Με το παρακάτω κείμενο και με ανάρτηση πανώ έγινε σήμερα παρέμβαση αρχιτεκτόνων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Ν. Σηφουνάκη στο 11ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο. Θα ακολουθήσουν αργότερα και σχετικά Video και φωτογραφίες.
11Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με πρόγραμμα αλλά ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ
Η ιδέα της πραγματοποίησης του 11ου Πανελλήνιου Συνέδριου με θέμα το Επάγγελμα του Αρχιτέκτονα ξεκίνησε πριν τη θητεία της διοίκησης που το πραγματοποιεί. Aφορούσε ένα συνέδριο εργασίας για να μπορέσουν να συζητήσουν οι αρχιτέκτονες τα επαγγελματικά τους προβλήματα σε ένα δυσμενές κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον με συνεχή επιδείνωση. Η παρούσα διοίκηση αυτή την ιδέα τη μετέτρεψε σε ένα μεγαλεπίβολο συνέδριο τύπου Χελέξπο (από αυτά στα οποία εσχάτως, προσφέρεται αφειδώς η αιγίδα του Συλλόγου - ακόμα και σε αυτό που συμπίπτει ημερολογιακά με το παρόν Συνέδριο). Εν τέλει ακόμα και ο τίτλος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ απουσιάζει από το τυπωμένο πρόγραμμα. Ας δούμε γιατί:
Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1999, έτος πραγματοποίησης του προηγούμενου, 10ου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου, άλλαξαν όπως φαίνεται καθοριστικά το κυρίαρχο «πνεύμα» στο εσωτερικό του επιστημονικού κυρίως και επαγγελματικού δευτερευόντως, συλλόγου των αρχιτεκτόνων, ο οποίος μετατράπηκε σταδιακά σε χώρο διαβούλευσης ιδιωτών, ατομικών συμφερόντων, εφαλτήριο καριέρας επαγγελματικής, ακαδημαϊκής ή πολιτικής και πεδίο συναλλαγής, κατά βάση διαπαραταξιακής, διαφόρων lobbies συμφερόντων.
Όπως είναι φυσικό, το επιστημονικό του έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, μηδενικό και οι παρεμβάσεις του περιορίζονται σε «θεσμικές» πρωτοβουλίες προς τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία και τους φορείς, κυρίως όταν θίγονται κεκτημένα των υφισταμένων lobbies και σπάνια - και κατόπιν πολλών πιέσεων - όταν πρόκειται για το σύνολο των αρχιτεκτόνων χωρίς φωνή και δικτυώσεις, την ασκούμενη αρχιτεκτονική, το δομημένο περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο λόγο στη χώρα.
Χαρακτηριστική της μετάπτωσης αυτής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ από την κυρίως δημόσια στην κυρίως ιδιωτική σφαίρα, είναι αυτή καθεαυτή η διοργάνωση του Συνεδρίου σε σχέση με τον ελεύθερο, ανοιχτό, συμμετοχικό χαρακτήρα που είχαν τα Αρχιτεκτονικά Συνέδρια στο παρελθόν
Είναι γνωστό πως ο χώρος των ιδιωτών και η δημοκρατία βρίσκονται σε απόλυτη διάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ενός ανδρός αρχή, του προέδρου με τα στηρίγματά του.
Η αδιαφάνεια, η ίντριγκα, η μεθόδευση, η ατομική προβολή, και το lobbing είναι ο κανόνας. Η δημοκρατία, η διαφάνεια και το συλλογικό πνεύμα, είναι η σπάνια εξαίρεση.
Φτάνουμε λοιπόν σήμερα σε ένα συνέδριο με «πνεύμα» αγοράς, ένα συνέδριο ιδιωτικής έμπνευσης, ένα συνέδριο χορηγών, το οποίο, ιδιωτική εταιρία το οργάνωσε, εταιρίες χορηγοί το εκμεταλλεύονται σαν εμπορική έκθεση, ένα συνέδριο ατομικής προβολής και προσωπικών δημόσιων σχέσεων που όμως γίνεται στο όνομα και με το έρεισμα των κοινωνικών παραμέτρων της αρχιτεκτονικής, των αρχιτεκτόνων και την συλλογική, υποτίθεται, έκφρασή τους που είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογός τους. Κι όμως:
Ότι κι αν ισχυρίζεται η αγορά, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ δεν είναι απλώς ένα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Είναι πάνω απ’ όλα η δημιουργική και δημόσια ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα.
συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων
Οποιος αρχιτεκτονας παραπονιεται για την υπαρξη "αγορας" στην αρχιτεκτονικη, μαλλον ζει σε αλλο πλανητη. Η ιδεα οτι η αρχιτεκτονικη θα μπορουσε να ειναι κατι περισσοτερο απο ενα απλο επαγγελμα προκαλει γελιο. Ιδιαιτερα οταν αναλογιστει κανεις τα ποσα που απαιτουνται για την ολοκληρωση των αρχιτεκτονικων "ιδεων".
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αγορά και οι νόμοι της υπάρχουν παντού. Επεκτείνονται μάλιστα σε όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης-κοινωνικής ζωής. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους αναδυκνείουμε και να τους αντιπαλεύουμε παντού και όσο μπορούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι; δεν ειναι η ζητηση ενδειξη των αναγκων μιας κοινωνιας; με το ζορι να περασουμε στην κοινωνια οτι εχει "αναγκη" απο αλλες αναζητησεις στο χωρο της αρχιτεκτονικης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο θλιβερο κι αν ειναι το γεγονος οτι η κοινωνια,την εποχη μας, δεν εχει διαφορετικες αναζητησεις και αναγκες στη σφαιρα της αρχιτεκτονικης (και της τεχνης, και της φιλοσοφιας, και, και...), τοσο οπισθοδρομικο και ανοητο ειναι να υποθεσουμε οτι με το ζορι η επιβολη αυτων των αποψεων και αντιληψεων θα αλλαξει την αντιληψη της κοινωνιας.
Την κοινωνία παλεύουμε να αλλάξουμε και όχι να επιβάλλουμε σε συτήν οτιδήποτε (εξάλλου θα ήταν καταδικασμένο εξαρχής αυτό)
ΑπάντησηΔιαγραφή