Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ.
Της 9ης Noεμβρίου 2011
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου 2011, μετά από πρόταση της ΑΜΑΚ, σχετικά με τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα παρακάτω :

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου απειλεί με κατάρρευση το ΕΤΑΑ και ιδιαίτερα το ΤΣΜΕΔΕ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, με κύρια ευθύνη του κράτους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, μετά το κούρεμα το ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές μας, και θα μετατραπεί από το υγιέστερο Ταμείο της Ευρώπης, σ’ ένα από τα πιο προβληματικά Ταμεία. Οι απώλειες για το ταμείο μας υπολογίζονται σε 1,5 δισεκατομμύριο Ευρώ.
Εξαιρετικά μεγάλη είναι η ευθύνη της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ, που χωρίς ποτέ να ενημερώσει τους μηχανικούς, όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά ενέκρινε το περασμένο καλοκαίρι τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, καταγράφοντας ήδη απώλειες της τάξης των 500 εκατ. €. Η στάση αυτή μας προϊδεάζει και για τις προθέσεις της, απέναντι στο νέο πρόγραμμα.
Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ όχι μόνο δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια αποδέσμευσης από την Τράπεζα Αττικής αλλά μελετούσε, πότε την εξαγορά του 42%, που κατείχαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (22,43%) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (19,28%), πότε τη διάσωση της Proton Bank, πρωτοβουλίες που μαθαίναμε μόνο από δημοσιεύματα.
Η προοπτική υπαγωγής και της Τράπεζας Αττικής σε διαδικασία «κουρέματος», σηματοδοτεί κι άλλες απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ.
Όλες αυτές τις απώλειες, κυβέρνηση και Τρόικα, επιχειρούν να «αντισταθμίσουν» με νέα χαράτσια υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών μας, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 90%, με ρυθμίσεις που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μετακυλώντας έτσι τις απώλειες σε μας τους ίδιους τους ασφαλισμένους οδηγώντας μας στον επαγγελματικό αφανισμό.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ, ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!
  • Κανείς εκτός από μας τους ίδιους δε νομιμοποιείται να αποφασίσει για τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ.
  • Καμία συμμετοχή του Ταμείου στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
  • Άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο.
  • Άμεση μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα.
  • Άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών με χρηματοδότηση από ανακατανομή των πόρων των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς νέα χαράτσια.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλο το διάστημα ανεργίας για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους.
  • Πραγματικές διευκολύνσεις στους συναδέλφους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις εισφορές τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
  • Παράταση του χρόνου της ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Άμεση συνδιάσκεψη των Δ.Ε. των περιφ/κών τμημάτων με τη Δ.Ε. ΤΕΕ με θέμα το
ΤΣΜΕΔΕ

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ!

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετική απόφαση. Να πάρουν ανάλογη όλα τα τμήματα του ΤΕΕ και οι σύλλογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι πολύ καλή απόφαση, όπως και αυτή του ΣΜΗΒΕ. Η συσπείρωση με όσες δυνάμεις έχει τις επόμενες ημέρες θα πιέσει σωματεία, συλλόγους, τμήματα ΤΕΕ κλπ να κάνουν συνελεύσεις και να οργανώσουν κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση εισφορών και την κλοπή των κόπων μιας ζωής. Αν τους αφήσουμε πάμε χαμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυναμικά, αντιπροσωπεία μας 20 τουλάχιστον ατόμων στο γραφείο του Γαμβρίλη να αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις επί τόπου και εγγράφως, με χαρτί και μολύβι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από το προφίλ του Στ Μάνου στο Facebook διαβάζω:.....Μόλις έγινε γνωστό ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δανείστηκαν από την Τράπεζα Αττικής αφού έχουν ήδη δανειστεί επιχορηγήσεις 4 ετών από την Αγροτική Τράπεζα...... !!!! ΑΙΣΧΟΣ !!΄Να απαιτήσομε άμεσα εξηγήσεις από τον Γαμβρίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή