Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας για τη δίκη της Μάνδρας









«Οι περίπου 2.000.000 υπαγωγές στο Σύστημα Αυθαιρέτων του ΤΕΕ έχουν μείνει ανέλεγκτες μια και ουδέποτε εκδόθηκε η προβλεπόμενη ΚΥΑ για δειγματοληπτικό έλεγχο στο 10% αυτών».


Το επιχείρημα αυτό, μεταξύ πολλών άλλων για να καταδείξει ότι οι υπάλληλοι στις Υπηρεσίες Δόμησης επωμίζονται ευθύνες που δεν τους αναλογούν ανέφερε στο δικαστήριο την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δημήτρης Πετρόπουλος, στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας του 2017, υπερασπιζόμενος τους κατηγορούμενους στελέχη και υπαλλήλους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Πρωτόδικα στη δίκη του Σεπτεμβρίου 2021 αθωώθηκαν οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι και καταδικάστηκαν οι δύο διευθυντές των σχετικών υπηρεσιών. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, στις 3/7/2024 ο πρό­εδρος ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ παρέστη ως μάρτυρας υπεράσπισης του Διευθυντή της ΥΔΟΜ Ελευσίνας και μετέτρεψε την κατάθεση του σε δριμύ κατηγορώ κατά του κράτους και των αρμοδίων υπουργείων, για τη διάλυση και αποδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δόμησης και των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Δριμύ κατηγορώ στο δικαστήριο για τη διάλυση ΥΔΟΜ και τεχνικών υπηρεσιών

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Πετρόπουλος στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Διευθυντή της ΥΔΟΜ Ελευσίνας τόνισε ότι εδώ και 11 χρόνια αδυναμία ορθής λειτουργίας του Υ­ΔΟΜ από τον Ν.3852/10 και έκτοτε:

-Από τους 332 Δήμους της Χώρας (μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α.), οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Από αυτές (168) 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου 2 Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μονάχα 2 και 16 απασχολούν 3. Οι 96 από τις 168 (ποσοστό μεγαλύτερο του 57%) δηλαδή λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.

-Η Διοικητική Υποστήριξη των υπολοίπων Δήμων παρατείνεται στο διηνεκές (είναι ενδεικτικό ότι σήμερα 1/1/2021 λήγει ακόμη μία προθεσμία).

-Απουσιάζουν από τις ΥΔΟΜ και οι απαιτούμενες ειδικότητες καθώς 20 από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δεν διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δεν διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

-Τα Παρατηρητήρια Δόμησης τα οποία ακόμη αγνοείται η τύχη τους (και πρόσφατα καταργήθηκαν πριν καν συσταθούν)

-Η Νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα αλλάζει με τρομακτικούς ρυθμούς.

-Οι περίπου 2.000.000 υπαγωγές στο Σύστημα Αυθαιρέτων του ΤΕΕ έχουν μείνει ανέλεγκτες μια και ουδέποτε εκδόθηκε η προβλεπόμενη ΚΥΑ για δειγματοληπτικό έλεγχο στο 10% αυτών.

-Τα ρέματα που η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής έχει στην αρμοδιότητα της ανέρχονται στα περίπου 500 χιλιόμετρα, με απουσία οριοθέτησης τους, χωρίς Μητρώο και μέσα για την αστυνόμευση τους και όλα αυτά με ελάχιστους Υπαλλήλους.

-Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες μηχανικοί που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση ΟΛΩΝ των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα.

-Οι συνάδελφοι μας με ευσυνειδησία ανταποκρίθηκαν στις εκατοντάδες καταγγελιών για αυθαίρετα που ήρθαν στην Υπηρεσία, συντάσσοντας περίπου 700 εκθέσεις αυτοψίας.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: μόνιμα εξι­λαστήρια θύματα οι μηχανικοί του δημοσίου

-«Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την συμπαράστασή του, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στους συνάδελφους εργα­ζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που ως εξιλαστήρια θύματα διώκονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Ατ­τικής. Για το λόγο αυτό και είχε προκηρύξει Παναττική Στάση Εργασίας την Παρασκευή 24/1/2021, όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης και πρωτόδικα παρεστήκαμε το Σεπτέμβριο 2021 στο σχετι­κό δικαστήριο προς υπεράσπιση των κατηγορούμενων συναδέλφων μας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται ότι:

-«Η τραγική υποστελέχωση την οποία έχουμε αναδείξει πολλαπλά, η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ Α’ και Β’, ο τεράστιος όγκος δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό και την απαρχαιωμένη νομοθεσία, κλπ, είναι η καθημερινότητά τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να καλούνται συνεχώς σε απολογία – και τις πε­ρισσότερες φορές χωρίς νομική κάλυψη από την υπηρεσία τους – για όλα αυτά που εκ των πραγμά­των δεν είναι στο χέρι τους να υλοποιήσουν, αλλά διατηρούν όλο το μερίδιο ευθυνών για την πραγ­ματοποίησή τους. Οι Μηχανικοί των Υπηρεσιών πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν τα μόνιμα εξι­λαστήρια θύματα για ότι συμβεί και να πληρώνουν την αδράνεια και τις ελλείψεις της Πολιτείας».

Συμπαράσταση από τη Διοικούσας Επιτροπή ΤΕΕ

Σημειώνεται ότι συμπαράσταση στους κατηγορούμενους μηχανικούς του δημοσίου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα έχει εκφράσει η Διοικούσας Επιτροπή του ΤΕΕ, σε παλαιότερη ανακοίνωση της, τονίζοντας ότι:

-«Με απόφασή της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους μηχανικούς εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, για τις ποινικές ευθύνες που διερευνώνται από τη δικαιοσύνη και τους αποδίδονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως στις τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και ο τεράστιος όγκος δουλειάς που καλούνται να εκτελέσουν οι μηχανικοί του δημοσίου, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ευθύνες για τις δυσλειτουργίες είναι επιτελικές, διαχρονικές και σε υψηλότερο επίπεδο από τους υπαλλήλους.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες τεχνικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα. Το ΤΕΕ έχει καταθέσει πληθώρα προτάσεων για να βελτιωθούν οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος στη δημόσια διοίκηση αλλά και για τη γενικότερη βελτίωση του συστήματος παραγωγής έργων – μελετών αλλά και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων από το ελληνικό κράτος.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν μπορούν να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα για τις ανεπάρκειες της Πολιτείας. Το ΤΕΕ συμπαρίσταται στους διωκόμενους συνάδελφους για τις πλημμύρες στη Μάνδρα».

1 σχόλιο:

  1. Προτρέχω, αλλά θέλω να βάλω άλλο ένα θέμα στην δημόσια συζήτηση, ως προς τον έλεγχο των αυθαιρέτων (είτε δειγματοληπτικα αρχικά, είτε συνολικά στο τέλος).
    Ο σκοπός των ελέγχων, ποιος θα είναι; Άλλη μια αλληλουχία τιμωρίας; Θα πληρώσουν πάλι οι πολίτες τα κενά της επιτελικής πολιτείας; Ή θα γίνει καταγραφή με στόχο τον σχεδιασμό, με τους πολίτες να γίνουν από ένοχοι και κατατρεγμένοι σε συμμέτοχοι στο μέλλον;
    Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για να εξελιχθούμε σαν κοινωνία, να πάψει το κράτος να παίζει το ρόλο του μπαμπούλα, και να είναι οργανωτής και πρωτοπόρος σε δράσεις που συμφωνούν οι πολίτες...

    Γράφω ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25.

    ΑπάντησηΔιαγραφή