Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Είναι δυνατόν να τους ανεχόμαστε ακόμα?

Αναδημοσιεύουμε από το http://news247.gr/oikonomia/forologia/forokataigida_kai_apokratikopoihseis_apofasise_to_ypoyrgiko.870815.html
Δε θα σχολιάσουμε γιατί δεν αξίζει καν τον κόπο. Τα ΜΜΕ, οι πουλημένοι συνδικαλιστές, οι τράπεζες και οι λοιποί κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, εμείς τι στο καλό κάνουμε και τους κοιτάμε?
 
Νέα φοροεπιδρομή αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά και εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο. Ποια επιδόματα κόβονται. Στο σφυρί ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Καζίνο Πάρνηθας. Την Τρίτη οι κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
Εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει άμεσα, επιπρόσθετες παρεμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και εξασφάλιση άλλων 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων, με στόχο να εξασφαλίσει την πέμπτη δόση του δανείου.
Συγκεκριμένα, προχωρά στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο, ενώ θα κοπούν και σειρά επιδομάτων.
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε:
-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά
-Εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
-Αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ κατά 20%
-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
-Μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%
Όσον αφορά τις περικοπές, κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης-εξομάλυνσης στο δημόσιο, ενώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου.
Περιορίζονται και οι συντάξεις
Τις υψηλές συντάξεις βάζει ως στόχο η κυβέρνηση, έχοντας αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις εισφορών και αναπροσαρμογή επιδομάτων, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιβάλλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου η οποία θα εφαρμοσθεί κλιμακωτά.
Πρόσθετη ειδική εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν και ασφαλισμένοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας εθελουσίας εξόδου και είναι κάτω από 60 ετών.
Εξετάζεται επίσης η μείωση του εφάπαξ τουλάχιστον κατά 10% αλλά από τις αρχές του 2012 και μετά από επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους φορέων που αντιμετωπίζουν ελλείμματα.
Το υπουργείο Εργασίας φέρεται να προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700.
Ακόμη αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (υπέρ του ΟΑΕΔ) κατά 1% στον ιδιωτικό τομέα η οποία θα επιμερισθεί κατά 0,5% στον εργοδότη και 0,5% στον εργαζόμενο.
Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε και σειρά αποφάσεων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες η τρόικα μας έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, απαιτώντας άμεσα αποτελέσματα.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μεταξύ άλλων ελήφθησαν, ομοφώνως, οι εξής αποφάσεις:
*Aμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και να δημιουργήσουμε ταχύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι συγκεκριμένες αυτές παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
*Yιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015 ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015 δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
*Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
*Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015 που θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την πώληση συμμετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ.
*Ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι : ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.
*Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.
*Παράλληλα το Υ.Σ. ενέκρινε τη δημιουργία ειδικού φορέα («Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας») στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Μήνυμα στους υπουργούς
Μιλώντας νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ότι η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται χωρίς πισωγυρίσματα, τονίζοντας ότι στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία.
Με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού πέρυσι, όπως σημείωσε, αποφύγαμε τη χρεοκοπία.
Προσέθεσε μάλιστα ότι όπως και πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα.
Σημειώνοντας ότι αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, υπογράμμισε ότι βάλαμε τη χώρα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα.
Έχουμε χρέος, τόνισε, απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία.
Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός την Τρίτη θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10:30 με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 12:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 13:30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 14:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και στις 15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου