Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Επιστροφή καταθέσεων από την ΤτΕ ζητούν τρία Ταμεία

Αναδημοσιεύουμε από την Ημερησία (27/10/2011). Φαίνεται ότι η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ επιχειρεί εκ των υστέρων να διαφοροποιηθεί από το κούρεμα και τη διάλυση των Ταμείων που έχουμε μπροστά μας. Για τις αυξήσεις των εισφορών οι οποίες θα πετάξουν εκτός επαγγέλματος χιλιάδες συναδέλφους έχουν να πούνε τίποτα?

«Μέρος ή ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων τους» που είχαν κατατεθεί σε μετρητά στην Τράπεζα της Ελλάδας στους λογαριασμούς διαχείρισης και στο μεταξύ, μετατράπηκαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς αποφάσεις των Δ.Σ. των ασφαλιστικών φορέων, άρχισαν να ζητούν μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία υπό το φόβο των απωλειών από ένα μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», τα Ταμεία των Επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών) και τα Ταμεία Πρόνοιας και Επικούρισης του ιδιωτικού τομέα που μαζί με το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ είχαν τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην ΤτΕ (σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ στις 31/12/2010) με επιστολές τους προς το διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, διεκδικούν τα διαθέσιμά τους σε... ρευστό επικαλούμενα, εκτός των άλλων, και τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζουν.
Στις επιστολές οι διοικήσεις του ΕΤΑΑ και των άλλων Ταμείων αποποιούνται κάθε ευθύνης για τη μετατροπή των καταθέσεων σε ομόλογα και εκφράζουν την αγωνία τους για την «τύχη»: Πρώτον, των διαθεσίμων που υποχρεωτικά κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας σύμφωνα με ης διατάξεις του νόμου 3586/2007 και δεύτερον, των ομολόγων (ύστερα από τις τοποθετήσεις που έχει κάνει n ΤτΕ σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου) ενόψει ενός μεγάλου «κουρέματος».
«Φυσικό είναι οι ασφαλισμένοι μας να αναμένουν την άμεση πληρωμή των παροχών τους σε μετρητά χωρίς καμία απώλεια, αφού αυτοί σε μετρητά κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που απαρτίζουν το κοινό κεφάλαιο του οποίου τη διαχείριση αποκλειστικά έχει n Τράπεζα της Ελλάδας. Και αυτό χωρίς εμείς, ως εντεταλμένοι και θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων μας, να έχουμε μετάσχει ή άλλως πως συμβάλλει στη λήψη της απόφασης για επένδυση και διασπορά των αποθεματικών μας σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου και σε έντοκα γραμμάτια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε μία από τις σχετικές επιστολές που «ανοίγουν» θέμα διεκδικήσεων των καταθέσεων.
Τα ταμεία, στις επιστολές τους, υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστούν αυξημένη ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σης ανάγκες για πληρωμές μετά τη σημαντική αύξηση (έως και 40% σύμφωνα με πληροφορίες) των αιτήσεων συνταξιοδότησης. To ΕΤΑΑ επικαλείται, επιπροσθέτως, τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες που θα έχει από την 1/1/2015 λόγω της αυτοτελούς χρηματοδότησης, χωρίς καμμία συμμετοχή του κράτους, της βασικής σύνταξης και των υπόλοιπων παροχών (επικουρικές συντάξεις, δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά). To ΕΤΑΑ όπως και το ΕΤΑΠ θα έχουν, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο, την υποχρέωση καταβολής της βασικής σύνταξης χωρίς καμία συμμετοχή του κράτους στη σχετική δαπάνη (n ρύθμιση αυτή ήταν το «αντάλλαγμα» για τη διατήρηση των κοινωνικών πόρων που έχουν τόσο το ΕΤΑΑ όσο και το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ).
«Στο πλαίσιο των αυξημένων αναγκών ρευστότητας είναι προφανές ότι απαιτούνται και θα απαιτηθούν άμεσα στο μέλλον μέρος ή ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων μας σε μετρητά στους λογαριασμούς διαχείρισης, προς ικανοποίηση των αιτήσεων των ασφαλισμένων» , καταλήγουν οι επιστολές.

6 σχόλια:

  1. Πριν 2 χρόνια περίπου στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, στα σεμινάρια νέων μηχανικών και την εξέταση, συνάδελφοι μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια για το Σωμ Μισθ. Τεχνικών και δημιουργήθηκε επεισόδιο αφού διώχθηκαν απ' τους υπαλλήλους.
    Είχα πάθει τόση πλύση εγκεφάλου απ' τον στρατό που μόλις μπήκε ο Κονακλίδης (πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ) μου πέρασε αντανακλαστικά απ' το μυαλό να σηκωθώ όπως όταν έμπαινε ο διοικητής σε θάλαμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aφήστε την ΤτΕ "αγωνιστές" μου να μας κλέβει ανεμπόδιστα τους κόπους μας μετατρέποντάς τους σε κουρεμένα ομόλογα!!!

    Για καμιά πορεία καλοι είστε.

    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΧΘΡΟΣ αρνείστε να πάτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προς το 2ο συνάδελφο
    γιατί δεν οργανώνεις κάτι και εσύ (αν καταλάβαμε καλά συμμετέχεις σε παράταξη και μάλιστα από τις μεγάλες οπότε μπορείς)
    Να είσαι σίγουρος ότι θα είμαστε και εμείς εκεί τότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ κάποτε συμμετείχα σε παράταξη.

    Η συμμετοχή σε κόμματα και παρατάξεις είναι ενάντια στην ιδεολογία μου.

    Αφού ξέρετε ποιος είμαι.

    Σας το έχω ξαναπροτείνει αυτό.

    Μόνος μου να πάω?

    Εγώ και οι 100 ομοιδεάτες μου?

    Δυστυχώς ο κόσμος κοιμάται τον υπνο του δικαίου.

    Και οι banksters τον φτωxοποιούν και τον καταστέλλουν με το αστυνομικό κράτος.

    Εάν δεν χτυπηθούν οι καρδιές του ΄τερατος, όλες οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον πλανήτη, το τέρας θα μας φάει ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ.

    Δεν έχουμε καιρό. Δυστυχώς δεν κατανοείτε πόσο λίγο καιρό έχετε στην διάθεσή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέτε: "Μέρος ή ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων τους» που είχαν κατατεθεί σε μετρητά στην Τράπεζα της Ελλάδας στους λογαριασμούς διαχείρισης και στο μεταξύ, μετατράπηκαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς αποφάσεις των Δ.Σ. των ασφαλιστικών φορέων, άρχισαν να ζητούν μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία..."
    Μπορούμε να έχομε αντίγραφο της επιστολής του ΤΣΜΕΔΕ προς την Τράπεζα της Ελλάδος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή (ευτυχώς ή δυστυχώς) δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, δεν την έχουμε στα χέρια μας αυτή την επιστολή και πολύ θα θέλαμε να τη δούμε και εμείς. Κάνουμε τέτοιες προσπάθειες και μόλις τη βρούμε θα την αναρτήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή