Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Ν. Γιαννίρη από την Ελευθεροτυπία.
«Κοίτα να πιάσει το φυτό και τότε αν αβγατίσει ο κόπος σου, φέρε πίσω τον σπόρο». Από τον Αυτοδιαχειριζόμενο Αστικό Αγρό του Ελληνικού, μόλις 2,5 στρέμματα, τον οποίο παραχώρησε ο Δήμος Ελληνικού -έναντι των 5,5 χιλιάδων στρεμμάτων της πρώην αμερικανικής βάσης και πρώην Αεροδρομίου, αυτόν το χώρο του υπεσχημένου Μητροπολιτικού Πάρκου που διαχειρίζονται πολλοί- φύγαμε με ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης.
Στα χέρια μας κρατούσαμε, σαν να ήταν ευαίσθητα παιδιά, μερικά -αναπάντεχα για έναν άνθρωπο της πόλης- ριζωμένα φύτρα ντοματιάς. Μάλιστα από ελληνικό σπόρο και όχι από τα λεγόμενα υβριδικά. Τους σπόρους τους μαζεύουν σχεδόν έναν έναν από γέρους καλλιεργητές, από βιοκαλλιεργητές και από ένα ειδικό αγρόκτημα στη Δράμα, το Πελίτη που στα ποντιακά σημαίνει «βελανιδιά». .
Πικνίκ «αποανάπτυξης»
Οι διαδρομές και η δικτύωση εντός και εκτός Ελλάδας, πολλές. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο χθεσινό πικνίκ «αποανάπτυξης» ταξίδευσαν μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις που παρουσίασαν πρωτοποριακές απόψεις όπως η «τράπεζα ανταλλαγής χρόνου» μέχρι την όχι και τόσο μακρινή Καταλονία και τα εκεί πειράματα αυτοδιαχείρισης. Και μαζί με τον σπόρο φύγαμε και με μια αίσθηση ότι ανήκουμε και μας ανήκει η γη...
Είναι οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας για τον Αστικό Αγρό αλλά και για τη διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων, όπως τονίζει ο εκ των συντονιστών πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, που δρουν και μιλούν:
Η «Πρωτοβουλία»
«Στον αστικό χώρο καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτών σε σχέση με τη φύση, την ανάπτυξη αλλά ακόμη και την πρωταρχική τους ανάγκη για επιβίωση. Σ' αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία "αστικών αγρών", μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του αστικού πρασίνου που δεν θα προορίζεται μόνο για καλλωπισμό αλλά θα συναντά ταυτόχρονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, αναδύεται ως ουσιαστική απαίτηση για μια "από τα κάτω" πρωτοβουλία».
Οπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Αστικού Αγρού μέσα στην πόλη, που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο και πραγματοποίησε την κινητοποίηση χθες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αλλά και της Ημέρας «αποανάπτυξης» που έλαβε χώρα σε 60 πόλεις παγκοσμίως:
«Θεωρούμε τη διεκδίκηση του Ελληνικού ζωτικής σημασίας από πολιτική άποψη, καθώς η δρομολογούμενη εκχώρησή του για τουριστική και εμπορική αξιοποίηση σε ιδιώτες αποτελεί την πρώτη τέτοιας κλίμακας προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις διαδικασίες "Fast Track" για το γρήγορο (ξε)πούλημα όλης της χώρας και εν πολλοίς θα αποτελέσει μια πρόγευση για τη συνέχεια. Αυτή την πρόβα-τζενεράλε πρέπει να τους τη χαλάσουμε».
Ανάμεσα στους πολλούς συμμετέχοντες που έδωσαν μαθήματα, όπως η ομάδα «Φασόλι» για το πώς να «φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου» ή η ομάδα «Νέα Γουινέα» για την κατασκευή «μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά», είναι και η ομάδα «Ηλιόσποροι».
Οι στόχοι
Οι τελευταίοι ενώπιον «της παρατεταμένης οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, αξιακής και πνευματικής κρίσης και ανασφάλειας» συμμετέχουν ενεργά αλλά και μας παραπέμπουν για δράση και κουράγιο στην πλατφόρμα δικτύωσης σχετικών οργανωμένων δράσεων www.enasalloskosmos-commu nity.net. Για να μην αισθανόμαστε μόνοι είπαν...
Στους στόχους του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό είναι η κίνηση να λειτουργήσει ως:
* Σημείο συνάντησης κοινωνικών κινημάτων για τη διαχείριση των ελεύθερων χώρων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για συζητήσεις, προβολές, γιορτές, παράλληλες εκδηλώσεις.
* Χώρος έκφρασης για δραστηριότητες «Κοινωνικής Οικονομίας», προωθώντας μορφές συλλογικοτήτων κοινωνικής αλληλεγγύης που αφορούν ομάδες ανέργων, νέων, γυναικών, συνταξιούχων, μεταναστών...
* Χώρος αστικής κηπουρικής για κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων.
* Χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη δημιουργία σχολικών κήπων, την ευαισθητοποίηση σε θέματα κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας.
* Τράπεζα διατήρησης του γενετικού πλούτου της χώρας μας με τοπικές ποικιλίες σπόρων, κηπευτικών.
* Φυτώριο παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροκηπευτικών.
* Χώρος γευσιγνωσίας και προβολής των προϊόντων της κηπουρικής με παράλληλη λειτουργία συλλογικής κουζίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου