Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Οι ιδιωτικοποιήσεις μεγαλύτερη απειλή από τη Μήδεια


Οι ιδιωτικοποιήσεις μεγαλύτερη απειλή από τη Μήδεια
18/02/2021


Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, η Ελλάδα περνάει από το… ταμείο. Όχι για να πληρώσει την κακοκαιρία· και σιγά την κακοκαιρία άλλωστε, χιονόπτωση διάρκειας μίας ημέρας, αναμενόμενη εδώ και δύο εβδομάδες. Η Ελλάδα περνάει από το ταμείο για να πληρώσει το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν διαβρώσει, σε βαθμό ακυρώσεως για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως μια κακοκαιρία, τη λειτουργία όλων των πάλαι ποτέ δημόσιων οργανισμών!

Τα παραδείγματα είναι πολλά για να αποδοθούν σε ανθρώπινα λάθη, αβλεψίες ή την «κακιά στιγμή». Πολύ περισσότερο σε όσους και όσες θυμούνται ότι μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη δεκαετία του ’90 κυρίως, συνέβαιναν μόνο όταν απεργούσαν οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες στη ΔΕΗ, συνήθως εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Για να φτάσουμε εν έτει 2021, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σχεδόν ολοκληρωμένη, τα μπλακ άουτ να αποτελούν τη νέα μας… κανονικότητα, λόγω της ιδιωτικοποίησης της!

Πρώτο παράδειγμα και πλέον κραυγαλέο είναι οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, που ως αποτέλεσμα έχουν, ακόμη και δύο μέρες μετά την εμφάνιση της κακοκαιρίας με την επωνυμία Μήδεια, 250.000 συνδέσεις να παραμένουν αποκομμένες από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Εξ αιτίας των διακοπών έχουν ήδη πεθάνει άνθρωποι, η ζωή των οποίων ήταν εξαρτημένη από ιατρικά μηχανήματα. Η ευθύνη εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) αποδόθηκε στα κλαδιά που έσπασαν, κόβοντας τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος. Η ευθύνη ωστόσο ανήκει στον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ που εδώ και χρόνια είναι υποστελεχωμένος, αναθέτοντας σε εξωτερικά συνεργεία τόσο την αποκατάσταση των βλαβών, όσο και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας. Τα παράπονα για την καθυστέρηση στην ανταπόκρισή του είναι δε μόνιμα και σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Πίσω από την ανεπάρκεια του ΔΕΔΔΗΕ κρύβεται ένα μοντέλο κραυγαλέα ανορθολογικό, που λειτουργεί ως μήτρα διαρκών συγκρούσεων σε κάθε ιδιωτικοποίηση: Είναι ο διαχωρισμός του δικτύου από την παροχή και της παροχής από την παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, στην πλημμυρίδα παρόχων (που πουλούν ρεύμα χωρίς κατ’ ανάγκη να παράγουν, αποσκοπώντας στο εύκολο κέρδος) αντιστοιχεί η παρακμή του δικτύου, επειδή η συντήρησή του δεν επιφέρει κέρδος. Η πυρκαγιά στις 8 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο, που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Πελοπόννησο και την Αττική, είχε την ίδια ακριβώς αιτία: απαρχαιωμένο υλικό που έπρεπε προ πολλού να είχε αντικατασταθεί. Οι επενδύσεις ωστόσο γίνονται με το σταγονόμετρο, όπως θα συνέβαινε και στην παραγωγή ενέργειας αν δεν ήταν επιδοτούμενη, γιατί δεν αποφέρουν κέρδη. Κατά συνέπεια, το μοντέλο του διαχωρισμού της παραγωγής από το δίκτυο, που ακολουθήθηκε για να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση, μπορεί να απέδωσε επιτρέποντας στον κάθε απατεώνα να γίνει πάροχος, ναρκοθετεί ωστόσο την παροχή ρεύματος σε κάθε νοικοκυριό που ακόμη και πριν 30 χρόνια ήταν δεδομένη, κι όχι μόνο…

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τον νόμο των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη


Ανακοίνωση ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ για τον νόμο των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη
18-02-2021 - Πηγή: sadas-pea.gr

ΑΠ. 66432 / Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2021

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε και ψήφισε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αλλάζει εκ θεμελίων τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων. Εισάγει την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ένα σώμα της αστυνομίας που θα εδρεύει μόνιμα στα πανεπιστήμια. Ιδρύει σε κάθε ίδρυμα το Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων, το οποίο προορίζεται να παρακολουθεί το σύνολο των πανεπιστημιακών χώρων με κάμερες και άλλα μέσα εποπτείας. Ιδρύει ακόμα Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας και Επιτροπή Ασφαλείας σε κάθε πανεπιστήμιο. Εισάγει face control κατά την είσοδο στα πανεπιστήμια. Ανακοινώνει την επιβολή πειθαρχικού δικαίου, που θα είναι πέραν της δικαιοδοσίας των πανεπιστημιακών διοικήσεων και με βάση το οποίο προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται σοβαρές ποινές στους φοιτητές.

Φαίνεται ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στην οποία συναίνεσαν όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, επιστρατεύοντας τη συκοφαντία και το χτύπημα της οργανωμένης πάλης φοιτητών και εργαζόμενων, ήταν απλώς το πρώτο βήμα για να επιβληθεί μια δομή αυστηρά επιτηρούμενου, αστυνομευόμενου και αυταρχικού πανεπιστημίου. Ούτε η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ούτε ο ανοικτός κοινωνικός ρόλος που οφείλει να έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο μπορούν να εκπληρωθούν σε ένα τέτοιο εφιαλτικό περιβάλλον.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τη διαγραφή των φοιτητών που δεν έχουν τελειώσει τις σπουδές τους έπειτα από ν+2 (για τις τετραετείς σχολές) ή ν+3 (για τις πενταετείς και εξαετείς σχολές) χρόνια για οικονομικούς, προσωπικούς ή όποιους άλλους λόγους, και οι οποίοι δεν κοστίζουν τίποτα απολύτως στο κράτος. Πρόκειται για άλλο ένα καταπιεστικό μέτρο που επιδιώκει την επιβολή μιας ασφυκτικής καθημερινότητας στα πανεπιστήμια. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την οποία η πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα περιοριστεί δραστικά, κυρίως για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Το επιχείρημα περί ανεπάρκειας όσων δεν συμπληρώνουν τα μόρια της ελάχιστης βάσης είναι πρόσχημα, αφενός γιατί η βάση εξαρτάται απόλυτα από τη δυσκολία των θεμάτων, αφετέρου, και κυρίως, γιατί την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα στους επιχειρηματίες των ιδιωτικών κολλεγίων, όπου προφανώς δεν υπάρχει καμία ελάχιστη βάση. Εάν πληρώνει κανείς στα ιδιωτικά, από ανεπαρκής θα μεταμορφώνεται σε επαρκή φοιτητή, και παίρνει πτυχίο ισότιμο με αυτό των δημοσίων πανεπιστημίων.

Όλα τα παραπάνω τη στιγμή που, παράλληλα, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας παιδείας και των Πανεπιστημίων. Όταν, μετά από την “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ έχουμε συνολικά στην Ελλάδα 25 πανεπιστήμια. Από αυτά, τα 5 (δηλ. το 20%) είναι στις θέσεις έως και 581 στα 12.000 πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην έρευνα (δηλ στο ανώτερο 4,85%), ενώ η χρηματοδότηση είναι στο χειρότερο 5% παγκοσμίως και η αναλογία διδασκομένων προς διδάσκοντες η χειρότερη στην Ευρώπη. Σε ποια άλλη δραστηριότητα της χώρας το 20% της δραστηριότητάς της βρίσκεται στο παγκοσμίως καλύτερο 5% και μάλιστα με αυτές τις συνθήκες. Αυτά τα Πανεπιστήμια λοιδορούνται ως “μπάχαλα” και “άντρα ανομίας”. Είναι απίστευτο πώς επιχειρείται να στραφεί η κοινωνία απέναντι σε ένα θεσμό (τα ελληνικά πανεπιστήμια) στα οποία το ελληνικό κράτος παρέχει χρηματοδότηση ανά φοιτητή σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα! Παράλληλα, καλωσορίζονται επαγγελματικά δικαιώματα σε κολλέγια που είναι στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης.

Χρησιμοποιούνται τα αποτρόπαια γεγονότα με τον πρύτανη του ΟΠΑ ως καθημερινότητα και μάλιστα σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. θεωρείται ότι τα προβλήματα των πανεπιστημίων, όποια κι αν είναι αυτά, θα λυθούν με αστυνομικά μέτρα, ποινές και άνωθεν επιβολή μέτρων χωρίς καμιά συναίνεση. Την ίδια στιγμή που δεν γίνεται κουβέντα για τα ψίχουλα της χρηματοδότησης και για την τελευταία στις χώρες του ΟΟΣΑ αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων.

Το νέο σύστημα εισαγωγής ενισχύει την ιδιωτική Εκπαίδευση, την οποία «προικίζει» με θέσπιση αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης ισοδυναμίας πτυχίων Κολλεγίων & ξένων Πανεπιστημίων με το δίπλωμα μηχανικού Πολυτεχνικών Σχολών. Αυτό έπραξε η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψήφισε την 17.12.20, πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου. Είναι ένα ακόμα βήμα στη διαβάθμιση δικαιωμάτων και μετατροπής του διπλώματός μας σε απλό διαβατήριο για δια βίου και επί πληρωμή σεμινάρια, εξετάσεις, πιστοποιήσεις.

Είναι προκλητικό να καταγγέλλονται οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ως υγειονομικός κίνδυνος, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που γνωρίζει ότι θα είναι αιτία πολέμου, μέσα στην πανδημία και το lockdown, ακριβώς για να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, σχεδόν σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα και ο κόσμος της εκπαίδευσης εναντιώνονται στο νομοσχέδιο. Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, τα μέλη του οποίου θέλουν τις αρχιτεκτονικές σχολές ως ένα οργανικό τμήμα της επαγγελματικής και επιστημονικής τους δραστηριότητας και όχι ως κλειστά αστυνομευόμενα club για εύπορους, ενώνει τη φωνή του με την εκπαιδευτική κοινότητα και ζητά τη μη εφαρμογή και την άμεση απόσυρση του νόμου.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης



182 KB

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για τις παρεμβάσεις στον Λόφο του Στρέφη


Ανακοίνωση ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για τις παρεμβάσεις στον Λόφο του Στρέφη
17-02-2021 - Πηγή: sadas-pea.gr

Α.Π. 66430 / Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2021

Με την πρόσφατη (18/1ου/2021) συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για την αποδοχή δωρεάς ιδιωτικής εταιρείας, μέσω ενός κατά την άποψή μας ασαφούς μηχανισμού (προβάλλεται το Πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» αλλά και μια διαδικασία που προσομοιάζει με ΣΔΙΤ), γεννώνται σοβαρές ανησυχίες ανάμεσα στους κατοίκους των Εξαρχείων και όχι μόνο, για όσα επίκεινται στον λόφο του Στρέφη.

Παράλληλα επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση (βλ., ενδεικτικά, παρεμβάσεις ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για την ΟΜΟΝΟΙΑ, τον ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ και όχι μόνο), που αφορά στη θεσμική και δεοντολογικά άρτια διαχείριση του Δημόσιου Χώρου.

Για τον ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμμιά άλλη διαδικασία σημαντικών παρεμβάσεων σε αξιόλογους Δημόσιους Χώρους των πόλεων, από εκείνη που διασφαλίζει διαφάνεια και διαβούλευση ως προς τις προθέσεις, διαδικασία συνεκτίμησης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων και εφόσον οι παρεμβάσεις εμπεριέχουν Αρχιτεκτονικό μελετητικό αντικείμενο (ανάπλαση, διαμορφώσεις χώρων, κτιριακά έργα) διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε μορφή ανάπλασης απαιτεί Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Η κλίμακα του χώρου και του έργου στον λόφο του Στρέφη, η θέση του και η σημασία του για το κέντρο της πόλης της Αθήνας και όχι μόνο, καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση «υιοθέτησής» του από ιδιωτικό φορέα, χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη διαδικασία διερεύνησης της σκοπιμότητας και προγραμματισμού των έργων με θεσμικά αποδεκτό τρόπο.

Ο Δήμος της Αθήνας οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του επισπεύδοντα των παραπάνω ενεργειών, διασφαλίζοντας παράλληλα στη σημερινή του χρήση και λειτουργία, την καθημερινότητα εκείνη που οφείλει στους δημότες του (με ή χωρίς χορηγίες).

Στάση εργασίας στην Εγνατία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17-02-2021, 14:36

Οι εργαζόμενοι της Εγνατίας οδού ξεκινούν τρίωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, καθώς η διοίκηση της εταιρείας, μέσω των υπηρεσιακών παραγόντων, διαβίβασε το πρόγραμμα επισκέψεων των υποψήφιων παραχωρησιούχων που προγραμμάτισε το ΤΑΙΠΕΔ στα περιφερειακά γραφεία.

Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας θα διαμορφώνεται ανάλογα με το πρόγραμμα επισκέψεων.

Επίσης, με επιστολή τους στον υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη δήλωσή του στη Βουλή περί «ανικανότητας του ελληνικού δημοσίου να συντηρήσει» το δρόμο και του υπενθυμίζουν τα εξής:

«Σχετικά με τις ανάγκες αντικατάστασης του ασφαλτοτάπητα στα παλιά τμήματα της οδού, που προφανώς τα αναφέρετε ως προβληματικά, όπως καλά γνωρίζετε τα τελευταία δέκα χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς έπαιρνε το σύνολο των εσόδων από τα διόδια του άξονα, με την πλήρη ανοχή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου. Προφανώς, υπό αυτές τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες η Εγνατία οδός Α.Ε. μπορούσε να κάνει μόνο στοιχειώδη συντήρηση, όχι ως αποτέλεσμα της ανικανότητας του Δημοσίου, αλλά ως αποτέλεσμα της ‘ανικανότητας’ των πολιτικών ηγεσιών να αντισταθούν στις παράλογες απαιτήσεις της τράπεζας».

Σημειώνουν ακόμα ότι από τις αρχές του 2020 τα έσοδα των διοδίων καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο της Εγνατίας και ως εκ τούτου, «εκτελείται πλήθος συμβάσεων για την κάλυψη όλων αυτών που θα έπρεπε να είχαν γίνει σε αυτά τα δέκα χρόνια της αφαίμαξης του δημόσιου πλούτου».

Αναφέρουν ακόμα ότι με ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ, το διάστημα 2013-2018, «υποβαθμίστηκε η ποιότητα των οδοστρωμάτων της οδού, δόθηκε εντολή για μη κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), διακόπηκε ο εν εξελίξει διαγωνισμός για υλοποίηση ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων για δίκαιη χρέωση των χρηστών της οδού και δεν έγινε αποδοχή της εφαρμογής εκπτωτικής πολιτικής διοδίων προς όφελος των τοπικών και συχνών χρηστών», στο πλαίσιο διαμόρφωσης κλίματος για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση του δρόμου θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των διοδίων.

Ο σύλλογος εργαζόμενων καλεί τον υπουργό σε συνάντηση για να παρουσιάσει τις απόψεις του «που αφορούν την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που τμήμα της είναι και η τεχνογνωσία αυτής της εταιρείας προς όφελος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Το πιο ακραίο φαινόμενο είναι η απαξίωση των Δημόσιων Υπηρεσιών και η εύνοια στους ιδιώτες

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 17-2-2021

Αρ. Πρωτ. : 8413

Το πιο ακραίο φαινόμενο είναι η απαξίωση των Δημόσιων Υπηρεσιών και η εύνοια στους ιδιώτες



Άλλο ένα “έκτακτο φαινόμενο”, άλλη μια εικόνα διάλυσης. Τόσα χρόνια πια έχει καταντήσει ρουτίνα. Επί πάρα πολλές ώρες, η Εθνική οδός έκλεισε, με λίγους πόντους χιόνι, κόβοντας στα δύο τη χώρα, η πλειονότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική δεν λειτουργούσε καθόλου χτες, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους τις ώρες αιχμής, διακοπές ρεύματος βύθισαν για ώρες στο σκοτάδι τεράστιες περιοχές ενώ άλλες έμειναν αποκλεισμένες με κλεισμένους δρόμους. Τα ίδια πάνω κάτω που συμβαίνουν σε κάθε “θεομηνία” και επαναλαμβάνονται με χειρότερους όρους κάθε φορά.

Κανείς όμως λαλίστατος δημοσιογράφος δεν ανέφερε ότι με τον νόμο 4663/20 που ψηφίστηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο προβλέπεται πρόστιμο υπό προϋποθέσεις και εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα. Συγκεκριμένα « επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του κατ’ εξουσιοδότηση αυτού αρμοδίου οργάνου διοικητικό πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού (…)». Δηλαδή, ο ιδιώτης έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ενεργοποίηση ενός μηχανισμού καθαριότητας και ασφάλειας των ανθρώπων, υψηλού κόστους, σε αντίθετη περίπτωση βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόστιμο. Ωστόσο αφού η προληπτική απόφαση κλεισίματος ήταν του κράτους και όχι της εταιρείας, θα πληρωθεί το πρόστιμο; ή μήπως όχι μόνο θα το γλυτώσει ο παραχωρησιούχος αλλά θα ζητήσει και αποζημίωση για μειωμένη κυκλοφορία, όπως έκανε όλο το 2020 λόγω πανδημίας; Αυτή είναι η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αν δεν το καταλάβαμε ακόμη.

Τα ίδια κριτήρια δεν έχουν οδηγήσει στην απαξία και τον κατακερματισμό της πρώην ΔΕΗ και την απουσία συντήρησης και προστασίας του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας; Τα ίδια δεν ευθύνονται για την απαξία και υποστελέχωση των Υπηρεσιών που σε όλα τα επίπεδα (Υπουργεία, Δήμοι, Περιφέρειες) δεν έχουν τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό για να αντιμετωπίσουν όχι τις έκτακτες αλλά ούτε και τις φυσιολογικές συνθήκες;

Γιατί κριτήριο δυστυχώς δεν είναι η προστασία των πολιτών και τους περιβάλλοντος αλλά η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων. Και αυτή δεν καταλαβαίνει από ανάγκες και δικαιώματα.

Αστυνομία και επιτήρηση: Το όραμα των Υπουργών των ΜΑΤ για το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα

Αστυνομία και επιτήρηση: Το όραμα των Υπουργών των ΜΑΤ για το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την που ψηφίστηκε στις 11/2 από τη Βουλή, είναι ένα οργουελικό έκτρωμα επιτήρησης και αστυνομοκρατίας. Οι θεσμοί που εισάγονται με αυτό και το πνεύμα που αποτυπώνει διαπνέονται από αυταρχικό παροξυσμό και θεμελιώδη φόβο απέναντι σε έναν από τους σημαντικότερους αληθινά δημοκρατικούς και δημιουργικούς κοινωνικούς χώρους στην ελληνική κοινωνία, το πανεπιστήμιο.


του Γιώργου Βλάχου

δικηγόρου, μέλους της παράταξης δικηγόρων «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπη»

Οι θεσμοί που εισάγονται με αυτό και το πνεύμα που αποτυπώνει διαπνέονται από αυταρχικό παροξυσμό και θεμελιώδη φόβο απέναντι σε έναν από τους σημαντικότερους αληθινά δημοκρατικούς και δημιουργικούς κοινωνικούς χώρους στην ελληνική κοινωνία, το πανεπιστήμιο.

1.

Το πρόβλημα ξεδιπλώνεται από την αρχή: Ο τίτλος του νομοσχεδίου (νόμου πλέον), «προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας», είναι απολύτως παραπλανητικός, αν όχι ψευδής. Οι διατάξεις και τα άρθρα για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε ακαδημαϊκή ελευθερία, την οποία το Υπουργείο ερμηνεύει αόριστα και κατά το δοκούν.

Όμως, στο άρθρο 3 του ν.4485/2017 υπάρχει ο νομοθετικός ορισμός της ακαδημαϊκής ελευθερίας: «1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. 2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Εξάλλου ήδη στο αρ.16 παρ.1 του Συντάγματος, ορίζεται ότι «H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους…».

Η ερμηνεία του άρθρου αυτού είναι, σύμφωνα με τη θεωρία, ευρεία και όχι περιοριστική. Ειδικότερα: «…Με το άρθρο 16§1 εδαφ.α κατοχυρώνεται η επιστημονική ελευθερία και όχι, όπως συχνά αναφέρεται, η ακαδημαϊκή. Η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν είναι παρά τμήμα της επιστημονικής ελευθερίας, είναι η επιστημονική ελευθερία, όπως εξασκείται εντός των ΑΕΙ. Δεν αμφισβητείται ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της επιστήμης ως ελευθερία της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης, του ελέγχου και του αντιλόγου, της διαφωνίας και της αναζήτησης .[ii]»

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Πρόστιμο έως 1 εκ. ευρώ γλίτωσε ο ιδιώτης από το «προληπτικό» κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας



Πρόστιμο ύψους έως 1 εκατομμυρίου ευρώ γλίτωσε ο ιδιώτης διαχειριστής της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας από το προληπτικό - δηλαδή ούτε καν έκτακτο - κλείσιμο του δρόμου, με απόφαση του Μ. Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα η ίδια απόφαση για κλείσιμο της Εθνικής Οδού ανακοινώθηκε και την Τρίτη το απόγευμα και ενώ τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται στη φάση της ύφεσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής το οδικό δίκτυο Αθηνών - Λαμίας θα παραμείνει κλειστό από τη Γέφυρα Καλυφτάκη και μέχρι τα όρια του Νομού Βοιωτίας, έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης.

Η σχετική πρόβλεψη για την απαλλαγή του προστίμου υπάρχει στον νόμο 4663/20 που ψηφίστηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο. Ειδικότερα προβλέπει πρόστιμο υπό προϋποθέσεις και εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται για το πρόστιμο « επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του κατ’ εξουσιοδότηση αυτού αρμοδίου οργάνου διοικητικό πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού (…)». Δηλαδή, ο ιδιώτης έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ενεργοποίηση ενός μηχανισμού καθαριότητας και ασφάλειας των ανθρώπων, υψηλού κόστους, σε αντίθετη περίπτωση βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόστιμο. Ωστόσο κανένα ποσό δεν θα καταβληθεί, αφού η προληπτική απόφαση ήταν του κράτους και όχι της εταιρείας.

Τα παραπάνω δίνουν μια νέα διάσταση στην χθεσινή αλλά και τη σημερινή κυβερνητική απόφαση για την τακτική του «ακορντεόν» στην διαχείριση της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, η οποία άνοιγε και έκλεινε τη Δευτέρα, προκαλώντας ιδίως το πρωί κυκλοφοριακό χάος, οργή και ειρωνικά σχολια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις και τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Μετά την ταλαιπωρία των οδηγών το πρωί της Δευτέρας, οι οποίοι χωρίς προειδοποίηση εγκλωβίστηκαν μέσα στον χιονιά εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης να κλείσει η Εθνική Οδός για όλα τα οχήματα, από τις 5.30 το πρωί, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη, αποφασίστηκε η Εθνική να είναι ανοιχτή για έξι ώρες, από τη μία το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Ακολούθως έκλεισε ξανά από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 7 το απόγευμα της Τρίτης, ενώ την Τρίτη το απόγευμα αποφασίστηκε εκ νέου το κλείσιμό της έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης.

Η τηλεργασία κατάργησε το 8ωρο!

Η διατήρηση του ωραρίου και το δικαίωμα στην αποσύνδεση, επείγουσες προτεραιότητες για τους κατ’ οίκον εργαζόμενους ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 15.02.2021, 16:12
Η τηλεργασία κατάργησε το 8ωρο!

Eργασιακή δουλεία και εξουθένωση καταγράφουν διεθνείς έρευνες σε ΗΠΑ, Καναδά και χώρες της Ευρώπης.

Παγίδευση των εργαζομένων σε ένα καθεστώς που θυμίζει περισσότερο ψηφιακή εργασιακή φυλακή παρά χώρο εργασίας προκαλεί η ραγδαία επέκταση της τηλεργασίας λόγω της πανδημίας. Τρεις έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό καταλήγουν όλες στο συμπέρασμα ότι η εργασία από το σπίτι έχει οδηγήσει την πλειονότητα των εργαζομένων σε περισσότερες ώρες δουλειάς καθημερινά, σε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, σε λιγότερο ελεύθερο χρόνο και σε σωματική και ψυχική εξάντληση.

Η NordVPN Teams, που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης (VPN) σε επιχειρήσεις, ανέλυσε δεδομένα από τους διακομιστές προκειμένου να ανιχνεύσει πώς χρησιμοποιούνται τα ιδιωτικά επιχειρηματικά δίκτυα από τους υπαλλήλους που εργάζονται εξ αποστάσεως. Η ανάλυση εστιάστηκε κυρίως σε δεδομένα επιχειρήσεων από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες της Δύσης.

Διαπιστώθηκε ότι περίπου έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ο μέσος όρος εργασίας των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι σε ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστρία και Καναδά ήταν κατά δύο ώρες μεγαλύτερος του κανονικού ωραρίου. Σύμφωνα με την έρευνα, τον Δεκέμβριο, οι εργαζόμενοι με καθεστώς τηλεργασίας σε ΗΠΑ και Βρετανία παρέμεναν καθημερινά συνδεδεμένοι με την πλατφόρμα της εταιρείας τους για 11 συνεχόμενες ώρες -έναντι 8 και 9 ωρών αντίστοιχα πριν από την έναρξη των λοκντάουν τον περασμένο Μάρτιο.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Δελτίο Τύπου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 15-2-2021

Αρ. Πρωτ. : 8410


Δελτίο Τύπου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών


Σε πρόσφατη (8/2/21) συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο του Αlpha 98.9, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επιχαίρει για το γεγονός της μείωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων, την τελευταία δεκαετία, κατά 400.000. Με καθαρά ειρωνική διάθεση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «…Ε, δεν κατέρρευσε και τίποτα… λόγω της μείωσης».

Αυτό να το πει στους πάνω από μισούς Δήμους της χώρας που υποχρεούνται να λειτουργήσουν ΥΔΟΜ μέσα στο 2021 και δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό.

Να το πει στους συναδέλφους μας των Τεχνικών Υπηρεσιών που έχουν πλήθος από μελέτες και επιβλέψεις να διεκπεραιώσουν.

Να το πει στους 8.000 συναδέλφους μας Μηχανικούς που μειωμένοι άνω του 35% σε δέκα χρόνια καλούνται να καλύψουν ένα μεγαλύτερο εύρος αρμοσιοτήτων και νομοθεσίας (και υπό τον πέλεκυ μηνύσεων και διώξεων για υπηρεσιακές τους υποθέσεις)

Να το πει σε όλες τις κυβερνήσεις που με πρόσχημα αυτές τις ελλείψεις νομοθετούν συνεχώς εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες ώστε μόνοι τους να κανονίζουν τα πάντα (βλέπε “Αναπτυξιακούς Οργανισμούς” κλπ)

Να το πει σε όσους συνέχισαν και συνεχίζουν να διορίζουν από την πίσω πόρτα κομματικούς στρατούς χιλιάδων, αυτοί πραγματικά δε θα λείψουν από κανέναν

Να το πει και στους συνταξιούχους που περιμένουν τρία έως και πέντε χρόνια για να πάρουν τις συντάξεις τους

Να το πει στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς με τα 25 παιδιά στην τάξη και τις μεγάλες ελλείψεις και τους 50.000 αναπληρωτές

Να το πει και στο χώρο της υγείας όπου το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία σας άφησε ξεκρέμαστους και ντροπιασμένους όταν ζητήσατε κλίνες για ασθενείς Covid

Να το πει και στην αυτοδιοίκηση, στα Υπουργεία, ακόμη και στο δικό του Υπουργείο που ζητάνε κόσμο με κινητικότητα και δε βρίσκουν γιατί η ίδια δε μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν ειδικά σε Μηχανικούς, απλά ανακυκλώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Να το πει τέλος στα χιλιάδες νέα παιδιά που έχουν ξενιτευτεί σε αναζήτηση ενός κάποιου μέλλοντος, αφού πρώτα σπούδασαν εδώ και δε μπορούν να απορροφηθούν πουθενά.

Κατά την εκτίμησή του το σύστημα δεν κατέρρευσε κι ορθώς έγιναν αυτές οι μειώσεις προσωπικού, χωρίς αναπλήρωση. Είναι προφανές, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με τις δηλώσεις του δίνει το στίγμα των μηδενικών προσλήψεων που σκέφτεται να κάνει στο Δημόσιο. Κι ο νόμος που ψήφισε για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και την καθιέρωση γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού, προκειμένου να κρύψει την ουσία της πολιτικής που θα εφαρμόσει, που δεν είναι άλλη από την περαιτέρω μείωση του Δημόσιου Τομέα, ώστε να κυριαρχήσουν παντού ανεξέλεγκτα οι ιδιώτες με τραγικά αποτελέσματα για το Δημόσιο Συμφέρον, την ασφάλεια των Υποδομών, το περιβάλλον και τα λαϊκά συμφέροντα. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει ως ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ότι η μόνη λύση είναι η πρόσληψη νέων υπαλλήλων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και θα επιμείνουμε σε αυτό.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η αληθινή ιστορία ενός «χτισίματος». Πως φτιάχτηκε ένας μύθος για την «ανομία» στα ΑΕΙ

Η αληθινή ιστορία ενός «χτισίματος». Πως φτιάχτηκε ένας μύθος για την «ανομία» στα ΑΕΙ

Από τον Τάσο Κωστόπουλο
14 Φεβρουαρίου 2021

Αν υπάρχει ένα στερεότυπο που επιστρατεύτηκε κατά κόρον στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για τη συγκρότηση κι εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των ελληνικών ΑΕΙ, αυτό ήταν το περίφημο «χτίσιμο» του γραφείου κάποιων πανεπιστημιακών από φοιτητές σαν ύψιστη απόδειξη της απαράδεκτης «ανομίας» που έχει τάχα μου επικρατήσει στα ελληνικά ΑΕΙ.

«Πρέπει να πείσουμε τους νέους μας ότι δεν είναι φυσιολογικό να χτίζουν καθηγητές μέσα στα γραφεία τους», υποστήριξε λ.χ. χαρακτηριστικά η υπουργός Νίκη Κεραμέως στον ΑΝΤ1 (8/2), θεωρώντας προφανώς τούς (πρώην λοκατζήδες) «ειδικούς φρουρούς» της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) σαν τους πλέον κατάλληλους παιδαγωγούς της νέας γενιάς.

«Κάθε φορά που κάποιος χτίζει την πόρτα ενός καθηγητή, έχουμε παραβίαση ασύλου. Δεν είναι η αστυνομία που θα παραβιάσει το άσυλο», τόνισε πάλι ο Αγγελος Συρίγος στην παρθενική κοινοβουλευτική του αγόρευση (8/8/2019), για να παραπέμψει κατόπιν ξανά και ξανά στο ίδιο συμβάν –στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (2/2), προκειμένου ν’ απαντήσει στο ξεσκέπασμα της κυβερνητικής προπαγάνδας για τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη («Δεν υπάρχει αστυνομία στα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Ομως, δεν υπάρχει στην Ευρώπη και το χτίσιμο καθηγητών»), αλλά και κατά την περιβόητη παρέμβασή του στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για ν’ αποδείξει πως η σημερινή κατάσταση δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσα είχαν υπόψη τους οι φιλελεύθεροι συνταγματολόγοι του παρελθόντος: «Μπορούσαμε [τον καιρό του Αριστόβουλου Μάνεση και του Δημήτρη Τσάτσου] να χτίσουμε καθηγητή μας; Ο Μάνεσης και ο Τσάτσος αναφέρονται σε μία φυσιολογική περίοδο. Η οποία φυσιολογική περίοδος έχει χαθεί εδώ και πολλά χρόνια από τα ελληνικά ΑΕΙ».

Από κοντά και οι ελάσσονες εκλαϊκευτές της κυβερνητικής γραμμής. «Μπαχαλάκηδες» που «κάνουν καταλήψεις και χυδαίες λεκτικές επιθέσεις εναντίον καθηγητών, χτίζουν τα γραφεία πρυτάνεων και μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε χώρο προστασίας του κοινού ποινικού εγκλήματος» βλέπει παντού η πρώην βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ -και νυν «σύμβουλος έκδοσης» του πόρταλ iefimerida- Σοφία Γιαννακά, σε άρθρο της με τον χαρακτηριστικό (και ανελλήνιστο) τίτλο «Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί [sic], μια χαλασμένη ελίτ» (21/1).

Εικαστική παρέμβαση στο Ναύπλιο: Φοιτητές καλών τεχνών γέμισαν με ΜΑΤ την πόλη

Εικαστική παρέμβαση στο Ναύπλιο: Φοιτητές καλών τεχνών γέμισαν με ΜΑΤ την πόλη (pics)

Με τον δικό τους τρόπο οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Σε μία εικαστική παρέμβαση με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη, προχώρησαν οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο.

Το «Κέντρο Αγώνα Φοιτητριών- Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών» γέμισε διάφορα σημείο της πόλης λοιπόν με φιγούρες των ΜΑΤ.


Τα έβαλαν σε κεντρική πλατεία της πόλης, έξω από σχολείο, στην είσοδο σούπερ μάρκετ, έξω από νοσοκομείο, σε παιδική χαρά, αλλά και σε ένα ΑΤΜ...


Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.


Καταγγελία ΣΜΤ για την απόλυση 15 εργαζομένων στο ΤΕΕ




Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταδικάζει απερίφραστα τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ που για πρώτη φορά θέλουν να ασκήσουν ένδικα μέσα ενάντια σε δικαστική απόφαση (και μάλιστα εφετειακή) που δικαίωσε 15 απολυμένους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, περίπου 110 εργαζόμενοι εργάσθηκαν στο ΤΕΕ για 4 και πλέον συνεχή χρόνια με συμβάσεις έργου και με εξαρτημένη σχέση εργασίας (ενώ αμείβονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών), τηρώντας κανονικό ωράριο εργασίας και καλύπτοντας διαρκείς ανάγκες του, με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το 2011, παρότι κρίθηκαν από την υπηρεσία ως απαραίτητοι για τη λειτουργία της, απολύθηκαν εν μέσω κρίσης. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις, απεργίες και δικαστικοί αγώνες χρόνων με αποτέλεσμα ένα τμήμα εργαζομένων να δικαιωθεί και να επιστρέψει στο ΤΕΕ.

Μετά από 9 έτη εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου που δικαίωσε τελεσίδικα 15 επιπλέον εργαζόμενους, ακύρωσε τις απολύσεις τους και χαρακτήρισε την σχέση εργασίας τους ως εξαρτημένη και αορίστου χρόνου, ενώ παράλληλα υποχρεώνει το ΤΕΕ να τους επαναπροσλάβει.

Αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης αυτής, ο Προέδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, έδωσε εντολή στη νομική σύμβουλο του ΤΕΕ να ασκήσει αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης, απορρίπτοντας ακόμα και το αίτημα για συνάντηση που είχαν προβάλλει οι 15 εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, η πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, με οριακή πλειοψηφία, επικύρωσε την μονομερή απόφαση για προσφυγή και αποφάσισε την ανάθεση της εκπροσώπησης του ΤΕΕ στον Άρειο Πάγο σε δικηγορική εταιρεία με δαπάνη 19.000 € (πλέον Φ.Π.Α).

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα gia την απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤIΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα από συλλογικότητες και φορείς και κάλεσμα συμπόρευσης με στόχους:


α) την απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό και
β) τη δημιουργία σύγχρονου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου που θα περιλαμβάνει και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού (ΣΜΠΕ), και του προτεινόμενου από τον ΑΔΜΗΕ Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) 2022-2031 μέσα στο 2020, προέκυψαν διακηρύξεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, από δημάρχους και από τον ΑΔΜΗΕ περί επέκτασης του υφιστάμενου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης των 150KV με την περαιτέρω κατασκευή του «πλευράς» με 400KV, με αντάλλαγμα τη δημιουργία Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Ηλιούπολης-Αλίμου στον Υμηττό.

Οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν περαιτέρω την ανάγκη ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών από τους πολίτες και τις συλλογικότητες των περιοχών που εμπλέκονται στους παραπάνω σχεδιασμούς με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που θα προκληθούν από την πιθανή εφαρμογή αυτών των «λύσεων» που επιχειρούνται από τους ιθύνοντες.

Σε συνέχεια ανοικτών δημόσιων συζητήσεων και διαδικτυακών συναντήσεων σε διαδημοτικό και διαπαραταξιακό επίπεδο, στο πλαίσιο των οποίων αναπτύχθηκαν οι παράμετροι των ζητημάτων, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα αποτελούμενης από συλλογικότητες και φορείς, η οποία ποικιλοτρόπως και με κάθε μέσο διεκδικεί:
την με κάθε τρόπο αποτροπή της «αναβάθμισης» του υφιστάμενου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τα 150 KV στα 400KV, αλλά και την πλήρη απομάκρυνσή του, σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
τη δημιουργία Σύγχρονου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου που θα περιλαμβάνει και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Το θέμα είναι μητροπολιτικό, υπερτοπικό, έρχεται από το παρελθόν, εδώ και χρόνια μετατίθεται στις επόμενες γενιές και δεν πρέπει και εμείς σήμερα να το μεταθέσουμε στις επόμενες γενιές. Ο Υμηττός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίο οικοσύστημα που οφείλουμε να προστατεύουμε είτε γειτνιάζουν μαζί του είτε όχι! Αποτελεί ανάσα για το Λεκανοπέδιο Αττικής των >4 εκατ. κατοίκων. Η πανδημία του Covd19 ανέδειξε περίτρανα τη σημασία διαφύλαξης του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Πρέπει να προβάλλουμε αντίσταση στην «επίθεση» που δέχεται ο Υμηττός διαχρονικά από μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Είναι επιβεβλημένο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε διαδημοτικό και διαπαραταξιακό επίπεδο, με κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Κάθε απόφαση και κάθε επιλογή προϋποθέτει την αποδοχή των κατοίκων και φορέων του Δήμου στον οποίο χωροθετείται η όποια παρέμβαση. Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Ηλιούπολης και Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι αρνητικές και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

Είναι δεδομένη και αποδεκτή η κοινωνική ανάγκη απόκτησης κοιμητηρίου ειδικά για τον Δήμο Αλίμου, και ίδρυσης διαδημοτικού κοιμητηρίου για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών και των γύρω Δήμων που έχουν ήδη κορεσμένα κοιμητήρια συμπεριλαμβανομένου και σύγχρονου κέντρου αποτέφρωσης νεκρών. Όμως, η τεράστια κοινωνική ανάγκη για ύπαρξη κοιμητηρίου στην παρούσα συνθήκη αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ ως «δόλωμα», προσφέροντας τον περιβάλλοντα χώρο του ΚΥΤ χωρίς καμία μελέτη, κανένα σχέδιο και καμιά σοβαρότητα, ώστε αφ’ ενός μεν να κάμψει τις αντιστάσεις για τη λειτουργία και την επέκταση της ισχύος του ΚΥΤ και αφ’ ετέρου να παραπλανήσει τους κατοίκους των δήμων ότι δήθεν καλύπτει την κοινωνική ανάγκη με αυτή την εντελώς πρόχειρη και ανεπαρκή πρόταση.

Λύσεις υπάρχουν όταν τις αναζητούν οι κυβερνήσεις μέσω της ουσιαστικής διαβούλευσης με την επιστημονική κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

– Καλούμε σε συμπόρευση κάθε πολίτη του Νομού Αττικής και όχι μόνο, κάθε συλλογικότητα προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτισμού, οικολογίας και κοινωνικής ευημερίας να αντισταθούμε σε σχέδια που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω καταστροφή του ενιαίου οικοσυστήματος του Υμηττού.
– Καλούμε σε συμπόρευση για να παλέψουμε από κοινού για τη μη μετάθεση περαιτέρω προβλημάτων στις επόμενες γενιές.
– Καλούμε σε συμπόρευση για την εξεύρεση λύσεων με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.
– Καλούμε σε συμπόρευση τους δημάρχους να στηρίξουν με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων τα αιτήματα, εν όλω ή εν μέρει.
– Καλούμε τον ΑΔΜΗΕ να επανεξετάσει τα σχέδιά του, να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο την έκταση που του είχε παραχωρηθεί, και να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις.

Οι συνυπογράφουσες συλλογικότητες και φορείς (αλφαβητικά):

• Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης
• Δημοτική Κίνηση Αλίμου «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι»
• Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας «Ανατροπή στη Γλυφάδα»
• Δημοτική Κίνηση Ελληνικού-Αργυρούπολης «Δημοκρατική Συν-πόρευση»
• Δημοτική Κίνηση Ελληνικού-Αργυρούπολης «Δημοτική Συνεργασία»
• Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις-Ανθρώπινη Πόλη»
• Δημοτική Παράταξη «Ανυπόταχτες Γειτονιές Δάφνης Υμηττού»
• Δημοτική Παράταξη Αλίμου «Άλιμος-Εδώ Ζούμε»
• Δημοτική Παράταξη Αλίμου «Άλιμος-Μπορούμε Καλύτερα»
• Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού
• ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
• Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
• ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
• Κίνηση Πολιτών «ΣΤΑΣΗ στο Καλαμάκι»
• ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
• Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)
• Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού

Η πρεσβεία, οι συνομιλητές της και το πανεπιστημιακό άσυλο

EUROKINISSI12.02.2021, 22:23
Η πρεσβεία, οι συνομιλητές της και το πανεπιστημιακό άσυλο
efsyn.gr

Τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας (2009) που κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης στη Βουλή, έχουν παρουσιαστεί εκτενώς σε ειδικό αφιέρωμα του «Ιού», ήδη από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Εντύπωση προκάλεσαν τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας (2009) που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης και σχολίασε εύστοχα στη δική του αγόρευση ο Νίκος Φίλης.

Και πολύ ορθά, καθώς τα έγγραφα αυτά (εκθέσεις του τότε πρέσβη Σπέκχαρντ για το πανεπιστημιακό άσυλο και τις αμερικανικές επαφές με στόχο την κατάργησή του) φωτίζουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις υπόγειες διαδρομές που ακολούθησε η εκκόλαψη των τωρινών επιλογών της κυβέρνησης για αστυνομικό «σωφρονισμό» των δημόσιων ελληνικών ΑΕΙ.


Για τους αναγνώστες της «Εφ.Συν», δεν πρόκειται πάντως για κεραυνό εν αιθρία. Τα έγγραφα αυτά έχουν παρουσιαστεί εκτενώς σε ειδικό αφιέρωμα του «Ιού», ήδη από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά, με τίτλο «Ακαδημαϊκές ελευθερίες υπό αίρεση. Τα κόμματα, το πανεπιστήμιο και η πρεσβεία» (1/11/2014).

Για λόγους επικαιρότητας, αναδημοσιεύουμε παρακάτω το πλήρες κείμενο εκείνου του ρεπορτάζ:
Ακαδημαϊκή ελευθερία υπό αίρεση. Τα κόμματα, το Πανεπιστήμιο και η Πρεσβεία

01.11.2014

Ο κ. Φορτσάκης εξακολουθεί να ευαγγελίζεται την αστυνόμευση του Πανεπιστημίου. Οι εμπνεύσεις του νέου πρύτανη έχουν πολιτικό πρόσημο και ιστορικά προηγούμενα. Και κάπου στο βάθος αχνοφέγγει η αμερικανική πρεσβεία.

Για «βαριά πολιτειακή ανωμαλία» κατηγόρησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν να εισέλθουν στον χώρο του Ιδρύματος και να συναντηθούν μαζί του. Μπορεί οι τρεις βουλευτές (Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Μαντάς, Απόστολος Αλεξόπουλος) να είναι κι αυτοί πανεπιστημιακοί, αλλά ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης θεώρησε την είσοδό τους προϊόν βίας και απαράδεκτη.

Αν αναζητήσει κανείς εκείνον που πρώτος μίλησε για «πολιτειακή ανωμαλία» την τελευταία περίοδο δεν θα δυσκολευτεί να ανακαλύψει έναν μοναχό του Αγίου Ορους, ο οποίος πέθανε το 2009 και ο λόγος του θεωρείται προφητικός από τους ορθόδοξους ζηλωτές. «Θα γίνει μια πολιτειακή ανωμαλία» έλεγε ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, προκάτοχος του Εφραίμ στη Μονή. Και συνέχιζε: «Μόλις γίνει η πολιτειακή ανωμαλία θα τραβήξει πίσω το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο είναι διεθνές, εβραϊκό. Μόλις τραβήξει πίσω το κεφάλαιο, θα απολυθούν όλοι οι υπάλληλοι. Η Ελλάδα τότε θα φτωχύνει και ο κόσμος θα πεινάσει. Τότε θα γίνει η πρόκληση, πάνω σε αυτή την αναμπουμπούλα. Επίσης μετά τον πόλεμο η γη θα δώσει τον πλούτο που έχει κρυμμένο και τότε οι φτωχοί θα γίνουν πλούσιοι».

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Φορτσάκης είχε υπόψη του την προφητεία –η οποία παρεμπιπτόντως έχει χάπι εντ– αλλά το σίγουρο είναι ότι με τις δηλώσεις του προκάλεσε πραγματική «αναμπουμπούλα».
Ο πρύτανης και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Οπως ήταν αναμενόμενο, η υπόθεση αμέσως πήρε διαστάσεις, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να παίρνουν τη σκυτάλη από τον πρύτανη. «Το μπάχαλο που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει και στον χώρο της Παιδείας δεν θα περάσει» θα πει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα τους επιπλήξει, διότι «δεν έχετε κανένα δικαίωμα, κύριοι συνάδελφοι, να μπαίνετε έτσι».

Από κοντά και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, που δεν έχασαν την ευκαιρία να αποθεώσουν τον πρύτανη. «Η αποφασιστικότητα με την οποία δεν δίστασε να συγκρουστεί με τους φοιτητές που εισέβαλαν στο γραφείο του είναι απότοκη της κρητικής ορμητικότητας» θα γράψει το «Πρώτο Θέμα» κάτω από τον τίτλο «Forza, Φορτσάκη, Ο πρύτανης που μετά από 40 χρόνια ανέλαβε να βάλει τέλος στο μπάχαλο του Πανεπιστημίου» (26.10.2014).

Ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης πάντως πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί ότι κινδύνευε να απομονωθεί στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και θα φροντίσει να κάνει στροφή 180 μοιρών. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή των Β. Λυριντζή – Δ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ ο κ. Φορτσάκης θα θεωρήσει το θέμα «λήξαν», με τρόπο που η Θεανώ Φωτίου να δηλώσει ότι αποδέχεται τη συγγνώμη του. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην απάντηση του πρύτανη σχετικά με το αν τελικά επιτρέπεται ή απαγορεύεται η πολιτική δραστηριότητα και η παρουσία των κομμάτων στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου.