Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Γιωργου Λιαλιου από την Καθημερινή. Η νέα διαδικασία καταργεί τον έλεγχο του Δημοσίου και η πλήρης ευθύνη μεταβιβάζεται στον ιδιώτη μηχανικό. Όπως έχουμε ξαναγράψει μένουν στον αέρα χιλιάδες μηχανικών και άλλων υπαλλήλων που απασχολούνται στις σημερινές πολεοδομίες, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο κόστος για τον πολίτη, λιγότερος δημόσιος έλεγχος και η μεταφορά της συναλλαγής και της διαφθοράς μεταξύ ιδιωτών πλέον. Η σχετική νομοθεσία είναι ανερτημένη στο http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=777&%20%20amp;language=el-GR
Την κατάθεση περισσοτέρων από 30 δικαιολογητικών σε δύο φάσεις προβλέπει η νέα... συντομευμένη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η νέα διαδικασία, οι λεπτομέρειες της οποίας διευκρινίστηκαν με υπουργική απόφαση, προβλέπει την κατάργηση του ελέγχου των υποβαλλόμενων μελετών από δημόσια αρχή, καθώς η πλήρης ευθύνη μεταβιβάζεται πλέον στο ιδιώτη μηχανικό.
Κατά τη γνωστή τακτική «βαπτίσματος» διαδικασιών και υπηρεσιών, προκειμένου να δημιουργείται η αίσθηση μιας... «κόκκινης γραμμής» σε σχέση με το παρελθόν, από 1η Μαρτίου οι πολεοδομίες θα ονομάζονται Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), ενώ η οικοδομική άδεια θα εκδίδεται σε δύο στάδια που θα ονομάζονται έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο (ΦΕΚ 251Β, 13.2.12), η έγκριση δόμησης θα χορηγείται εντός πέντε ημερών από την υποβολή των στοιχείων και η άδεια δόμησης εντός δύο ημερών, «σφιχτοί» χρόνοι που μάλλον θα δοκιμαστούν στην πράξη.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Πρώτο στάδιο είναι η απόκτηση «έγκρισης δόμησης», η οποία ισχύει για 1 έτος, όταν αφορά κτίρια έως 2.000 τ.μ. και 2 έτη για κτίρια άνω των 2.000 τ.μ. Το πρώτο στάδιο αφορά την κατάθεση μόνο των βασικών στοιχείων του έργου, τα οποία και ελέγχονται από την ΥΔΟΜ.
– Αίτηση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά τα στοιχεία του ακινήτου, οι τίτλοι κτήσης του και τα ποσοστά δικαιώματος επί του ακινήτου.
– Εντυπο δήλωσης ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης σε αρμόδιους κατά ειδικότητα μηχανικούς για τη σύνταξη της μελέτης.
– Εντυπο με τα επιτρεπόμενα και πραγματοποιούμενα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης και πίνακα καταγραφής εγκρίσεων άλλων φορέων ή υπηρεσιών σχετικά με τη λειτουργικότητα ή τυχόν άλλες απαιτήσεις των ειδικών κτιρίων.
– Φύλλο ελέγχου με το όνομα του ιδιοκτήτη, τον τίτλο της άδειας δόμησης, τα στοιχεία διεύθυνσης του έργου και τα απαραίτητα στάδια ελέγχου και εγκρίσεων στην Υπηρεσία Δόμησης.
– Τοπογραφικό διάγραμμα σε δύο αντίγραφα, με όλα τα απαραίτητα (λ.χ. υψομετρική και φωτογραφική αποτύπωση).
– Διάγραμμα δόμησης σε δύο αντίγραφα.
– Εγκρίσεις άλλων φορέων ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος και τη χρήση του έργου.
– Εγκρίσεις άλλων φορέων ή υπηρεσιών σχετικά με τη λειτουργικότητα ή τις κτιριοδομικές ή άλλες απαιτήσεις ειδικών κτιρίων.
– Τίτλο ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο.
– Βεβαίωση από το κτηματολογικό γραφείο, εφόσον η περιοχή είναι κτηματογραφημένη ή υπό κτηματογράφηση.
– Στοιχεία που πιστοποιούν τη νομιμότητα τυχόν υφισταμένων κτισμάτων.
– Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.
Για άδεια δόμησης
Στη συνέχεια, μετά την έγκριση δόμησης, ο μηχανικός υποβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση «άδειας δόμησης», η οποία έχει διάρκεια 4 έτη για κτίρια έως 5.000 τ.μ. και 6 έτη για μεγαλύτερα. Οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν ελέγχονται από την ΥΔΟΜ, καθώς κατατίθενται με ευθύνη μηχανικού. Τα δικαιολογητικά είναι:
– Αίτηση ιδιοκτήτη
– Αρχιτεκτονική, στατική και εδαφοτεχνική μελέτη
– Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενεργειακής απόδοσης κτιρίου, χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου, ενεργητικής πυροπροστασίας και καυσίμου αερίου
– Σχέδιο και φάκελο ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή
– Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπόμενων θέσεων στάθμευσης
– Ταυτότητα κτιρίου
– Ειδικό έντυπο προϋπολογισμού του έργου και αποδεικτικά καταβολής φόρων, τελών κ.λπ.
Μετά την τελευταία αυτοψία από τους ελεγκτές δόμησης και εφόσον δεν διαπιστωθεί παρανομία, εκδίδεται από την Υπηρεσία Δόμησης Πιστοποιητικό Ελέγχου κατασκευής και ακολουθεί η διαδικασία σύνδεσης με δίκτυα κοινής ωφελείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου