει.   
Περιβάλλον : Να σου πω τι είπανε στην εκδήλωση;
Αρχιτέκτονας : Να μου πεις;
 Περιβάλλον: Ότι με το έργο αυτό αναβαθμίζεται το κέντρο της Αθήνας, όπου όλοι οι Αθηναίοι θα μπορούν να απολαύσουν την Αθήνα, να περπατήσουν, να θυμηθούν τα παλιά. Και ο Πρωθυπουργός που παρέστη στην εκδήλωση δήλωσε ότι το έργο «δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που μέσα στον ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς. Οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς».
 Αρχιτέκτονας : Ποιοι Αθηναίοι; Ποιοι όλοι; Και τι να θυμηθούν; Θέλεις να σου απαντήσω και στο δεύτερο;
Περιβάλλον: Αν θες;
Αρχιτέκτονας : Κοίτα για αυτή την πόλη πάντα η τάξη που κυβερνούσε τον τόπο χρησιμοποιούσε βαρύγδουπα συνθήματα. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του Κράτους η  βασιλεία ανέθεσε τον σχεδιασμό τότε της πόλης  με το εντυπωσιακό  «το σχέδιον πρέπει να είναι εφάμιλλον της αρχαίας δόξης και  λαμπρότητος της πόλεως ταύτης, και άξιον του αιώνος εις τον οποίον ζώμεν». Και τελικά το σχέδιο έγινε εφάμιλλον της αντιδραστικής πολιτικής σε βάρος του λαού, της αποπροσανατολιστικής πολιτικής προπαγάνδας για να μην ξυπνήσει ο λαός, και η άρχουσα τάξη εξασφάλισε με λαμπρότητα να διατηρηθεί στην εξουσία, παραπλανώντας τον λαό καλλιεργώντας του ψεύτικα παραπλανητικά ιδανικά. Από τότε έβαλε τις ρίζες και μέχρι σήμερα αυτές εφαρμόζει. Το σύνθημα «ο Ελληνικός λαός θα τα καταφέρει, και άλλες φορές βρέθηκε στην ίδια κατάσταση και τα κατάφερε» το ακούμε και σήμερα, αλλά  στην ουσία θέλει να πει ότι  «Η αντιδραστική άρχουσα τάξη θα τα καταφέρει για άλλη μια φορά να συνεχίσει να κυβερνά εις βάρος του λαού, και άλλη φορά βρέθηκε στην ίδια θέση και τα κατάφερε» τότε πρωτοεμφανίστηκε. Αν διαβάσεις την ιστορία θα καταλάβεις, το σύνθημα το σημερινό. Θέλει να πει «ότι οι ζωντανές δυνάμεις της εξουσίας μέσα στον ζόφο της κρίσης που δημιούργησαν για να συνεχίσουν να κυβερνούν θέλουν την Ελλάδα αλλιώς, μια Ελλάδα  όπου οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας θα είναι ζωντανά υποταγμένες στην  εκμετάλλευση και νεκρές στη διεκδίκηση».

Όλοι την Πέμπτη 21/3 στις 3μμ στο ΕΤΑΑ να ακυρώσουμε τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών

Σε συνέχεια της χθεσινής μας ανάρτησης για την εντολή από το νέο πρόεδρο του ΕΤΑΑ (Σελιανάκης) προς το ΤΣΜΕΔΕ για άμεση αποστολή των νέων σημειωμάτων με τις αυξημένες και αναδρομικές εισφορές και ως αποτέλεσμα κινητοποίησης στη ΔΕ του ΤΕΕ, υπάρχει κινητοποίηση για σήμερα Πέμπτη 21/3 στις 3μμ στο ΕΤΑΑ (Μάρνης 22), ώστε να επιβάλουμε να ακυρωθεί η απόφαση του Αυγούστου, να ακυρωθούν οι αυξήσεις και να στείλουν τα σημειώματα με τις παλιές εισφορές. Ακολουθεί η πρόταση μας προς τη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ.


ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕ/ΤΕΕ 20/3/2013
ΘΕΜΑ 2: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η ΔΕ/τεε συνεκτιμώντας ότι,

1. Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών με τη συνέργεια των ελληνικών κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ, επιδιώκει να φορτώσει τις επιπτώσεις της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού υποδείγματος στους εργαζόμενους, καταστρέφοντας συντριπτικά και ανεπανόρθωτα τους όρους ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας και την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.

2. Οι εργαζόμενοι μηχανικοί, ως τμήμα της κοινωνία και αυτοί, δεν εξαιρούνται από την συντελούμενη παραγωγική και κοινωνική καταστροφή. Μεγάλο μέρος των συναδέλφων οδηγείται άμεσα στην εξαθλίωση και αναγκάζεται στην έξοδο από το επάγγελμα.

3. Η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μείωση των αποδοχών αποτελούν την καθημερινότητα κάθε συναδέλφου. Χιλιάδες συνάδελφοι που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, αιτούνται την διακοπή του επαγγέλματος, πολλοί άλλοι μεταναστεύουν.

4. Έχουν καταργηθεί οι ΣΣΕ για τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα, οι κατώτατες αμοιβές για τους αυτοαπασχολούμενους, οι αξιοπρεπείς μισθοί για τους δημόσιους υπαλλήλους, τα δημόσια αγαθά για ολόκληρη την κοινωνία. Οι χιλιάδες απολύσεις μηχανικών στον ιδιωτικό τομέα, τώρα επεκτείνονται και στο δημόσιο.

5. Το πτυχίου του μηχανικού εξισώνεται επαγγελματικά με τα πτυχία των κολλεγίων και απαξιώνεται με την τοποθέτηση φραγμών για την άσκηση του επαγγέλματος (σεμινάρια, εξετάσεις, πιστοποιήσεις). Οι μηχανικοί διασπώνται και κατακερματίζονται πολλαπλά σε ελέγχοντες «ειδικών προσόντων» και ελεγχόμενους.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών - Παρέμβαση στη ΔΕ του ΤΕΕ 13.3.2013

Video (1) - Παρέμβαση Μαούνη
Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών _ στη Δ.Ε. του ΤΕΕ (1) 13.3.2013
Παρέμβαση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στις 13. 3. 2013 για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Ο εκπρόσωπος της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών παρουσιάζει τις θέσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης.

Video (2) - Παρέμβαση Συνταξιούχου
Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών _ στη Δ.Ε. του ΤΕΕ (2) 13.3.2013
Παρέμβαση Συνταξιούχου, Μέλους της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στις 13. 3. 2013 για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. 

Η λεηλασία της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση από το Πριν, της Φλώρα Παπαδέδε,  Γενική Γραμματέας Συλλόγου Επιστημόνων ΔΕΗ – ΚΗΕ
Η άθλια τρικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα προωθεί το ξεπούλημα της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», που απαρτίζεται από πολλές μονάδες αλλά και 1,5 εκατομμύριο Έλληνες καταναλωτές! Το τελικό αποτέλεσμα της παράδοσης της ενέργειας στις πολυεθνικές θα είναι πανάκριβο ρεύμα για το λαό. Μέσα στον ενιαίο αγώνα διεκδικούμε την εθνικοποίηση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα της χώρας προς όφελος του λαού.

Θέλουν «ΝΕΑ ΔΕΗ»: Ούτε δημόσια, ούτε επιχείρηση

«Υπήρχε κάποτε μια χώρα, η Γιουγκοσλαβία…». Έτσι ξεκινούσε, για όποιον θυμάται, η ταινία Underground του Κουστουρίτσα. Με τα ίδια λόγια μπορούμε να περιγράψουμε το κατάντημα της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας μας, της μοναδικής της βαριάς βιομηχανίας: Υπήρχε κάποτε μια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού…
Από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι δημόσια! Όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά κυρίως γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού. Η ΔΕΗ ιδρύθηκε «σκοπόν έχουσα τον εξηλεκτρισμόν καθ’ άπασαν την χώραν» και με βασική της υποχρέωση να «παρέχει την παραγόμενην ηλεκτρικήν ενέργειαν προς τους αγροτικούς και αστικούς πληθυσμούς εις την ευθηνοτέραν δυνατήν τιμήν». Στον αντίποδα ακόμα και του Β.Ν.Δ. 1468/1950, η «ελεύθερη αγορά» την υποβάθμισε σε μια επιχείρηση με σκοπό να ξεζουμίζει τη λαϊκή κατανάλωση με συνεχείς αυξήσεις, προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο των ιδιωτών στην αγορά της, να τους επιδοτεί πλουσιοπάροχα από το ταμείο της και «να προσφέρει αξία στους μετόχους της» – όπως δήλωνε το 2008 ο Π. Αθανασόπουλος, τέως CEO της ΔΕΗ και ως πριν μερικές μέρες Πρόεδρος του Ταμείου Εκποίησής της (ΤΑΙΠΕΔ). Οι μνημονιακές χούντες την έχρισαν ακόμα και εκβιαστή – φοροεισπρακτικό μηχανισμό για τα χαράτσια σε βάρος «των αγροτικών και αστικών πληθυσμών».
Από τον Μάιο του 2012, η ΔΕΗ έπαψε να είναι επιχείρηση! Η «απελευθέρωση» απαίτησε τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία κι άφησε στη θέση της τρεις –για την ώρα– εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή – Εμπορία (ορυχεία-σταθμοί παραγωγής, πωλήσεις), ΑΔΜΗΕ (διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς υψηλής τάσης) και ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης). Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κ.λπ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Καθεμιά να προσθέτει για τις δραστηριότητές της το δικό της 13% ΦΠΑ και 6%-8% «εύλογο κέρδος» στο λογαριασμό του ρεύματος. Και οι τρεις μαζί με «προβλήματα ρευστότητας» λόγω επιδότησης των «ανταγωνιστών» (μόνο τα φέσια των ιδιωτών «παρόχων» Ενέργκα και Ελλάς Πάουερ ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και οι απλήρωτοι λογαριασμοί του Μυτιληναίου τα 140 εκατ. ευρώ). Και οι τρεις οδεύουν για ξεπούλημα… Τα κοράκια της αγοράς ήδη διαγκωνίζονται: Να πωληθεί πρώτα η «μικρή ΔΕΗ», το 17% του Ομίλου ή ο ΑΔΜΗΕ;

Το ξεπούλημα της  «μικρής ΔΕΗ»

Τάσος Μπίρης: Όσοι προκάλεσαν την κρίση παριστάνουν τα ευαισθητοποιημένα θύματά της

Αναδημοσίευση από το Δρόμο συνέντευξης στον Σταμάτη Μαυροειδή. Τα σημάδια προαναγγέλλουν ένα ρημαγμένο μέλλον, οι πτυχές του, ωστόσο, παραμένουν άδηλες, ανεκδήλωτες ακόμη ως προς το βάθος και την έκτασή τους.

Πρέπει, λοιπόν, να φανταστούμε την κοινωνία που μας προετοιμάζουν, να ξεχάσουμε το «οικοδομημένο» παρελθόν, να αναλύσουμε την απατηλή συνθήκη που το εξέθρεψε, να αποτρέψουμε την αιματηρή του συνέχεια: «Ν’ αντιτάξουμε τη γνώση, τη συσπείρωση, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη συνέντευξη που ακολουθεί και ο αρχιτέκτονας Τάσος Μπίρης, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Ας τον ακούσουμε…
Όλοι πλέον κάνουν λόγο για κάποιο τέλος. Κάποιοι το ονομάζουν τέλος της μεταπολίτευσης, άλλοι τέλος νοήματος, ακραία κρίση του πολιτικού συστήματος, ή (και) δομική κρίση του καπιταλισμού. Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Κάθε «τέλος» ακολουθείται αναπόφευκτα από την «αρχή» μιας νέας κατάστασης. Για την έλευση του «τέλους» που σήμερα μας απασχολεί, πράγματι φαίνεται να συμφωνούν όλοι. Σε ποιά όμως «νέα κατάσταση» προσβλέπουν άραγε οι -τάχα- «συμφωνούντες», μετά την έλευση αυτού του «τέλους»;
Γιατί διαφέρουν πολύ όσοι προσβλέπουν σε μια ανανεωμένη, καλύτερη ατομική και -κυρίως- συλλογική ζωή, σε συνθήκες δημοκρατίας και αλληλεγγύης, από όσους προσβλέπουν (φανερά ή κρυφά) στην αναβίωση -αλλά με «νέο» πρόσωπο- των «αρπαχτών» που μας έφεραν εδώ.
Ευτυχώς ή δυστυχώς λοιπόν η έμπρακτη στάση απέναντι στην εναλλαγή κάθε «τέλους» με κάθε «νέα αρχή» δεν είναι καθολική. Ας μην αυταπατώμεθα.
Καθολική όχι, στην πλειοψηφία όμως ωριμάζει μια «καινούργια» συνείδηση και οι «αρπαχτές» που λέτε, αυτή την καινούργια κατάσταση βολιδοσκοπούν, απέναντί της αναδιατάσσονται. Κάτι ανάλογο δεν παρατηρείτε και στον δικό σας χώρο;
Παρατηρώ, διεθνείς και εντόπιους πρωταγωνιστές (αλλά και απλούς συνοδοιπόρους) της θεωρίας και των πρακτικών που προκάλεσαν την κρίση σε όλες τις κοινωνικές δράσεις, να παριστάνουν τώρα τα κοινωνικά ευαισθητοποιημένα θύματά της! Ακόμη και να μας κουνούν το δάκτυλο «από έδρας». Και τούτο συμβαίνει ενώ υποδορίως προετοιμάζουν τη «νέα κατάσταση» ώστε να είναι και πάλι στα μέτρα τους, με στόχο να διατηρήσουν στο ακέραιο τον τρόπο σκέψης και δράσης τους. Χωρίς να έχουν διδαχθεί από τα πεπραγμένα τους. Χωρίς να νοιάζονται για τίποτα.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αρχιτεκτονική, που είναι επίσης μέρος και συχνά συνδιαμορφωτής της κοινωνικής πραγματικότητας.
Πιστεύω ότι η τάση για ανεξέλεγκτη, αναίτια και πανάκριβη μορφοπλασία που χαρακτήρισε την διεθνή και εντόπια αρχιτεκτονική, τόσο στη διδασκαλία, όσο και στην εφαρμογή της, κυρίως τα τελευταία 15 - 20 χρόνια, ήταν ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που προανήγγειλαν αλλά και οδήγησαν ενεργά στην τραγωδία που σήμερα βιώνουμε.
Μεταλαμπαδεύτηκε, μάλιστα, σε εμάς (που ασμένως την ασπαστήκαμε) από τους πανίσχυρους μηχανισμούς του «υλιστικού εκσυγχρονισμού της παγκοσμιοποίησης», μέσα σε ένα πνεύμα υπεραισιόδοξης «νεοτερικότητας», όπου κυριάρχησε απόλυτα το «γιατί όχι» έναντι του «γιατί».
Στη διάδοση αυτού του πνεύματος συνέβαλαν πρωτίστως, οι κυβερνητικές πολιτικές αυτής της περιόδου, σύσσωμοι οι περί την αρχιτεκτονική σχολιαστές -διαμορφωτές της κοινής γνώμης- πολλοί αρχιτέκτονες εφαρμογής, τα ΜΜΕ, «έγκριτα» αρχιτεκτονικά περιοδικά, αλλά και αρχιτέκτονες-πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.
Και αυτή η νοοτροπία -παρά την κρίση- εξακολουθεί, δυστυχώς, να λειτουργεί σε ειδικούς χώρους της αρχιτεκτονικής εφαρμογής και διδασκαλίας.
Αυτό που περιγράφετε δεν αφορά ελπίζω την πλειονότητα του σώματος των αρχιτεκτόνων, δεν είναι έτσι;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο νέος πρόεδρος του ΕΤΑΑ έδωσε εντολή προς το ΤΣΜΕΔΕ για την άμεση αποστολή των νέων σημειωμάτων με τις αυξημένες και αναδρομικές εισφορές

Όπως πληροφορηθήκαμε από τη ΔΕ του ΤΕΕ ο νέος πρόεδρος του ΕΤΑΑ (Σελιανάκης), έδωσε εντολή προς το ΤΣΜΕΔΕ για την άμεση αποστολή των νέων σημειωμάτων με τις αυξημένες και αναδρομικές εισφορές.

Με θέμα την "αντίδραση" του ΤΕΕ και τον ορισμό 2 εκπροσώπων θα συνεδριάσει η ΔΕ αύριο στις 6 μμ.

Δείτε τι μας περιμένει...

Οι νέες ληστρικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ

Οι νέες εισφορές με βάση το Νόμο 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011) διαμορφώνονται ως εξής: (θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφων...

Δείτε τι χρωστάμε αναδρομικά στο ΤΣΜΕΔΕ...

Το ΤΣΜΕΔΕ άρχισε να υλοποιεί τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών

Αναρτούμε το Γραμμάτιο Είσπραξης που εξέδωσε το ΤΣΜΕΔΕ σε συνάδελφο που πλήρωσε τις εισφορές του στις 7/1/2013 . Από την 1 /1 /12013 με ...

Το παράκτιο μέτωπο έχει ιστορία αγώνων

Αναδημοσίευση από τα Ενθέματα
 Παράκτιο μέτωπο Αττικής: πωλείται όπως είναι επιπλωμένο-1

 της Ελένης Πορτάλιου

Πειραιάς 1906. Φωτογραφία του Φρεντ Μπουασσονά
Πειραιάς 1906. Φωτογραφία του Φρεντ Μπουασσονά
Τη δεκαετία του 1950 η αξιοποίηση/τουριστική εκμετάλλευση των ακτών του Σαρωνικού είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη, αρχικά από την κυβέρνηση Συναγερμού και τον υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος λίγο αργότερα, ως πρωθυπουργός, θα προχωρήσει στην υλοποίηση του «οράματος». Προϋπόθεση της ανάπτυξης, η διάνοιξη της παραλιακής λεωφόρου, η οποία φέρει σήμερα το όνομα του «εθνάρχη». Στην εφημερίδα Εμπρός (Ιούλιος 1953), το «όραμα» σκιαγραφείται με τη μορφή ενός «θαυμάσιου αυτοκινητόδρομου», που «οδηγεί σε τουριστικά και λαϊκά κέντρα αφρικάνικου τύπου με μπαρ, αναψυκτήρια, αίθουσες χορού και αμμώδη παραλία, καθώς και σε πολυτελές ξενοδοχείο στον Άγιο Κοσμά».

Οι πρώτες περιοχές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης ήταν η Γλυφάδα και η Βούλα ενώ το Ελληνικό, στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, θα παραμείνει αεροδρόμιο. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί στο Καβούρι και τη Βουλιαγμένη. Για τους παραπάνω σκοπούς αξιοποιούνται εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας γης, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, καθώς η Εκκλησία (με το 90-95% των εκτάσεων σε Καβούρι-Βουλιαγμένη) είναι ο μεγάλος «τσιφλικάς» της περιοχής. Με τη δημοσίευση της σχετικής χωροταξικής μελέτης, Τα Νέα πανηγυρίζουν: «Με ευρείας κλίμακας εξωραϊστικά έργα, η Βουλιαγμένη θα μεταμορφωθεί σε χρυσωρυχείο της εθνικής μας οικονομίας».

Τα έργα συνδέονται με μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα. Για τα έργα της Γλυφάδας, η σκανδαλώδης σύμβαση, που χαρακτηρίστηκε «αρπαγή της δημοτικής περιουσίας», υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου και της Εταιρείας Αστήρ ΑΕ, ιδρυτής της οποίας ήταν ο διοικητής της ΕΤΕ Ηλιάσκος.

Όλη αυτή την περίοδο η ΕΔΑ και η Αυγή αντιπαρατίθενται κατά μέτωπο στα προωθούμενα σχέδια. Άρθρα και σχόλια της σύνταξης, αλλά και του Κώστα Βάρναλη, αναδεικνύουν τις αντιλαϊκές κοινωνικές διαστάσεις και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται, καθώς τα έργα προϋποθέτουν επιχειρήσεις εξευγενισμού, εκδίωξη του λαϊκού κόσμου που κατοικεί σε φτωχικά οικήματα και παράγκες. «Έχεις τη γαλάζια δαντέλα σου που φιλοδοξείς να τη διαμορφώσεις σε Κυανή Ακτή και σου την κάνουν συρματόπλεγμα, παράπηγμα, τσαντίρι», γράφει στο Βήμα ο Παύλος Παλαιολόγος. Επίσης, προϋποθέτουν καθορισμό παραθαλάσσιων περιοχών απροσπέλαστων από τους κατοίκους και, βέβαια, εκποίηση δημόσιας γης υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Η ελευθερία και η δημοκρατία στην εποχή μας

 Την Τετάρτη 20 Μαρτίου στην ΕΣΗΕΑ η ιδρυτική συνέλευση
 
Image
Α. Η ελευθερία και η δημοκρατία στην εποχή μας
«Και τώρα τι πρέπει να γίνει σ’ αυτό το νεκροταφείο των ονομάτων σ’ αυτό το νεκροταφείο των λέξεων;
Πώς θα ξαναβαφτίσουμε τις πυρκαγιές…;»
Μιχάλης Κατσαρός, «Στο νεκρό δάσος»

Δεν υπάρχει άλλη εποχή στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών, που να διαδόθηκαν τόσο πολύ οι λέξεις «ελευθερία» και «δημοκρατία», όσο στην εποχή μας. Και δεν υπάρχει, ίσως, άλλη εποχή που του νόημα αυτών των δυο λέξεων να διαστρεβλώνεται και, κυρίως, να διχάζεται τόσο πολύ, όσο στην εποχή μας.
«Ελευθερία!» ζητούν οι ιδιοκτήτες, οι πρόεδροι ή οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρηματικών ομίλων και εννοούν την ελευθερία να σε απολύουν όποτε θέλουν, να σε προσλαμβάνουν όποτε θέλουν, να σε βάζουν να δουλεύεις όποτε θέλουν και να σε πληρώνουν όσο και όταν θέλουν, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς εργασίας». Εννοούν να κλείνουν ή να παίρνουν την επιχείρησή τους στο εξωτερικό όποτε θέλουν, στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης».
«Ελευθερία!» απαιτούν και οι επενδυτές και εννοούν την ελευθερία να καταστρέφουν το περιβάλλον, εννοούν την ελευθερία από κάθε πολεοδομικό κανονισμό, από κάθε φορολόγηση και από κάθε κοινωνικό έλεγχο που τον ονομάζουν «κρατική γραφειοκρατία», στο όνομα της ανάπτυξης των κερδών τους.
«Ελευθερία!» κηρύσσουν μεγαλόστομα χρηματιστές και τραπεζίτες και εννοούν την ελευθερία τους να απομυζούν με φόρους τους λαούς για τη διπλή και τριπλή αποπληρωμή των χρεών που οι ίδιοι δημιούργησαν. Εννοούν την ελευθερία τους να παίζουν στα χρηματιστήρια ή στον τζόγο των παραγώγων είδη ζωτικής ανάγκης για δισεκατομμύρια ανθρώπους, όπως το σιτάρι και το ρύζι.
«Ελευθερία!» κραυγάζουν οι  ιδιοκτήτες των πολυεθνικών και εννοούν την ελευθερία τους να κατοχυρώνουν με πατέντες τα κοινωνικά επιτεύγματα της επιστήμης και να περιφράσσουν με ψηφιακά συρματοπλέγματα την πνευματική δημιουργία στο ίντερνετ.
«Ελευθερία!» φωνάζουν ακόμα πιο δυνατά οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και εννοούν την ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων όπου υπάρχει φθηνότερο εργατικό δυναμικό και μικρότερη φορολόγηση. Εννοούν την ελευθερία διακίνησης των προϊόντων των δυνατότερων επιχειρήσεων και κρατών προς τις πιο αδύναμες, δημιουργώντας εμπορικά πλεονάσματα υπέρ τους. Εννοούν την ελευθερία μετακίνησης των άνεργων ειδικευμένων εργαζόμενων και επιστημόνων των χρεοκοπημένων χωρών του Νότου προς τις πολυεθνικές του Βορρά, ενώ στήνουν φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες από τις ζώνες πολέμων και φτώχειας στην Αφρική και την Ασία.
«Ελευθερία!» επιβάλλει το ΝΑΤΟ και ο ευρωστρατός με τα όπλα και εννοούν την ελευθερία των αφεντικών τους να κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους αγωγών, εμπορίου, εκμετάλλευσης και σίγουρες τις τοποθετήσεις των επενδύσεών τους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Μάλι ή όπου αλλού κρίνουν ότι κινδυνεύουν.
Αλήθεια, πόσο μοιάζει η «ελευθερία» τους με τη σκλαβιά! Η «ελευθερία» τους είναι τόσο κοντά με την ανελευθερία, ώστε η κυρίαρχη ιδεολογία τους, ο νεοφιλελευθερισμός, να την κόβει κομματάκια και να την καταργεί τμηματικά, στρέφοντας την «ελευθερία» του ενός ενάντια στην «ελευθερία» του άλλου. Δεν διστάζουν να θυσιάζουν τις ελευθερίες στο βωμό του νέου ύψιστου δόγματος, της «ασφάλειας».
Πόσο διαφορετικά ηχεί, όμως, η λέξη «ελευθερία» για τους εργαζόμενους και τους λαούς, για την κοινωνική πλειοψηφία, για όλους εμάς!

Το Δημόσιο χάνει 400 εκατ. από τις στημένες εργολαβίες

Έγγραφο-Καταγγελία του Κ. Κούτλα πρός την Ε.Ε, που κατανομάζει εργοληπτικές για εναρμονισμένες πρακτικές στις δημοπρατήσεις έργων 1,2 δις. Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία.
ΑΝΩ των 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγχρηματοδοτεί τα έργα, και αντίστοιχα το όφελος μεγάλων ελληνικών τεχνικών εταιρειών από τις αναθέσεις «με ομοιόμορφες χαμηλές εκπτώσεις» και «εναλλασσόμενες συνθέσεις αναδόχων», που προδίδουν συνεννοήσεις και εναρμονισμένες πρακτικές στις δημοπρατήσεις έργων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έγιναν τους τελευταίους 18 μήνες.
Ο υπολογισμός της βαρύτατης αυτής ζημίας, εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αναφέρεται σε «καταγγελία-αναφορά» η οποία διατυπώνεται επωνύμως μέσα από τους κόλπους του ελληνικού εργοληπτικού κλάδου. Η συγκεκριμένη καταγγελία, που βγάζει εκτός συνόρων την πολύκροτη υπόθεση της διαχείρισης των ελληνικών έργων, απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ευρωπαϊκός έλεγχος παράλληλα με την Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ήδη διερευνά για στημένες εργολαβικές αναθέσεις, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ύστερα από εφόδους στα γραφεία των μεγάλων τεχνικών εταιρειών και των συνδέσμων τους στην Αθήνα.
Η «Κ.Ε.» φέρνει στο φως το έγγραφο-ντοκουμέντο της «καταγγελίας-αναφοράς», που κατατέθηκε από τον Κωνσταντίνο Αθ. Κούτλα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εργοληπτικής επιχείρησης Προοδευτική ΑΤΕ στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2013. Η ίδια καταγγελία βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ο οποίος έχει ζητήσει την άσκηση έρευνας, ενώ έχει κοινοποιηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή. Ο Κ. Κούτλας είναι γνωστός εργολήπτης, με οικογενειακή παράδοση στο χώρο των κατασκευών. Οι δραστηριότητές του αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετό καιρό οικονομικά προβλήματα και ο ίδιος έχει καταγγείλει και στο παρελθόν μεθοδεύσεις από συναδέλφους του. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην επώνυμη «καταγγελία-αναφορά», κατονομάζει έξι συγκεκριμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε., J&Ρ ΑΒΑΞ Α.Ε., ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε., ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε.), τις ίδιες εταιρείες στα γραφεία των οποίων έκανε έφοδο η Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατάσχοντας έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για την έρευνά της.
«Μάζεψαν» οι εκπτώσεις
Παραθέτοντας αναλυτικούς πίνακες και στοιχεία για τις αναθέσεις των έργων, ο καταγγέλλων σημειώνει ότι:
«Οι αναθέσεις όλων των σημαντικών έργων που έγιναν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανατέθηκαν με εκπτώσεις οι οποίες υπερέβαιναν το ποσοστό 40% (πλην δύο, με ποσοστά 32,14% και 36,23%), ακόμα και για έργα στους διαγωνισμούς των οποίων μετείχαν και οι συγκεκριμένες εταιρείες». Αυτή η εικόνα των εκπτώσεων αναφέρεται ότι «άλλαξε άρδην από τον Ιούνιο του 2011 και εντεύθεν για τους διαγωνισμούς σημαντικών έργων στους οποίους μετείχαν οι ίδιες εργοληπτικές επιχειρήσεις με διάφορα εναλλασσόμενα κοινοπρακτικά σχήματα. Οι προσφερθείσες από αυτές εκπτώσεις στα δημοπρατηθέντα έργα από τον Ιούνιο του 2011 και εντεύθεν κυμαίνονται από 5,5% έως 17%, ενώ τα λοιπά έργα, στους διαγωνισμούς των οποίων δεν μετέχουν οι συγκεκριμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις, ανατέθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις με εκπτώσεις από 30% έως και 55%».
Ζημιά μέσα στην κρίση
Ο Κ. Κούτλας συνεχίζει στην καταγγελία του, υποστηρίζοντας ως συμπέρασμα ότι «οι συγκεκριμένες εταιρείες από τον Ιούνιο του 2011 και εντεύθεν αποφάσισαν να "συνεννοηθούν" και να "συνεργαστούν", προφανώς και με την ανοχή των αναθετουσών αρχών», υπογραμμίζοντας ότι «δεδομένου πως ο συνολικός προϋπολογισμός των δημοπρατηθέντων έργων υπερβαίνει το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ, η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ και εντεύθεν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγχρηματοδοτεί τα έργα. Και μάλιστα αυτή η ζημιά σημειώνεται σε μια περίοδο απόλυτης οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το εργατικό κόστος για την εκτέλεση των έργων έχει μειωθεί αυτή την περίοδο κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, γεγονός που επιτρέπει την αύξηση του καθαρού κέρδους των συγκεκριμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων κατά ποσοστό τουλάχιστον 8% έως 10%».