Αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα για τις προχθεσινές τεράστιες διαδηλώσεις της νεολαίας στην Πορτογαλία.
Πορτογαλία : Διαδηλώσεις οργής για νέα μέτρα λιτότητας
Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο στη Λισαβόνα και σε δέκα άλλες πόλεις για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Στην πρωτεύουσα τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Λιμπερτάντε και την πλατεία Ρόσιο ζητώντας αλλαγή της πολιτικής για να αντιστραφεί η ανοδική τάση της ανεργίας, να σταματήσει η ημιαπασχόληση των νέων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.
"Η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας χθες είναι απλώς ντροπή. Η διαδήλωση αυτή είναι η αρχή ενός κύματος κινητοποιήσεων", είπη η Τζοάνα Μανουέλ, συμβασιούχος καθηγήτρια πανεπιστημίου που θα χάσει τη δουλειά της στο τέλος του έτους.
Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από περικοπές στις δαπάνες και αλλαγές στη φορολογία που έχουν ως στόχο να περιορίσουν το έλλειμα του προϋπολογισμού στο 4,6% και να πείσουν τις αγορές ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης.
"Η κρίση είναι το πρόσχημά τους", έγραφε ένα πανό ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά: "Χοντροί πολιτικοί, σκελετωμένος λαός".
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω του Ίντερνετ από μια ομάδα νέων που αυτοαποκαλούνται "Γενιά της Αβεβαιότητας". Στο μπλογκ τους αναφέρουν ότι δεν έχουν δεσμούς με κανένα πολιτικό κόμμα. "Διαδηλώνουμε έτσι ώστε αυτοί που ευθύνονται για την αβέβαιη κατάστασή μας -- πολιτικοί, εργοδότες ή και εμείς οι ίδιοι -- να δράσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε γρήγορα αυτήν την πραγματικότητα που έχει καταστεί ανυπόφορη", γράφουν στο μανιφέστο τους.
Πορτογαλία: Μαζικές διαδηλώσεις "πρεκάριων" και ανέργων
Πηγή: Gakushi - deviantART |
Πάνω από 300.000 Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων 10 πόλεων της Πορτογαλίας το Σάββατο, διαδηλώνοντας ενάντια στις πρωτόγονες εργασιακές συνθήκες της χώρας, ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, ενάντια στα σταζ και στην εργασία με μπλοκάκια. Η πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις αυτές, που η μαζικότητα τους ξάφνιασε ακόμα και τους «διοργανωτές» ξεκίνησε μέσω του διαδικτύου.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, οι κινητοποιήσεις είναι εμπνευσμένες από τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, και την Τυνησία, και όλα άρχισαν όταν 4 νέοι άνοιξαν μια σελίδα στο Facebook στις 9 Φλεβάρη, καλώντας σε διαδηλώσεις ενάντια στις πρωτόγονες συνθήκες εργασίας στην χώρα. Η είδηση μεταδόθηκε και μέσα σε μια εβδομάδα είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 50.000 νέοι.
200.000 ήταν οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα, 80.000 στο Πόρτο. Μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν: «με επισφαλείς θέσεις εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία», «χοντροί πολιτικοί, σκελετωμένος λαός» αλλά και το σύνθημα της "επανάστασης των γαρυφάλλων", «λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος» Ένα από τα πανό έγραφε «Η χώρα έχει γονατίσει».
Επίσης πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από Πορτογάλους μετανάστες μπροστά από της πρεσβείες της Πορτογαλίας στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και τη Χάγη.
«Το ήμισυ του ενεργού πληθυσμού της Πορτογαλίας είναι είτε άνεργοι είτε "επισφαλείς", κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη,» δήλωσε ο 27χρόνος Joao Labrincha, άνεργος και ένας από τους τέσσερις «διοργανωτές» των κινητοποιήσεων, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα της Ιβηρικής έφθασε πέρσι στο 10,8%. Από τους 620.000 άνεργους, σχεδόν οι μισοί είναι κάτω των 35 ετών. Πάνω από το 10% των ανέργων είναι πτυχιούχοι.
Των χθεσινών μαζικών διαδηλώσεων, είχαν προηγηθεί κυβερνητικές ανακοινώσεις για περικοπές στις δαπάνες και αλλαγές στη φορολογία με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 4,6% ώστε να πεισθούν «οι αγορές» ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει σε «μηχανισμούς στήριξης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου