Μέσω ΣΔΙΤ και συμβάσεων παραχώρησης, έτοιμο το ξεπούλημα άλλων 23 περιφερειακών αεροδρομίων

Με την εκκίνηση και ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πλήρως ιδιωτικοποιήσει τα 39 πολιτικά της αεροδρόμια, δηλαδή της Αθήνας, του Ηρακλείου, τα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα υπολειπόμενα 23 περιφερειακά αεροδρόμια



Ανοίγει ο δρόμος για την «αξιοποίηση», το ξεπούλημα δηλαδή, και των υπόλοιπων 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή συμβάσεων παραχώρησης, καθώς με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η «Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι» ανέλαβε καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλουγια την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου για την «αξιοποίησή» τους.

Συγκεκριμένα, μετά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανικών κρατικών συμφερόντων «Fraport Greece», την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» για 20 επιπλέον έτη και την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, δρομολογείται στον εγχώριο αεροπορικό κλάδο το ξεπούλημα των αεροδρομίων: Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.

Υπενθυμίζεται ότι τα 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια είχαν αξιολογηθεί με βάση την επιβατική κίνηση και τις υποδομές τους και μάλιστα, σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ τα είχαν κατηγοριοποιήσει σε τρεις ομάδες. Ειδικά για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπως είχε αναφέρει με δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, εξετάζεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, αντίστοιχου με αυτόν στο Καστέλι της Κρήτης.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν. Οι συγκλονιστικοί διάλογοι της μοιραίας νύχτας



Νέες πτυχές της πύρινης τραγωδίας του περασμένου καλοκαιριού στην ανατολική Αττική, αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ «Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν», μια μεγάλη έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η ολιγωρία και τα λάθη των αρμοδίων, οι συγκλονιστικές τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτών προς τις αρχές και τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα από το κέντρο της Πυροσβεστικής συνθέτουν το δραματικό σκηνικό που εκτυλίχθηκε τη μοιραία νύχτα της 23ης Ιουλίου 2018, κοστίζοντας τη ζωή σε 101 ανθρώπους.

Η έρευνα του ΣΚΑΪ αποκύλυψε πως πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στο συντονιστικό κέντρο, στο Χαλάνδρι, άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν αναφορές για τουλάχιστον 13 νεκρούς. Σε κάποιες περιπτώσεις οι πυροσβέστες κάνουν λόγο γα απανθρακωμένα πτώματα. «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» ακούγεται να δηλώνει ένας εκ των υπευθύνων.

Επισημαίνεται βέβαια ότι το βράδυ εκείνο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ολόκληρο το πανελλήνιο παρακολουθούσε ζωντανά το κυβερνητικό «σόου» με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς -μεταξύ των οποίων και ο κ. Τόσκας- και τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής να υποκρίνονται ότι δεν έχουν ακούσει τίποτα για νεκρούς…
Τόσκας διασκεδάζει τις εντυπώσεις για Μάτι:
Ηταν ασαφείς οι πληροφορίες για τους νεκρούς

Στο μεταξύ, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ του Σκάι για την εγκληματική αμέλεια και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι, επιχείρησε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο τότε αρμόδιος προϊστάμενος της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος αποφάσισε να μην ενημερώσει -επί ώρες- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα πτώματα που είχαν εντοπίσει τα σώματα ασφαλείας, διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». Προσέθεσε πως προτεραιότητα εκείνες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντανούς».

ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – ΧΡΟΝΙΚΟ

Στις 16.42 η κάμερα ασφαλείας ενός σπιτιού καταγράφει το ξεκίνημα της μοιραίας πυρκαγιάς κι ενώ την ίδια ώρα όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονταν στην Κινέττα.

«Κάποια στιγμή ο συνάδελφος δίπλα μου, μου λέει “μάλλον καπνός είναι αυτός”, πράγματι παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε καπνό προς Νταού Πέντελης ή Αγιο Σπυρίδωνα» λέει ο επικεφαλής στο πυροφυλάκιο δήμου Ράφηνας.

Συναυλία: Φέτος δεν πάμε Eurovision – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Συναυλία: Φέτος δεν πάμε Eurovision – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ


Το BDS Greece, μαζί με φίλες και φίλους καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές τους και συναντιώνται την Κυριακή 5 Μαΐου στο Gagarin 205 στην συναυλία με τίτλο “Φέτος δεν πάμε Eurovision – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ”.

Το κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ως μέρος της επίσημης στρατηγικής του με σκοπό να παρουσιάσει “το καλό πρόσωπο του” και να αποσπάσει την προσοχή από τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι έχουν απευθύνει έκκληση προς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), τα συμμετέχοντα κράτη, τους καλλιτέχνες και το ευρύτερο κοινό να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2019.

Το BDS Greece απευθύνθηκε τόσο στο Gagarin 205 όσο και σε καλλιτέχνες, τραγουδιστές και συγκροτήματα ζητώντας τους να διοργανωθεί μια συναυλία ενάντια στο ξέπλυμα των ισραηλινών εγκλημάτων κατά των Παλαιστινίων. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν μεγάλη, καθώς ο αριθμός όσων ανταποκρίθηκαν θετικά ξεπέρασε τις δυνατότητες μιας συναυλιακής βραδιάς, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη του καλλιτεχνικού κόσμου προς την Παλαιστίνη.

Παράλληλα το BDS Greece θα καλέσει για μια ακόμα φορά την Κατερίνα Ντούσκα, εκπρόσωπο της ελληνικής συμμετοχής στην φετινή Eurovision, να πάρει θέση και να είναι εκείνη η μία που θα τολμήσει να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, όπως την κάλεσε να πράξει μέσω βίντεο ο Roger Waters, και να έρθει την Κυριακή το βράδυ στο Gagarin 205 για να τραγουδήσει μαζί μας το τραγούδι της “Better Love”.

Την Κυριακή 5 Μαΐου, με εκκίνηση από τις 19:00, στην σκηνή του Gagarin 205 θα ανέβουν οι (με αλφαβητική σειρά):
Σπύρος Γραμμένος
Χριστόφορος Ζαραλίκος
Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Τσολιάς εν δε Τσολιά μπαντ – Ελληνοφρένεια)
Γιάννης Μπιλίρης & Πλαν Μπι
Ζωρζ Πιλαλί
Υπόγεια Ρεύματα
Lost Bodies
Beggars
MC Yinka
Bangerz (Cinuk Muerto + Humano) – DJ set

Ενδεικτική συνεισφορά στην είσοδο για την κάλυψη των εξόδων της συναυλίας: 5€

Ετοιμάζουν τσιμεντένιο τείχος στον Αλιμο

Ολόκληρη η έκταση της χερσαίας ζώνης Αλίμου, που βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, πρόκειται να οικοδομηθεί. Το πρόσφατο Π.Δ. επιτρέπει συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. έναντι 9.000 τ.μ. που προέβλεπε το προηγούμενο Π.Δ. 


Με την έκδοση της άδειας λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου από το υπουργείο Τουρισμού με μέριμνα του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρακάμφθηκε ουσιαστικά η σημαντικότατη διαδικασία της διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, δηλαδή με τους κατοίκους, κατά παραβίαση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Η μαρίνα Αλίμου, ένα από τα μεγαλύτερα φιλέτα στο παράκτιο μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αθήνας, πέρασε στα χέρια ιδιωτών για τα επόμενα 40 χρόνια.

Η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου από το ΤΑΙΠΕΔ, πριν από δύο εβδομάδες, στην εταιρεία Ακτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ έναντι 57,5 εκατ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις χερσαίες εγκαταστάσεις της, σε τέτοιο βαθμό που θα επηρεαστεί δραματικά το περιβάλλον της περιοχής εξαιτίας της αφόρητης πολεοδομικής επιβάρυνσης που θα δεχτεί.

Η επαπειλούμενη υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων του Αλίμου και της ευρύτερης παραλιακής ζώνης κινητοποίησε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων.

Βέβαια κατά το ΤΑΙΠΕΔ, «με την προβλεπόμενη αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας».
Στρατηγική θέση

Ας δούμε λοιπόν πώς σχεδιάζεται και πώς θα μεταλλαχτεί στο εγγύς μέλλον αυτό το τμήμα της περίφημης «Αθηναϊκής Ριβιέρας».

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην ανατολική Μεσόγειο, διαθέτοντας περισσότερες από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών. Η θέση της θεωρείται στρατηγική, αφού συνδέεται με τον αστικό ιστό της Αθήνας και τα σκάφη που ελλιμενίζονται σε αυτήν έχουν ταχεία πρόσβαση στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και του Σαρωνικού.

Αίφνης, στις διακοπές του περσινού Αυγούστου άλλαξε με προεδρικό διάταγμα το πολεοδομικό καθεστώς της μαρίνας Αλίμου, που ίσχυε εδώ και 15 χρόνια, αντικαθιστώντας το προηγούμενο που είχε θεσμοθετηθεί και εγκριθεί το 2004 από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Στην πράξη στο νέο Π.Δ. τροποποιήθηκαν δραματικά προς το δυσμενέστερο οι επιμέρους διατάξεις του προϊσχύοντος Π.Δ. του 2004, που αποσκοπούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους του Δήμου Αλίμου.

Δεδομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων, δεν κρίθηκε καν σκόπιμο να προηγηθεί της έκδοσης του ανωτέρω Π.Δ., του διαγωνισμού που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της πράξης παραχώρησης της μαρίνας η απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις του έργου στον παράκτιο δήμο και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων του παραλιακού μετώπου και της ευρύτερης ενδοχώρας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ΜΠΕ, που εκ των υστέρων κατατέθηκε και εκκρεμεί για έγκριση, έχει εκπονηθεί με τις διατάξεις του προϊσχύοντος Π.Δ. του 2004 και όχι του νεότερου του 2018, με το οποίο έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Πόλη και Κατοικία


Κατάληψη στο Δουβλίνο: «10.000 Καλώς Ηρθατε από 10.000 Αστέγους» 


Οι Αφοβες Πόλεις είναι αρκετά γενναίες ώστε να διεκδικούν 
μεγαλύτερο ρυθμιστικό ρόλο και να επιβάλλουν ριζοσπαστικές 
δημόσιες πολιτικές για τη στέγη σε συμμαχία 
με αντίστοιχα κοινωνικά κινήματα.

«Στις πόλεις μας, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Οι δημοτικοί θεσμοί πρέπει να εξαντλήσουν κάθε τους αρμοδιότητα και πόρο για να δώσουν τέλος σε αυτήν κατάσταση. Δεν υπάρχει αξιοπρεπής ζωή χωρίς αξιοπρεπή στέγη. Θέλουμε αυτοδιοικητικές πολιτικές που να δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνική κατοικία, με προσιτά ενοίκια, τη συνεταιριστική στέγη ή τα σχήματα παραχώρησης χρήσης».

Παγκόσμιο κίνημα
Τα Μανιφέστα των Αφοβων Πόλεων και του νέου παγκόσμιου κινήματος του αυτοδιοικητικού κοινοτισμού έθεσαν εξαρχής στο επίκεντρό τους το δικαίωμα στην κατοικία, αναζητώντας λύσεις στο πρόβλημα της επισφάλειας και της αστεγίας, την ίδια στιγμή που σε κάποιες γειτονιές υπάρχουν πλέον περισσότερα σπίτια για τουρισμό αντί για πρώτη κατοικία.

Τουρισμός και κτηματομεσιτική κερδοσκοπία ασκούν τρομακτική πίεση στις πόλεις μας, αυξάνοντας τις τιμές των ακινήτων, στερώντας τους κατοίκους από το δικαίωμά τους σε προσβάσιμη στέγη και οδηγώντας πολλούς στον δρόμο.

Οι Αφοβες Πόλεις είναι αρκετά γενναίες ώστε να διεκδικούν μεγαλύτερο ρυθμιστικό ρόλο και να επιβάλλουν ριζοσπαστικές δημόσιες πολιτικές για τη στέγη σε συμμαχία με αντίστοιχα κοινωνικά κινήματα.

🔻 Η Βαρκελώνη εφάρμοσε για πρώτη φορά νόμο που είχε υιοθετήσει η αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας, επιβάλλοντας πρόστιμα σε τράπεζες που κρατούν σε αχρηστία ακίνητα για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ τα χρήματα διατίθενται για τα προγράμματα κοινωνικής στέγης. Θέσπισε πως το 30% των νέων κτιρίων άνω των 600 τ.μ. που ανεγείρονται θα προορίζεται υποχρεωτικά για κοινωνική στέγη. Επέβαλε πρόστιμο 600.000 ευρώ στην Airbnb για παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων κι έβαλε λουκέτο σε 2.100 παράνομες εκμισθώσεις Το δε PPEUAT (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τουριστικής Διαμονής), που ενέκρινε πέρυσι, αποτελεί καρπό των θέσεων για τουριστική αποανάπτυξη της Συνέλευσης των Συνοικιών για Βιώσιμο Τουρισμό, ενός δικτύου συλλογικοτήτων και κινημάτων κατά της άκρατης τουριστικοποίησης και των επιπτώσεών της στις τιμές των ενοικίων.

Να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Ηλιούπολη

Να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Ηλιούπολη.

Του Πάνου Τότσικα

Στην εν εξελίξει συζήτηση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στην Ηλιούπολη, υπάρχει κάποια αναφορά για την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Ηλιούπολης του λεγόμενου «Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής», ενώ απουσιάζει εντελώς κάποια αναφορά για το τι πρόκειται να συμβεί στην γειτονική περιοχή του Αγ. Νικολάου. Όπως επισημαίνεται στην συνέχεια, η περιοχή αυτή αποτέλεσε, από την αρχαιότητα μέχρι την δημιουργία της Ηλιουπολης το 1925, κατά κάποιο τροπο,το «κέντρο» περιοχής.

Ποια είναι η άποψη και το πρόγραμμα των υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών Παρατάξεων για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Ηλιούπολη;

Για περισσότερα , δείτε το βιβλίο μου «Εδώ κάποτε…Συμβολή στην Ιστορία της Ηλιούπολης», εκδόσεις ΚΨΜ , 2005

Για τα ευρήματα Μυκηναϊκής περιόδου

Η ύπαρξη ενός μικρού ανοιχτού – ανοχύρωτου οικισμού στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Ηλιούπολης από την Υστερομινωϊκή και την Πρωτοελλαδική περίοδο (1600-1050 π.χ.), θεωρείται βέβαιη. Ο οικισμός πρέπει να βρίσκονταν στην περιοχή του σημερινού Αγίου Νικολάου, όπου επί Τουρκοκρατίας υπήρχε το τσιφλίκι Καρά (όπως προκύπτει και από τους «Χάρτες της Αττικής» (Karten von Attika,1881) του J. Kaoupert και των συνεργατών του

Στο «Ετήσιο Δελτίο» της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα το 1947 ο F.H. Stubbins αναφέρεται σε «δύο αγγεία μυκηναϊκής κεραμικής από την περιοχή Καρά, τα οποία πιθανώς είναι από ένα τάφο».
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κ. Συριόπουλο (1968), στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης βρίσκονται δύο αγγεία της Υστεροελλαδικής εποχής ΙΙ , από την θέση Καρά, σημερινή Ηλιούπολη.

Υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων

Στην περιοχή του σημερινού Αγ.Νικολάου,(όπου εντοπίζεται η ύπαρξη αρχαίου οικισμού αλλά και του «τσιφλικιού Καρά» επί Τουρκοκρατίας), υπήρχαν υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων, ακόμη και μέχρι το 1954, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Κα Ειρήνη Βαρούχα – Χριστοδουλοπούλου.
Στη θέση Καρά, παρατηρήθηκαν το 1819 από τον περιηγητή Ε.Dodwell εκτός από λείψανα αρχαίων κτισμάτων και υπολείμματα παλιού τοίχου.

Παρουσία στρατιωτών του Πτολεμαίου Β΄

Κατά την διάρκεια του Χρεμωνίδειου Πολέμου (266 – 263 π.Χ.) είναι βέβαιο ότι έφτασανστην Αττική, μέχρι τη σημερινή Ηλιούπολη, στρατιώτες του Πτολεμαίου Β΄της Αιγύπτου. Αυτό συνάγεται από ένα πλήθος ευρημάτων, τα οποία αναφέρονται σε κείμενο της αρχαιολόγου κ. Ειρήνης Βαρούχα – Χριστοδουλοπούλου (1954).

Η ακριβής θέση στρατοπέδευσης των στρατιωτών του Πτολεμαίου δεν είναι εξακριβωμένη. Το βέβαιο είναι ότι έφτασαν μέχρις εδώ, ξεκινώντας από το νησί του Πατρόκλου, κοντά στο Σούνιο, όπου αποβιβάστηκαν και διασχίζοντας αντίστροφα το λεγόμενο «Μονοπάτι του Αιγέα», να έφθασαν μέχρι την περιοχή του σημερινού Αγ. Νικολάου στην Ηλιούπολη, όπου βρίσκονταν οικισμός και ενδεχομένως κάποια καλιεργούμενη έκταση.



Με«διπλά βιβλία» στον ΕΦΚΑ κρύβουν 78.000 εκκρεμείς συντάξεις

Αποκλειστικό: Με«διπλά βιβλία» στον ΕΦΚΑ κρύβουν 78.000 εκκρεμείς συντάξεις

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη δεύτερη -ανεπίσημη- λίστα των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν 94.911 εκκρεμείς συντάξεις στο τέλος Φεβρουάριου 2019. Από το Δημόσιο δεν έχουν καταχωρισθεί 16.000 αιτήσεις και άλλες 7.000 που υπέβαλαν υπάλληλοι των ΝΠΔΔ

Διπλά βιβλία στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φαίνεται ότι κρατούν στον ΕΦΚΑ, καθώς ένας αριθμός αιτημάτων που εκτιμάται σε 78.000 υποθέσεις δεν έχουν καταχωρισθεί στην επίσημη λίστα των αποφάσεων που καθυστερούν να εκδοθούν.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και αιτήσεις συντάξεων αναπηρίας. Το κόλπο με τις κρυφές εκκρεμείς συντάξεις έχει προκαλέσει αντιδράσεις με στοιχειοθετημένες καταγγελίες συνταξιούχων που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», οι οποίες έχουν φτάσει στο υπουργείο Εργασίας και στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αναμένεται να παρέμβει σύντομα.

Οι αριθμοί…

Η τελευταία επίσημη αναφορά για τις εκκρεμείς συντάξεις ήταν από το υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο του 2019 με δηλώσεις Πετρόπουλου για περίπου 40.000 αιτήσεις (που αναπαρήγαγε το ΑΠΕ από περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό).

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη δεύτερη -ανεπίσημη- λίστα των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν 94.911 εκκρεμείς συντάξεις στο τέλος Φεβρουάριου 2019. Από το Δημόσιο δεν έχουν καταχωρισθεί 16.000 αιτήσεις και άλλες 7.000 που υπέβαλαν υπάλληλοι των ΝΠΔΔ (όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, νοσοκομείων, κ.ά.). Η επίσημη λίστα μιλάει για 40.000 αιτήσεις και η πραγματική, αλλά κρυφή λίστα βγάζει 118.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, δηλαδή 78.000 φάκελοι και αιτήματα συντάξεων είναι στα διπλά βιβλία και στην ουσία με άγνωστη ημερομηνία πληρωμής τους!
Το κόλπο

Οπως αποδεικνύεται από ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, χιλιάδες αιτήσεις περνούν σε ένα δεύτερο ανεπίσημο αρχείο που το γνωρίζουν μόνον στον ΕΦΚΑ και προφανώς και στο υπουργείο Εργασίας. Οι αιτήσεις αυτές χαρακτηρίζονται είτε ως «κλεισμένες», χωρίς όμως να έχουν βγει αποφάσεις και ποσά πληρωμής, είτε δεν έχουν καμία ένδειξη, ούτε καν την παρατήρηση ότι είναι σε «εκκρεμότητα», παρότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις (όρια ηλικίας, και χρόνος ασφάλισης) για να πάρουν οριστική σύνταξη.
Η κρυφή λίστα δεν περιλαμβάνει φυσικά αιτήσεις που έχουν απορριφθεί καθώς σε αυτές υπάρχει ένδειξη που τη γνωρίζει ο ασφαλισμένος και οφείλει να επανέλθει με νέα αίτηση όταν προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά.

Απίστευτα περιστατικά

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Μια Πρωτομαγιά 75 χρόνια πριν



ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944

Πέσε στα γόνατα, προσκύνα το πανάγιο χώμα

με την ψυχή κατάκορφα στον ουρανό υψωμένη,

όποιος και να σαι, όθε και να σαι κι ό,τι — άνθρωπος να σαι!

Πιότερο, αν είσαι του λαού ξωμάχος, χερομάχος,

φτωχόπαιδο, που αθέλητα σε βάλαν να καρφώσεις

τον αδερφό σου αντίκρα σου — με μάνα εσύ και κείνος!

Ετούτ’ η μάντρ’ αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου.

Σ’ αφτήν απάνου βρόντηξεν ο Διγενής το Χάρο.

Είτανε πρώτη του Μαγιού, φως όλα μέσα κ’ έξω

(έξω τα χρυσολούλουδα και μέσα η καλωσύνη)

που αράδειασε πα στο σοβά, πιστάγκωνα δεμένους

και θέρισε με μπαταριές οχτρός ελληνομάχος,

όχι έναν, όχι δυο και τρεις, διακόσια παληκάρια.

Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα,

μόν’ ήρθανε μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι.

Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνου απ’ όλους

κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος.

Κ’ είναι από τότες Μάης εδώ, φως όλα μέσα κ’ έξω.

Κόλλα τ’ αφτί και την καρδιά στο ματωμένο χώμα.

Στον Κάτου Κόσμο τραγουδάνε πάντα και χορεύουν

κι αν κάπου ανάκουστος καημός θολώνει τη λαλιά τους,

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας


Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από αυτήν την άποψη, δεν αποτελούν μόνο ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας. Συνιστούν και ένα θαύμα αντοχής στον χρόνο


Στέκουν εκεί επί δεκαετίες ως ιστορικά τεκμήρια μιας άλλης εποχής. Υπέστησαν τη φθορά του χρόνου αν και χάρις στην στέρεη κατασκευή τους δεν μετατράπηκαν ποτέ σε ερείπια. Και τώρα ετοιμάζονται να ζήσουν μια δεύτερη ζωή με ένα σχέδιο ανάπλασης που θα τους δώσει ακριβώς την αρχική τους όψη. Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από αυτήν την άποψη, δεν αποτελούν μόνο ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας. Συνιστούν και ένα θαύμα αντοχής στον χρόνο.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο δημοσιογράφος Περικλής Δημητρολόπουλος επισκέφτηκε τα Προσφυγικά καταγράφοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ιστορικής αυτής γωνιάς της Αθήνας.

Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ευταξιόπουλος είναι γέννημα θρέμμα των Προσφυγικών. Γεννήθηκε το 1955 στο σπίτι που σήμερα χρησιμοποιεί ως γραφείο και κατοικία. Η γιαγιά του Δημήτρη Ευταξιόπουλου, πρόσφυγας από τον Πόντο, ήταν μία από τους τυχερούς που κληρώθηκαν για αγοράσουν το διαμέρισμα από το κράτος με ευνοϊκούς όρους. «Ήταν μια ιδιαίτερη κοινότητα τα χρόνια εκείνα. Κατ' αρχάς υπήρχε πάρα πολύς κόσμος. Φανταστείτε 228 διαμερίσματα με τέσσερα άτομα το καθένα».

Οι οκτώ πολυκατοικίες κατασκευάστηκαν σε δυο φάσεις, από το 1933 έως το 1936. Οι δυο μπροστινές πολυκατοικίες επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελούνται από 24 διαμερίσματα, οι υπόλοιπες 6 από 30, ενώ κάθε πολυκατοικία από αυτές τις 6 έχει 5 ανεξάρτητες εισόδους. Ήταν ένα πολύβουο μελίσσι που συνέχισε να ζει ως τέτοιο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αλλά ήταν τότε που η κυβέρνηση της εποχής «ανακοίνωσε εν αιθρία», όπως λέει ο Δημήτρης Ευταξιόπουλος, ότι τα Προσφυγικά θα κατεδαφιστούν για να μετατραπεί το οικόπεδο των σχεδόν 14,5 στρεμμάτων σε πάρκο αναψυχής.

Η ανακοίνωση εκείνη είχε δυο επιπτώσεις. Η μία ήταν να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι που δεν μπορούσαν να φανταστούν τη ζωή τους μακριά από τα Προσφυγικά. Η άλλη όμως ήταν ο μαρασμός. Οι ιδιοκτήτες που αρνούνταν πεισματικά ως το τέλος να πουλήσουν ήταν 51. Στο μεταξύ όμως οι πολυκατοικίες είχε αρχίσει να κυριαρχεί η εικόνα της εγκατάλειψης ή τουλάχιστον μιας διαφορετικής ζωής αφού ήδη από τις αρχές του 2000 τα σπίτια που είχε αποκτήσει το κράτος άρχισαν να καταλαμβάνονται αρχικά από αντιεξουσιαστές και στη συνέχεια από πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ήλιος»: Με αργό ρυθμό, συνεχίζουν να εκδίδονται οι συντάξεις από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ



Τον αργό ρυθμό με τον οποίο εκδίδονται οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ καταδεικνύουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο πληρώθηκαν μόλις 18.809 νέες συντάξεις. Η συνολική δαπάνη των καταβαλλόμενων αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε σε 103,5 εκατ. ευρώ και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 8,1 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης που επικρατεί στην έκδοση νέων συντάξεων, κυρίως στο Δημόσιο, είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κύριων συντάξεων εντοπίζεται στο ΙΚΑ σε ποσοστό 84% και αφορά σε συνταξιούχους ηλικίας 61-65 ετών και 66-70 ετών.

Μάλιστα, η μέση σύνταξη του ΙΚΑ δεν ξεπερνάει τα 579 ευρώ. Στο Δημόσιο, όπου βέβαια εκδόθηκαν μόλις 673 νέες κύριες συντάξεις, η μέση σύνταξη μόλις φθάνει τα 614 ευρώ, ενώ σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς η μέση νέα σύνταξη ανέρχεται σε 365,17 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο εκδόθηκαν 950 νέες συντάξεις με τροποποιητική απόφαση, καθώς και 1.673 προσωρινές συντάξεις. Σε χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκε και η έκδοση νέων επικουρικών, καθώς το ΕΤΕΑΕΠ πλήρωσε τον περασμένο Δεκέμβριο μόλις 6.547 νέες συντάξεις, με τη μέση επικουρική να διαμορφώνεται σε 172,95 ευρώ.

Συνολικά, το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις διαμορφώθηκε στα 724,41 ευρώ, ενώ το μέσο εισόδημα από επικουρικές σε 172,42 ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι μέσο μηνιαίο εισόδημα για όσους δικαιούνται και κύρια και επικουρική σύνταξη στα 896,83 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων στην Ελλάδα λαμβάνει κύριες συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, υπάρχουν 1.138.940 κύριες συντάξεις (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) που τα ποσά που αποδίδουν στους δικαιούχους δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ τον μήνα.

Είναι δε, ενδεικτικό ότι, έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης και παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, επί συνόλου 2.825.931 κύριων συντάξεων, οι τέσσερις στις δέκα είναι κάτω των 500 ευρώ τον μήνα. Σε αυτές προστίθενται άλλες 953.817 κύριες συντάξεις (33,75%) που κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα το 74% των κύριων συντάξεων που χορηγήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο να είναι έως 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις συντάξεις γήρατος (1.917.382), ο ΕΦΚΑ καταβάλλει και 386.958 συντάξεις θανάτου, 215.050 συντάξεις αναπηρίας και 25.144 συντάξεις σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Σχετικά με το πλήθος των συντάξεων, διαπιστώνεται ότι 1.202.999 συνταξιούχοι (47,08%) λαμβάνουν μία μόνο σύνταξη, 910.479 λαμβάνουν δύο συντάξεις και 355.150 λαμβάνουν τρεις συντάξεις. Υπάρχουν βέβαια και 65 συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα από οκτώ συντάξεις, άλλοι 9 συνταξιούχοι με έσοδα από εννέα συντάξεις ο καθένας και τρεις συνταξιούχοι που εισπράττουν δέκα συντάξεις έκαστος.