Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Ποιος καιροφυλακτεί πίσω από την διάλυση των Υπηρεσιών Δόμησης;

 Ποιος καιροφυλακτεί πίσω από την διάλυση των Υπηρεσιών Δόμησης;


April 24, 2024byΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗin ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 0 0 0

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αφαίρεση του ελέγχου των αυθαιρέτων από τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), που υπάγονται στην δικαιοδοσία των Δήμων και την μεταφορά του στο κεντρικό κράτος έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των δημάρχων, αλλά και των Ομοσπονδιών των μηχανικών του Δημοσίου. Ποιος, όμως, καιροφυλακτεί πίσω από την διάλυση των ΥΔΟΜ;

Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στηλίτευσε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις βάσει των οποίων «επιδιώκεται σταδιακά η κατάργηση των ΥΔΟΜ», υπογραμμίζοντας ότι «οι ΥΔΟΜ πρέπει να παραμείνουν στους Δήμους», ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός φαίνεται να «φύτεψε» τον σπόρο της «λύσης»…

«Νομίζω ότι έκανε σημαντικό λάθος ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ που είπε ότι πρέπει να παραμένουν στις ΥΔΟΜ (σ.σ. στους Δήμους)», είπε ο Γ. Στασινός. «Οι ίδιες οι ΥΔΟΜ απευθυνόμενες σε εμένα μου ζητάνε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να φύγει το κομμάτι του ελέγχου των αυθαιρέτων από τις ΥΔΟΜ και να έρθει στο κεντρικό κράτος ή μέσω άλλων μηχανισμών στο Τεχνικό Επιμελητήριο», πρόσθεσε ο Γ. Στασινός.

Βέβαια, η εμπλοκή του ΤΕΕ σε μια κρατική και αυτοδιοικητική αρμοδιότητα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ του κρατικού ελέγχου και του ελέγχου ενός ιδιώτη έστω και για λογαριασμό του κράτους… Επίσης, ανακύπτουν ζητήματα χρηστής διοίκησης και λογοδοσίας, καθώς ο ιδιώτης δεν μπορεί να ασκεί ελεγκτικό έργο για λογαριασμό του κράτους, πράγμα που το είδαμε και στην υπόθεση των Ιδιωτών Φορέων Επίβλεψης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός υπερθεμάτισε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ως προς την αυθαίρετη δόμηση λέγοντας: «Για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικά έντονη πολιτική βούληση και φαίνεται από το παρόν νομοσχέδιο, για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων με όλα τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Επίσης, φαίνεται για πρώτη φορά ότι υπάρχει έντονη πολιτική βούληση για κατεδαφίσεις και όχι απλά για επικοινωνιακή διαχείριση. Μένει βέβαια να το δούμε στην πράξη».

Πάντως, θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης και των αυθαιρέτων εν γένει πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Η δε μεταφορά της αρμοδιότητας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή στο κράτος, συνιστά αφ’ ενός αφαίρεση τοπικής αρμοδιότητας, αφ’ ετέρου αφαίρεση του ελέγχου των διαλαμβανομένων σε τοπικό επίπεδο. «Είμαστε πλήρως αντίθετοι και ζητάμε έστω και τη δυνατότητα αυτή ως ο εγγύτερος φορέας που μπορεί να ελέγξει την αυθαίρετη δόμηση, τη στιγμή που συμβαίνει και όχι μετά από εβδομάδες ή μήνες. Να διατηρηθεί τουλάχιστον η συναρμοδιότητα γι’ αυτή!», είπε ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην συνεδρίαση της Βουλής.

Επειδή οι διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος περί ελέγχου των αυθαιρέτων συνιστούν τροποποιήσεις του Ν. 4495/2017, που προέβλεπαν την σύσταση των Παρατηρητηρίων Δόμησης υπό την εποπτεία των Περιφερειών, και την μεταφορά τους στην απόλυτη εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), Δημήτρης Πετρόπουλος στηλίτευσε το γεγονός ότι από το 2017 έως σήμερα δεν στελεχώθηκαν στα πανελλαδικά τα Παρατηρητήρια Δόμησης, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά!

«Τα σχέδια του ΥΠΕΝ έλεγαν ότι έπρεπε να προσληφθούν περίπου 500 μηχανικοί για να αναλάβουν πανελλαδικά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης», ανέφερε ο Δημήτρης Πετρόπουλος.

«Δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να στελεχωθούν τα Παρατηρητήρια Δόμησης», είπε στην ίδια κατεύθυνση η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ), Ειρήνη Μπεκιάρη. «Με τον νόμο 4455/2017 έχουν συσταθεί αυτά τα Παρατηρητήρια και υποτίθεται ότι θα είχαν εκδοθεί κάποια Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία ποτέ δεν έχουν εκδοθεί και έτσι λοιπόν η αρμοδιότητα ανατέθηκε στα τμήματα αυθαιρέτων των υπηρεσιών δόμησης των δήμων!», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΠΟΜΗΤΕΔΥ.

Λόγω, όμως, της μη στελέχωσης των Παρατηρητηρίων Δόμησης, «από το 2017 έως σήμερα έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος.

Για τη δε διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος, που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα κάνει τον έλεγχο αυθαιρέτων, ο Δημήτρης Πετρόπουλος είπε: «Σε μια διεύθυνση που αυτή τη στιγμή απασχολούνται 20 έως 40 άνθρωποι δίνεται ο έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, τη στιγμή που τα στοιχεία που έχουμε εμείς τουλάχιστον, είναι ότι σε κάθε μία από τις 160 ΥΔΟΜ που υπάρχουν, υπάρχουν εκατοντάδες κάθε χρόνο αιτήματα ελέγχου αυθαιρέτων κατασκευών».

«Είναι αδύνατο μια τέτοια υπηρεσία να ελέγξει από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο όλο αυτό τον όγκο αυθαιρέτων, δεδομένου ότι η εκχώρηση στους ιδιώτες στους ελεγκτές δόμησης αυτής της αρμοδιότητας θα δημιουργήσει ακριβώς τα προβλήματα που είπαμε πιο πριν, ανέλεγκτων υποθέσεων», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Μηνύσεις Εργολάβων κατά Υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής


Εκτεθειμένοι σε δικαστικές περιπέτειες είναι οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών από εργολάβους που ενδιαφέρονται για τη μέγιστη αποκόμιση κέρδους, μέσα από την σύμβαση που έχουν υπογράψει, ακόμα κι όταν δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), καταγγέλλοντας μήνυση κατά έξι μηχανικών από εργολάβο για ανολοκλήρωτο έργο στην Αττική.


-«Η υπόθεση αφορά το αντιπλημμυρικό έργο «Διευθέτηση ρέματος Κόρμπι από Λ. Βάρης-Κορωπίου μέχρι εκβολή», όπου μετά από 3 χρόνια, μετά από μεγάλη πίεση της υπηρεσίας, μετά από 24 ενστάσεις και 13 προσφυγές του εργολάβου και αφού εκτέλεσε μόνο το 10% του έργου, η σύμβαση διαλύθηκε με πρωτοβουλία του εργολάβου και τώρα διεκδικεί υπέρογκες αποζημιώσεις τις οποίες η υπηρεσία δεν αποδέχεται. Με άλλα λόγια επειδή δεν εισέπραξε αυτά που ήθελε από την υπηρεσία, μήνυσε όποιον είχε κάποια σχέση με την εκτέλεση του έργου!!!» σημειώνει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε ανακοίνωση της και τονίζει ότι:

-«Για την προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών απαιτούνται σύγχρονες Τεχνικές Υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με Μηχανικούς, σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό, αξιοπρεπή Νομική κάλυψη και αποδοχές που να ανταποκρίνονται στα αυξημένα τους καθήκοντα», επισημαίνοντας ότι:

-«Αλλιώς δυστυχώς καταλήγουν υπηρεσίες «ηλεκτρικές καρέκλες» για τους Υπαλλήλους και τροχονόμοι συμφερόντων κατασκευαστικών εταιρειών, που ενδιαφέρονται για τη μέγιστη αποκόμιση κέρδους μέσα από την σύμβαση που έχουν υπογράψει ακόμα κι όταν δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, οπότε γίνονται και πιο επιθετικοί απέναντι στους υπαλλήλους που τους ελέγχουν, όπως έκανε και ο εργολάβος της συγκεκριμένης υπόθεσης στην Ανατολική Αττική».

Η ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Στην ανακοίνωση της με θέμα: «Μηνύσεις Εργολάβων κατά Υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής», που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και η γενική γραμματέας Πλουμίτσα Τριανταφυλλόπουλου σημειώνονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

-«Λάβαμε υπόψη μας αναφορά των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕΑΑ με την οποία έρχεται στην επιφάνεια για άλλη μια φορά το καθεστώς υλοποίησης δημόσιων έργων: το καθεστώς ασυδοσίας που υφίσταται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τεχνικές υπηρεσίες και οι μηχανικοί που τις στελεχώνουν. Στην αναφορά την οποία έχει υπογράψει το σύνολο των υπαλλήλων της ΔΤΕ-ΠΕΑΑ ενημερωθήκαμε ότι εργολάβος κατέθεσε μήνυση σε 6 υπαλλήλους της υπηρεσίας!!!

Η υπόθεση αφορά το αντιπλημμυρικό έργο «Διευθέτηση ρέματος Κόρμπι από Λ. Βάρης-Κορωπίου μέχρι εκβολή», όπου μετά από 3 χρόνια, μετά από μεγάλη πίεση της υπηρεσίας, μετά από 24 ενστάσεις και 13 προσφυγές του εργολάβου και αφού εκτέλεσε μόνο το 10% του έργου, η σύμβαση διαλύθηκε με πρωτοβουλία του εργολάβου και τώρα διεκδικεί υπέρογκες αποζημιώσεις τις οποίες η υπηρεσία δεν αποδέχεται. Με άλλα λόγια επειδή δεν εισέπραξε αυτά που ήθελε από την υπηρεσία, μήνυσε όποιον είχε κάποια σχέση με την εκτέλεση του έργου!!!

Είναι δυστυχώς συνηθισμένο φαινόμενο αυτό της άσκησης διώξεων κατά των Τεχνικών ειδικά Υπαλλήλων, που ασκούνται στα πλαίσια άσκησης των Υπηρεσιακών τους καθηκόντων ειδικά στις περιπτώσεις που προκαλούνται ατυχήματα στους δρόμους που αυτοί εποπτεύουν. Το πρόβλημα της ποινικής και αστικής ευθύνης των τεχνικών υπαλλήλων έχει αναδειχτεί πολλές φορές και η αντιμετώπισή του αποτελεί σημαντική διεκδίκηση της Ομοσπονδίας μας, με ειδικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία (Δικαιοσύνης και Εσωτερικών).

Δυστυχώς φαίνεται ότι οι συνάδελφοι μας δεν κινδυνεύουν μόνο από διώξεις λόγω ατυχημάτων, αλλά και από διώξεις εργολάβων, που δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους. Με τον τρόπο αυτό ποινικοποιείται η έκφραση τεκμηριωμένης Υπηρεσιακής άποψης, από πλευράς υπαλλήλων και Υπηρεσιών, η οποία σε κάθε περίπτωση κρίνεται και ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα. Δε μπορούμε να φανταστούμε υπηρεσίες – ειδικά Τεχνικές – όπου οι επιβλέποντες και οι εμπλεκόμενοι σε ένα έργο θα ζουν υπό τη συνεχή απειλή μηνύσεων για κάθε πράξη τους η οποία δε θα είναι αρεστή στους εμπλεκόμενους αναδόχους έργων.

Οι συνάδελφοι έχουν μπει στην διαδικασία αντιμετώπισης της μήνυσης, εξεύρεσης του κατάλληλου δικηγόρου που θα τους υπερασπιστεί, σύνταξης των σχετικών Υπομνημάτων προς τον Εισαγγελέα. Σαν να μην ήταν αρκετή η καθημερινή ανάθεση πολλών και διαφορετικών καθηκόντων, η έλλειψη σύγχρονων μέσων για να κάνουν την δουλειά τους, σαν να μην ήταν αρκετό το να χρηματοδοτούν τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, ή που τόσα χρόνια προσπαθούσαν να τελειώσει ένα έργο με έναν εργολάβο που σκοπός του ήταν η μεγιστοποίηση του κέρδους, τώρα έχουν και το βάρος να τρέχουν στα δικαστήρια για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές και σε όλα τα επίπεδα, για την προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών απαιτούνται σύγχρονες Τεχνικές Υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με Μηχανικούς, σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό, αξιοπρεπή Νομική κάλυψη και αποδοχές που να ανταποκρίνονται στα αυξημένα τους καθήκοντα. Αλλιώς δυστυχώς καταλήγουν υπηρεσίες «ηλεκτρικές καρέκλες» για τους Υπαλλήλους και τροχονόμοι συμφερόντων κατασκευαστικών εταιρειών, που ενδιαφέρονται για τη μέγιστη αποκόμιση κέρδους μέσα από την σύμβαση που έχουν υπογράψει ακόμα κι όταν δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, οπότε γίνονται και πιο επιθετικοί απέναντι στους υπαλλήλους που τους ελέγχουν, όπως έκανε και ο εργολάβος της συγκεκριμένης υπόθεσης στην Ανατολική Αττική.

Εξάλλου δεν είναι η μοναδική περίπτωση διάλυσης σύμβασης ούτε του συγκεκριμένου εργολάβου, ούτε γενικότερα.

Διεκδικούμε:Την πλήρη νομική κάλυψη όλων των συναδέλφων, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και την πλήρη αποζημίωση των δικαστικών τους εξόδων,
Την άμεση στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και την κατάλληλη ειδίκευση σε τεχνικούς και νομικούς επιστήμονες.
Τον σύγχρονο εξοπλισμό και προγράμματα, που χρειάζεται μία τεχνική υπηρεσία με τόσο ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων».

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: H 1η Μαίου ήταν και είναι Απεργία για τους εργαζόμενους

 H 1η Μαίου ήταν και είναι Απεργία για τους εργαζόμενους



Συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για χειραφέτηση των εργαζομένων. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 28ης του Φλεβάρη και της 17ης Απριλίου έστειλαν το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στης χώρας αγωνίζονται για να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία, σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και την Πρωτομαγιά και με την 24ωρη απεργία της 21ης Μαΐου. Συνδέουμε τους αγώνες μας με τα κίνημα που αναπτύσσεται παγκόσμια ενάντια στις επεμβάσεις και στη σφαγή στη Γάζα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Οριζόντια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

2. Πραγματικές αυξήσεις στους Μηχανικούς, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας

3. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ

4. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

5. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17 6. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

7. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

8. Επέκταση και αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

9. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

10.Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με μέσα και προσωπικό για σύγχρονες και ασφαλείς Υποδομές

11. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21). To ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΔΥΑΣ καλεί τους/τις συναδέλφους να δώσουν δυναμικά το παρών στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η του Μάη 2024, σε ολόκληρη τη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00πμ, στην Πλατεία Κοραή

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Χωροταξικό ΑΠΕ: Πλάκα μας κάνουν!

Χωροταξικό ΑΠΕ: Πλάκα μας κάνουν!
- 26 Απριλίου, 2024

Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Κέρδη και ζημιές από πειράματα δημοκρατίας μπορούσαν να μετρούν οι κυβερνήσεις και η κοινωνία τις πρώτες δεκαετίες μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη δεκαετία του ’90 η «ρεαλιστική πολιτική» άρχισε να μετατρέπει τις διαβουλεύσεις και λοιπές δημοκρατικές …εκτροπές σε απλά διαβατήρια για τη «νομιμοποίηση» της πολιτικής αυτής. Συνέπεια αυτού είναι ότι χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες και μαζικότερες παρεμβάσεις προκειμένου κάποιοι αγώνες να επιτύχουν αποτελέσματα.

Αυτή ήταν και η εξέλιξη της Χωροταξίας. Η Χωροταξία, αφού συνδέθηκε τη δεκαετία του ’60 με δημοκρατικές προσεγγίσεις απαξιώθηκε σταδιακά με το ρυθμό που το ιδιωτικό υποκαθιστούσε σταδιακά το δημόσιο συμφέρον. Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, όταν στη χώρα μας (ξανά)ανακαλύφθηκε η Χωροταξία αυτό έγινε για να αποτυπωθούν στα Χωροταξικά Σχέδια και να ενισχυθούν θεσμικά, διαμορφωμένες καταστάσεις (στα έργα υποδομής) και επίκαιρη νεοφιλελεύθερη πολιτική (στις ιδιωτικές επενδύσεις).

Ο διαχωρισμός του αντικειμένου σε πολλά διαφορετικά Ειδικά Πλαίσια (Τουρισμός, ΑΠΕ, Βιομηχανία) που μελετήθηκαν από διαφορετικά μελετητικά γραφεία, χωρίς κανένα συντονισμό μεταξύ τους, ακύρωσε το νόημα της Χωροταξίας που εξ ορισμού είναι αυτή που (θα έπρεπε να) συνθέτει τις δραστηριότητες στο χώρο με τρόπο ώστε να αποτρέπονται οι συγκρούσεις των χρήσεων γης. Το γεγονός ότι κανένα από τα Ειδικά Πλαίσιο δεν προάγει τον πρωτογενή τομέα μαρτυρά ότι αυτός δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του πολιτικού μας συστήματος.

Σε εποχή μνημονίων η νεοφιλελεύθερη πολιτική και ο αυταρχισμός εκφράστηκαν με κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο. «Το κύριο μάθημα που θα αντλούσα από χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι πρέπει να έχετε μια σαφή και σταθερή στρατηγική και φιλόδοξους στόχους. Στη συνέχεια, ευθυγραμμίζετε όλες τις άλλες πολιτικές και τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αδειοδότηση και τον σχεδιασμό πλέγματος κ.λπ. προς αυτό», λέει ο Czyżak, ανώτερος αναλυτής δεδομένων ενέργειας και κλίματος στο think tank Ember. [1]
Η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ

Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ εγκρίθηκε πάνω από δεκαπέντε (15) χρόνια πριν. Το ενεργειακό λόμπι δεν επιθυμεί την αναθεώρησή του, επειδή θέλει να αποτρέψει ενδεχόμενες οριζόντιες ρυθμίσεις για νέες περιοχές αποκλεισμού και η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει τέτοιο ρίσκο παρ’ όλες τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Έτσι η αναθεώρηση του Χωροταξικού παλινδρομεί μεταξύ του γραφείου των μελετητών και του Υπουργείου «Περιβάλλοντος», με το τελευταίο να ανακαλύπτει πάντα λόγους για τους οποίους η επίσημη δημοσιοποίηση αναβάλλεται!Ο διαγωνισμός για την μελέτη βγήκε στον αέρα τον Φεβρουάριο του 2019,
Το συμφωνητικό με τον ανάδοχο υπεγράφη 20 μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2020,
Τον Ιούλιο του 2021, ο τότε υπουργός «Περιβάλλοντος» και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας δεσμευόταν ότι μέχρι τέλος του χρόνου το Χωροταξικό θα είχε ολοκληρωθεί,
Τον Δεκέμβριο του 2021 παρελήφθη μόλις το πρώτο στάδιο της μελέτης και δόθηκε εντολή για την έναρξη του δεύτερου σταδίου, [2]
Το καλοκαίρι του 2022 παρουσιάστηκε από τους μελετητές στα μέλη της Επιτελικής Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης η Μελέτη και Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Χωροταξικού,
Τον Απρίλιο του 2023 έγινε γνωστό ότι η διαβούλευση για την αναθεώρηση μετατέθηκε για μετά από τις εθνικές εκλογές ενώ τα δημοσιεύματα αναφερόταν σε «πολιτικό κόστος» και «καυτή πατάτα» εν όψει εθνικών και κυρίως, αυτοδιοικητικών εκλογών, [3]
Τον Ιούνιο του 2023 δόθηκαν νέες οδηγίες και παράταση για την εκπόνηση της μελέτης με καταληκτική ημερομηνία την 27η Μαρτίου 2024. [4]
Νέα αναβολή για εναρμόνιση με Οδηγία που δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο!

Και ενώ αναμενόταν πλέον η δημοσιοποίηση του αναθεωρημένου Χωροταξικού, φαίνεται να έχουν δοθεί στους μελετητές νέες κατευθύνσεις από τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας. Οι κατευθύνσεις αυτές περιέχουν σοβαρές απαιτήσεις, όπως τον καθορισμό «περιοχών επιτάχυνσης ΑΠΕ» βάσει της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας 2413/2023, που δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο. Κατά το energypress, «…ο καθορισμός τέτοιων ειδικών περιοχών – ζωνών απαιτεί όχι απλώς νομοθετική ρύθμιση αλλά και χρόνο για δημόσια διαβούλευση με τοπικούς φορείς, έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων κλπ. Αν παραμείνουν τέτοιες απαιτήσεις θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιη νέα μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του ΕΧΠ-ΑΠΕ.».[5] Κάποια μελετητικά γραφεία βέβαια, δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να κάνουν μια απ’ ευθείας εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού που είχε ψηφιστεί σε αναμονή της Οδηγίας 2413/2023, ερμηνεύοντάς τον ως εξής: «Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό τα έργα Α.Π.Ε. που υπηρετούν υπέρτατο δημόσιο συμφέρον, έχουν προτεραιότητα (δηλαδή μεγαλύτερη βαρύτητα) όταν σταθμίζονται σε σχέση με άλλα νομικά αγαθά όπως είναι η προστασία της βιοποικιλότητας.»!
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πτοείται

Ούτε από το γεγονός ότι «Η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων ανά ΟΤΑ και κατηγορία χώρου, όπως καθορίζεται από το ισχύον ΕΧΠ-ΑΠΕ, παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 26πλάσιας του εθνικού στόχου για το 2030, μόνο από χερσαίες εγκαταστάσεις.». [6]

Ούτε από την αναμενόμενη η παραπομπή της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη στις 15 Φεβρουαρίου 2023 λόγω μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων. «Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ονομάζεται «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.». [7]

Και εκπονεί ένα Χωροταξικό Σχέδιο που –σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας– αυξάνει την πολύ μεγάλη πυκνότητα των ανεμογεννητριών που είναι ήδη της τάξης των 4-8% ανά Δημοτική Ενότητα καθορίζοντας νέες «Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας» (ΠΑΠ) και τώρα «Περιοχές Επιτάχυνσης ΑΠΕ» (go-to areas), τη στιγμή που στη Γερμανία, μια χώρα που μαζί με τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν ιστορικά στη μετάβαση στην αιολική ενέργεια η ισχύουσα πολιτική προβλέπει την αξιοποίηση του 2% της γης για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. [8]

Θα πρέπει να ανησυχούμε λοιπόν, για το τι μας επιφυλάσσει το υπό αναθεώρηση Χωροταξικό. Αλλά και γιατί οι χειρισμοί της κυβέρνησης υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ενώ φορτώνουν την κοινωνία και τη χώρα με δυσθεώρητα βάρη.

Παραπομπές


vannasfakianaki@gmail.com

Ετοιμάζουν αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Ετοιμάζουν αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027. Δε θα μπορεί κανείς να βγαίνει στα 67 χρόνια με 15 έτη ασφάλισης, ούτε στα 62 με τουλάχιστον 40 έτη.

Νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Του Κώστα Κατίκου

Νέες αλλαγές δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια, με πρώτη την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες κατά 1,5 έτος στο διάστημα 2027-2030, τη σταδιακή μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξεις και την επιμήκυνση του χρόνου ασφάλισης.

Στην πράξη το νέο δόγμα στο ασφαλιστικό είναι περισσότερα χρόνια δουλειάς, αυτόματη αύξηση ορίων ηλικίας, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης.


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο διάστημα 2027-2030. Το όριο ηλικίας για σύνταξη με 40ετία από το 62ο έτος που είναι σήμερα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 63,5 έτη το 2030 και για πλήρη σύνταξη γήρατος με 15ετία στα 68,5 έτη από το 67ο έτος που είναι σήμερα.

Το όριο ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση θα αυξηθεί και αυτό από τα 62 που είναι τώρα με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στα 63,5 έτη το 2030, στα 64,5 έτη το 2040 και στα 67,5 έως το μακρινό 2070. Η σύνταξη που θα παίρνουν όσοι αποχωρούν σε ηλικίες πρόωρης συνταξιοδότησης θα καταβάλλεται με μείωση 30% στην εθνική σύνταξη. Σήμερα, για παράδειγμα, η πρόωρη έξοδος με ηλικία 60-62 ετών και 20ετία αντί 15ετία, έχει πέναλτι 128 ευρώ, καθώς η μείωση 30% εφαρμόζεται στα 426,17 ευρώ της εθνικής σύνταξης η οποία μετά την ποινή διαμορφώνεται στα 298 ευρώ. Με 15ετία χορηγείται εθνική σύνταξη 383,5 ευρώ και το ποσό αυτό μειώνεται στα 268 ευρώ λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης.

Οι αλλαγές είναι αναπόδραστες και όπως φαίνεται θα γίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης, που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και συνιστά απειλή για τις συντάξεις.
Στο 1,25 η αναλογία ασφαλισμένων/συνταξιούχων

Ενδεικτική της έκτασης του δημογραφικού προβλήματος είναι η αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων, που προκαλεί σοκ και δέος, καθώς σήμερα είναι στο 1 προς 1,66 και σε 15 χρόνια θα υποχωρήσει στο 1,25. Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα για κάθε 100 συνταξιούχους υπάρχουν 166 ασφαλισμένοι να τους συντηρούν με τις εισφορές τους, το 2040 σε κάθε 100 συνταξιούχους θα αναλογούν μόνον 125 ασφαλισμένοι για να πληρώνουν τις συντάξεις τους!

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ageiing Working Group), θεωρείται βιώσιμο με το κριτήριο της συνταξιοδοτικής δαπάνης καθώς θα μειωθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ έως το 2070 και από 14,5% που είναι τώρα, θα πέσει στο 12%. Η βιωσιμότητά του όμως θα έρθει με αύξηση των ορίων ηλικίας και με μικρότερες συντάξεις.

Στη χώρα μας η νομοθεσία προβλέπει μηχανισμό αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από το έτος 2021 και μετά, που θα προσαρμόζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής κάθε τρία χρόνια.

Οι προσαρμογές του 2021 και του 2024 δεν έγιναν, καθώς τα όρια ηλικίας αφενός μεν είχαν ήδη αυξηθεί με το τέλος των μεταβατικών διατάξεων και από 1/1/2022 ισχύουν οι γενικοί κανόνες για πλήρη σύνταξη στα 62 με 40 έτη και σύνταξη γήρατος στα 67 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, αφετέρου δε η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλοιώθηκε από την πανδημία. Ως εκ τούτου ο επόμενος σταθμός που θα εξεταστεί εάν και πόσο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας εφόσον έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής είναι τα έτη 2027 και 2030.

Στα έτη αυτά (2027-2030) αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί η ρήτρα για τη σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα άνω των 65 ετών, με το όριο ηλικίας των 62 ετών σήμερα για πλήρη σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης να αυξάνεται στα 63 έτη και 5 μήνες για άνδρες και γυναίκες.
Έως το 2040 το όριο των 63,5 ετών θα αυξηθεί στα 64,5 έτη και το 2050 στα 65,5 με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη. Το 2060 το όριο ηλικίας για σύνταξη με 40 έτη θα έχει φτάσει στα 66,7 έτη και το 2070 στα 67,5.

Αντίστοιχα το όριο ηλικίας για σύνταξη λόγω γήρατος με 15ετία από το 67ο έτος που είναι σήμερα θα αυξηθεί στα 68 έτη και 5 μήνες, το 2030, στα 69 έτη και 5 μήνες το 2040, στα 70,5 το 2050, στα 71,7 έτη το 2060 και στα 72,5 έτη το 2070.
Το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης από το 62ο έτος που είναι σήμερα θα αυξηθεί το 2030 –σύμφωνα με την αναλογιστική αρχή– στα 63 έτη και 5 μήνες, και ακολούθως θα διαμορφωθεί στα 64,5 το 2040, στα 65,5 το 2050, στα 66,7 το 2060 και στα 67,5 το 2070.

Η σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τις ηλικίες συνταξιοδότησης, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής, δείχνει ότι τα περιθώρια για έξοδο στη σύνταξη σε ηλικίες κάτω των 67 και κάτω των 62 ετών υπάρχουν μεν ακόμη για όσους έχουν κατοχυρώσει τις ηλικίες συνταξιοδότησης της μεταβατικής περιόδου 2015-2021, πλην όμως όχι για πολύ ακόμα, καθώς τα "παράθυρα" κλείνουν το 2027.
Συναγερμός για το δημογραφικό

Ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται από τη Eurostat ότι θα συνεχίσει να μειώνεται από 10.438 εκατομμύρια το 2022 σε 7.777 εκατομμύρια το 2070. Επιπλέον, ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων αυξάνεται από 39,0 το 2022 σε 74,4 το 2050 και στη συνέχεια μειώνεται στο 66,0 το 2070.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, για τους άνδρες αυξάνεται από 78,8 έτη το 2022 σε 86,5 έτη το 2070 και για τις γυναίκες αυξάνεται επίσης από 84,2 έτη το 2022 σε 90,4 έτη το 2070. Το προσδόκιμο ζωής στα 65 για τους άνδρες, πηγαίνει από 18,7 έτη το 2022 σε 23,9 έτη το 2070, ενώ για τις γυναίκες πηγαίνει από 21,7 έτη σε 26,7 έτη αντίστοιχα. Η εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής στα 65 είναι σημαντικός παράγοντας για την προβολή, καθώς οι ηλικίες συνταξιοδότησης συνδέονται αυτόματα με αυτόν τον παράγοντα.


Ενθαρρυντικό είναι ότι η καθαρή μετανάστευση επί του πληθυσμού μειώνεται από 0,2% το 2022 σε 0,0% το 2030, φτάνει στο 0,1% το 2040 και από το 2060 σταθεροποιείται στο 0,2%.

Ενθαρρυντικό επίσης είναι ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και θα μείνει κάτω από το 8% μετά το 2027, ενώ επίσης ενθαρρυντικό είναι ότι αυξάνεται η απασχόληση.

Συνολικά, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό προβλέπεται να αυξηθεί για τους εργαζόμενους ηλικίας 20-64 ετών (από 75,4% το 2022 σε 79,9% το 2070) καθώς και για τους εργαζόμενους ηλικίας 20-74 ετών (από 64,7% το 2022 σε 69,7% το 2070).

Αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό προβλέπεται για τους εργαζόμενους ηλικίας 55-64 ετών (από 57,4% το 2022 σε 78,2% το 2070) και για τους εργαζόμενους ηλικίας 65-74 ετών (από 9,3% το 2022 έως 24,3% το 2070).
Συνταξιοδοτική δαπάνη

Η ακαθάριστη δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη ανήλθε στο 14,5% του ΑΕΠ το 2022, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2070 φτάνει το 12,0% με συνολική μείωση 2,5% του ΑΕΠ.

Οι συνολικές δαπάνες συνταξιοδότησης μειώνονται κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 έως το 2030. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στους εξής λόγους:

- Στον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης.

- Στην προσωπική διαφορά των κύριων συντάξεων, που χορηγούνταν έως τον Μάιο 2016, οι οποίες συμψηφίζονται με τις μελλοντικές αυξήσεις, και δεν προκαλούν επιπλέον δαπάνη έως ότου μηδενιστούν.

- Στις χαμηλότερες επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι με το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά.

Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα 2030-2050 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα αυξηθούν από 12,7% του ΑΕΠ το 2030 σε 14,0% του ΑΕΠ το 2050 κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων, που προκύπτει από την αύξηση της απασχόλησης.

Από το 2050 και μετά όμως η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειώνεται σταδιακά, διότι ο αριθμός των συνταξιούχων θα βαίνει μειούμενος λόγω της μείωσης του πληθυσμού, τα όρια ηλικίας θα είναι αυξανόμενα, άρα θα περιορίζεται η έξοδος στη σύνταξη και το ποσό σύνταξης (εν προκειμένω η ανταποδοτική σύνταξη) θα είναι και αυτή μικρότερη, καθώς θα υπολογίζεται με τον μέσο όρο του συντάξιμου μισθού όλου του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης

Η μείωση της δαπάνης συντάξεων αντανακλάται στα ποσοστά αναπλήρωσης. Από το 75,9% που ήταν το 2022 το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης (εθνική και ανταποδοπτική σύνταξη ως ποσοστό του μισθού), ανεβαίνει στο 77,2% το 2030 και από εκεί και μετά πέφτει στο 70% το 2040 και στο 65,3% έως το 2060.

Το ποσοστό αναπλήρωσης θα αυξηθεί περιστασιακά λόγω ενός μεγάλου κύματος συνταξιοδοτήσεων από τους ασφαλισμένους με ηλικίες 50 ως 60 ετών που συμπληρώνουν τις ηλικίες συνταξιοδότησης μέσα στα επόμενα 10 έτη.

Η μεγάλη έξοδος θα αυξήσει και τη δαπάνη συντάξεων η οποία θα μειωθεί μετά το 2035 αφενός μεν γιατί θα έχουν αυξηθεί τα όρια ηλικίας και θα δυσκολεύει πολλούς η έξοδος με πλήρη σύνταξη (40ετίας) στα 65, αφετέρου δε διότι για τον υπολογισμό των συντάξεων θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μισθών σχεδόν ολόκληρου του εργασιακού βίου, που σημαίνει ότι οι μέσες αποδοχές υπολογισμού της σύνταξης θα είναι μικρότερες και αναπόφευκτα θα οδηγήσουν τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μικρότερη σύνταξη. Ακόμη και με το 65% όμως τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν υψηλότερα από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, και σε αυτό συμβάλλουν και οι ασφαλιστικές εισφορές που είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Οι πλημμύρες ως ευκαιρία για πλημμύρα ιδιωτικοποιήσεων

Οι πλημμύρες ως ευκαιρία για πλημμύρα ιδιωτικοποιήσεων

Σε λίγες μέρες ψηφίζεται στη Βουλή άλλο ένα fast-track πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που μεταξύ άλλων φτιάχνει έναν νέο οργανισμό ή καλύτερα μια νέα ανώνυμη εταιρεία, τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ). Η ίδρυση της εταιρείας, είναι υποτίθεται η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση που δημιούργησε στη Θεσσαλία ο Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο. Προβάλλεται δε ως η λύση τόσο για την ταχύτερη αποκατάσταση των περιοχών όσο και για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή.

Πλημμυρισμένες εκτάσεις στο χωριό Βλοχός Καρδίτσας 7 ημέρες μετά την κακοκαιρία Daniel, 11 Σεπτεμβρίου 2023. - Nick Paleologos / SOOC

“Τhe time to buy is when there’s blood in the streets”, Nathan Rothschild

των Νάντιας Μάντεση (Πολιτικος Μηχανικός, υποψήφια με την ΠΡΕΣΑ-ΑΡΑΓέΣ στην Επιστημονική Πολ. Μηχ. του ΤΕΕ)

Άκη Ζαρκαδούλα (Πολιτικος Μηχανικός, υποψήφιος με το ΑΡΑΓέΣ στην Κεντρική Αντιπροσωπεία)

Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών της να μεταβάλει σταδιακά το status στον τομέα των υδάτων. Η Νέα Δημοκρατία, αφού απέτυχε να εμπλέξει άμεσα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα του νερού, λόγω και των αποφάσεων του ΣτΕ που επέβαλαν την επιστροφή ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και την ακύρωση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το ΕΥΣ Αθήνας, επιχειρεί να το κάνει δημιουργώντας προϋποθέσεις που θα το επιτρέψουν σε επόμενη φάση. Αρχικά με την ίδρυση της ΡΑΕΥΥ, δηλαδή την ένταξη των υδάτων (ενός δημόσιου αγαθού ακόμη και κατά το ΣτΕ) σε μια ρυθμιστική αρχή, τις προσπάθειες για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και την εισαγωγή ΣΔΙΤ στη λειτουργία τους και τώρα με τον ΟΔΥΘ.

Πώς όμως από την εκδήλωση του Daniel και τις πρόδηλες κυβερνητικές ευθύνες φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;
Ο Daniel (που όλοι γνώριζαν ό,τι μπορεί να συμβεί) ως ευκαιρία για business

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και κατά πόσο μπορούσε να προβλεφθούν οι καταστροφικές συνέπειες τους. Οι «επιστημονικές» γελοιότητες των πρώτων ημερών μετά το Daniel που «διαβεβαίωναν» ότι το φαινόμενο είναι «θεομηνία» και θα εμφανιστεί ξανά σε ένα εύρος από 300 έως 18.000 (!!!) χρόνια για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης γρήγορα μαζεύτηκαν. Αποδείχθηκε ότι οι εκτάσεις που πλημμύρισαν είχαν υποδειχθεί ως επικίνδυνες για εκδήλωση τέτοιων φαινομένων ήδη από το 2018, με την πολιτεία να μην πράττει το οτιδήποτε για την προστασία τους.

Το μόνο που είχε πράξει ήταν το πολυδιαφημισμένο 112, ένα επικοινωνιακά και όχι λειτουργικά σχεδιασμένο σύστημα προειδοποίησης (κατ’ άλλα απαραίτητο). Το έχουμε ξαναπεί: Οι 17 ανθρώπινες απώλειες του Daniel ήταν όσες και όσοι δεν πρόλαβαν, ο τραγικός απολογισμός της επικοινωνιακής εμμονής της κυβέρνησης στο 112, με τη μετάθεση της ευθύνης προστασίας από το κράτος στον πολίτη, χωρίς κάποιο ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

Δυστυχώς, παρά τις κυβερνητικές ευθύνες που αναδείχθηκαν, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, παρά τις προτάσεις και αποφάσεις επιστημονικών φορέων (όπως η απόφαση της Α-ΤΕΕ κατόπιν πρότασης του ΑΡΑΓέΣ), παρά την ήττα του εκλεκτού της Αγοραστού στις περιφερειακές εκλογές, η κυβέρνηση έδειχνε να έχει χαράξει το δρόμο της αποφασιστικά στο να αξιοποιηθεί ακόμη μια κρίση προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Αφού εξήγγειλε ως πρώτο μέτρο την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, επιμένοντας δηλαδή στη λογική μετάθεσης της ευθύνης από το κράτος στο άτομο, στη συνέχεια έφερε τους «Ολλανδούς» που «ξέρουν» από πλημμύρες.
Το σχέδιο των Ολλανδών και τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς

Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο αποκατάστασης των Ολλανδών είναι η συνέχεια της επικοινωνιακής διαχείρισης της όλης κατάστασης. Δείχνοντας υποτίθεται «πυγμή» και για να προσδώσει χαρακτήρα αποδέσμευσης από «τοπικά» συμφέροντα, ο πρωθυπουργός έφερε μια ξένη εταιρεία, την ολλανδική HVA, όχι και τόσο σχετική με το αντικείμενο των πλημμυρών, να εκπονήσει ένα σχέδιο αποκατάστασης για τη Θεσσαλία σε χρόνο ρεκόρ.

Το υποβληθέν σχέδιο της HVA κατακεραυνώθηκε από όλους τους φορείς ως ένα μνημείο προχειρότητας, αμφιβόλου ποιότητας, χωρίς σαφείς αναφορές για τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν και εκτός ελληνικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας προδιαγραφών εκπόνησης μελετών. Πρωτοφανής παρατυπία και ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία η «δημόσια» διαβούλευση ενός κειμένου εκπονημένου από ιδιωτική εταιρεία γραμμένου μάλιστα στα αγγλικά (!).

Ως προς το περιεχόμενό του, το σχέδιο παρά τη διαφήμισή του για καινοτόμες λύσεις σεβόμενες το περιβάλλον, προτείνει τον πιο βαρύ και αντι-περιβαλλοντικό συνδυασμό αντιπλημμυρικών έργων που έχουμε δει ποτέ για τη Θεσσαλία, με διευθετήσεις, επιπλέον αναχώματα και περίκλειστα χωριά. Ξεκάθαρα κινείται στον αντίποδα των διεθνών καλών πρακτικών αξιοποίησης των οικοσυστημάτων για αντιπλημμυρική προστασία συνδυαζόμενα με πιο ήπιες τεχνικές λύσεις.

Όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος έλλειψης νερού στη Θεσσαλία επαναφέρεται η λύση της ακόμη μεγαλύτερης εκτροπής του Αχελώου, εντελώς ατεκμηρίωτα και μάλιστα χωρίς να προηγούνται άλλα έργα και παρεμβάσεις (όπως ο εκσυχρονισμός των δικτύων για τη μείωση των απωλειών) εντός της θεσσαλικής πεδιάδας, όπως τουλάχιστον έχει επισημανθεί σε άλλα σχέδια.

Εκτός όμως της επιπλέον τσιμεντοποίησης που παρουσιάζεται ως καινοτόμος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, το κατά παραγγελία συμφερόντων σχέδιο τόλμησε να πάει ακόμη παραπέρα: να προτείνει ως λύση για τη διαχείριση των υδάτων, την ιδιωτικοποίηση τους, η οποία προβάλλεται κιόλας ως εμβληματική πρωτοβουλία. Όλες οι πτυχές διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία εκχωρούνται σε μια νέα ανώνυμη εταιρεία, τον ΟΔΥΘ.
Ο Ο.Δ.Υ.Θ. ως τραγωδία και ως φάρσα ιδιωτικοποίησης του νερού

Η ιστορία εδώ δε θα χρειαστεί να επαναληφθεί: ο Ο.Δ.Υ.Θ., ο οργανισμός που προτείνεται να αναλάβει πλέον τη διαχείριση των Υδάτων στη Θεσσαλία θα είναι ταυτόχρονα τραγωδία και φάρσα. Φάρσα για την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται το ζήτημα, τραγωδία για τις συνέπειες που θα επιφέρει.

Ο ΟΔΥΘ προορίζεται να είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου µε τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας που θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Η σύγκριση του Υπουργού ΠΕΝ με τις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, που μετά από μακρόχρονους αγώνες του κινήματος για το δημόσιο νερό επέστρεψαν πλειοψηφικά στο Δημόσιο, είναι πλήρως παραπλανητική για να χρυσωθεί το χάπι της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Στον ΟΔΥΘ εκχωρούνται πλήθος αρμοδιοτήτων που ασκούνται από τη Δημόσια Διοίκηση, όπως ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, η εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων και Πλημμυρών, η προστασία των οικοσυστημάτων, τα οποία δε νοούνται να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Πώς ένας κατά βάση πάροχος υπηρεσιών νερού, όπως σχεδιάζεται ο ΟΔΥΘ, θα ανταποκριθεί στα παραπάνω; Η αύξηση των εσόδων του με κάθε τρόπο θα γίνει μονόδρομος με συνέπεια την επιβάρυνση της θεσσαλικής κοινωνίας.

Ο ΟΔΥΘ επίσης θα αναλάβει να εκπονήσει το master plan τσιμεντοποίησης των Ολλανδών, μακριά από κάθε διαφανή διαδικασία ανάθεσης έργων και μελετών και ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες. Βιαίως ρουφάει το προσωπικό των υπαρχουσών υπηρεσιών για το νερό στη Θεσσαλία, αίροντας ουσιαστικά και τη μονιμότητά του, υπηρεσίες οι οποίες αντί να ενισχυθούν ουσιαστικά ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αποψιλώνονται. Πολύχρονη εμπειρία των ΤΟΕΒ στη διαχείριση του αρδευτικού νερού χάνεται αφού ουσιαστικά καταργούνται και μεταφέρονται κι αυτοί μαζί με τον εξοπλισμό τους στον ΟΔΥΘ.
Να σταθούμε ανάχωμα στην ιδιωτικοποίηση του νερού, να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά

Δεν υπάρχει πιο αδίστακτη και αντικοινωνική πολιτική από την εκμετάλλευση μιας κρίσης ως ευκαιρία για κερδοφορία. Οι πολυκρίσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνίες τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και απόλυτη προστασία των δημόσιων αγαθών. Χρειάζεται οι λογικές κερδοφορίας να ηττηθούν και να αναδειχθούν χώροι όπου το δημόσιο συμφέρον θα αναπνεύσει ξανά αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Έτσι, στεκόμαστε απέναντι στις ιδιοτελείς λογικές που βλέπουν κάθε κρίση ως ευκαιρία αύξησης της κερδοφορίας και ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον ΟΔΥΘ ως η πρώτη προϋπόθεση για να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην περιοχή με βασικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες της πλειοψηφίας.

Ο ρόλος της διαχείρισης του σημαντικότερου αγαθού του νερού και των υδάτινων οικοσυστημάτων της χώρας θα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και να πραγματοποιείται με διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες. Χρειάζεται να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η ίδρυση και λειτουργία του ΟΔΥΘ ακόμα κι αν ψηφιστεί από την κυβερνητική «πλειοψηφία».

Τα δημόσια αγαθά απειλούνται συνεχώς από την επέκταση της λογικής της κερδοφορίας. Οι επόμενες πολύμορφες μάχες μας για την υπεράσπισή τους είναι μπροστά μας!
Ένα σχόλιο για τους φορείς των μηχανικών και τις εκλογές του ΤΕΕ στις 19 Μαΐου

Στα πιο ειδικά ζητήματα του τεχνικού κόσμου, να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε ποτέ να απευθυνθεί για αυτά τα ζητήματα στον Σύλλογο των Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΜΠΕ) ο οποίος θα μπορούσε σε συνεργασία με άλλους σχετικούς επιστημονικούς συλλόγους ή και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας να συμβάλλουν στη συζήτηση. Τα πολυτεχνεία της χώρας καταρτούν αξιόλογους υδραυλικούς μηχανικούς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο ζήτημα και υπάρχει εξάλλου πλούσια μελετητική εμπειρία για τον θεσσαλικό κάμπο. Αντ’ αυτού προτίμησε να απευθυνθεί απευθείας στους “ειδικούς” Ολλανδούς με τελείως επικοινωνιακό πρόσημο, όπως αντιμετωπίζει πλέον όλα τα προβλήματα της χώρας, απαξιώνοντας πλήρως το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Βέβαια πρέπει να αποδοθούν και οι ανάλογες ευθύνες στην παράταξη που έχει την πλειοψηφία στον ΣΜΠΕ, που είναι η ίδια με την πλειοψηφούσα παράταξη στο ΤΕΕ, τη ΔΚΜ, η οποία δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να συζητήσει ο καθόλα αρμόδιος επιστημονικός κλάδος των υδρολόγων που συμμετέχουν στον ΣΜΠΕ και να εκφέρει άποψη. Παρ’ όλο που προτάθηκε (από τις δυνάμεις της Αριστεράς στο Σύλλογο και συγκεκριμένα την ΠΡΕΣΑ) να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του ΣΜΠΕ για να συζητήσει την καταστροφή στη Θεσσαλία και το πώς θα μπορούσε να συμβάλει ο σύλλογος, η πλειοψηφικη παράταξη του Συλλόγου έκανε τα στραβά μάτια, παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης.

Αποκορύφωμα της πλήρους σύμπλευσης της παράταξης της ΝΔ στους μηχανικούς με τα σχέδια της κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ Στασινού στη σχετική συζήτηση της Βουλής, όπου ξεχνώντας επίτηδες το θεσμικό του ρόλο τοποθετήθηκε υπέρ της ίδρυσης του ΟΔΥΘ μην έχοντας καμία σχετική απόφαση από το ΤΕΕ. Μάλιστα η τοποθέτησή του αυτή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με προηγούμενη ομόφωνη απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ υπέρ της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Η υποβάθμιση των επιστημονικών συλλόγων των μηχανικών της χώρας, αλλά και η πλήρης αδρανοποίηση των επιστημονικών επιτροπών του ΤΕΕ συμβαίνει πολλά χρόνια από την κυρίαρχη πολιτική και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτού: όταν συμβαίνουν καταστροφές οι οποίες αναδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο που έχει το επάγγελμα του μηχανικού, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον οι δομές για να πάρει θέση και να εκφέρει άποψη συνολικά ο τεχνικός κλάδος.

Στις επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ στις 19 Μαΐου πιστεύουμε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αναδειχθεί ότι δεν ανεχόμαστε πια τη συνεχή απαξίωση των απόψεών μας, της δουλειάς μας και των κοινωνικών αγαθών. Ως τεχνικός κόσμος που ζούμε από τη δουλειά μας και υπηρετούμε πρώτιστα το κοινωνικό συμφέρον να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δε πάει άλλο! Η δουλειά μας και οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Το άλλο πρόσωπο της «Αθηναϊκής Ριβιέρας



Ακρυλικό σε χαρτόνι-Τ.Παπαϊωάννου
Το άλλο πρόσωπο της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»
ART - ΝΕΑ 25.04.24 21:30Τάσης Παπαϊωάννου*

Το είδος της «ανάπτυξης» που προωθεί στη χώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται να μην υπολογίζει τίποτε.

Την Αθήνα τη χτίσαμε παντού. Δεν αφήσαμε σπιθαμή ελεύθερη, ένα μέρος τόσο δα ν’ αντικρίζεις λίγο χώμα, το φυσικό έδαφος της άλλοτε χιλιοτραγουδισμένης Αττικής γης. Η πόλη επεκτάθηκε άναρχα, δίχως σχέδιο, κάλυψε λόφους, ρεματιές, ποτάμια, ανηφόρισε απειλητικά στις πλαγιές των βουνών. Σαν μια πλημμυρίδα πυκνής αστικής μάζας που ξεχείλισε ανεξέλεγκτα προς όλες τις κατευθύνσεις, καλύπτοντας κάθε σημείο που βρήκε μπροστά της.

Τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη, μη βρίσκοντας άλλη διέξοδο, επεκτείνεται με ορμή προς τις βορινές περιοχές, καταβροχθίζοντας με απίστευτη ταχύτητα γεωργικές καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις που προηγουμένως είχαν κατακαεί, όχι μία, αλλά πολλές φορές στο παρελθόν. Τα αλλοτινά χωριά, Αγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Καπανδρίτι, σήμερα έχουν μετατραπεί σε προάστια μιας συνεχούς μητροπολιτικής περιοχής που φτάνει μέχρι τα μέρη τους. Η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος διαρκώς μεγεθύνεται, δημιουργώντας το ανοίκειο και ζοφερό τοπίο μέσα στο οποίο είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές. Η πόλη που χτίσαμε συνθλίβει δεν ελαφρώνει, τσακίζει δεν απελευθερώνει.

Ψήφισμα 20ου Συνεδρίου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το Ν/Σ του ΥΠΕΝ

 Ψήφισμα 20ου Συνεδρίου για το Ν/Σ του ΥΠΕΝ 



Σχετικά με το ν/σ «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» και ειδικά για το Δ) καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης 

Οι διατάξεις του παρόντος ν/σ είναι η επιτομή της άνισης διαχείρισης του Ανθρωπίνου Δυναμικού των δημοσίων – δημοτικών υπαλλήλων με τους μετακλητούς και τους ιδιώτες που τους παραχωρήθηκε η αντισυνταγματική αρμοδιότητα ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος. Το ν/σ καταργεί κατ’ ουσίαν και κατ’ άρθρο 77, τα Τμήματα Ελέγχου Κατασκευών των ΥΔΟΜ – Παρατηρητήρια Δόμησης (Τοπικά και Περιφερειακά) που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αφού οι αρμοδιότητες που ασκούσαν για την καταγραφή κι επιβολή προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών περνάει εξ’ ολοκλήρου στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ. 

Συστήνεται Γραφείο Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης και με φωτογραφική διάταξη η θέση αυτή καταλαμβάνεται από μετακλητό – συνταξιούχο από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κι ο οποίος θα έχει και το γενικό «πρόσταγμα» συγκρότησης επιτροπών και κλιμακίων ελέγχων αυθαίρετης δόμησης. Αναρωτιόμαστε, ποια να είναι αυτά τα άτομα «εγνωσμένου κύρους» όταν όλο το αντικείμενο ελέγχου ήταν χρεωμένο στον Δημόσιο Τομέα; «Ξεχνά» τεχνηέντως, ο συντάκτης πως υπάρχουν συνάδελφοι με τεράστια γνώση και εμπειρία στα ΤΕΚ των ΥΔΟΜ και δεν προβλέπει ούτε καν ενδεχόμενη μετακίνησή τους στο νέο φορέα; 

Πλέον, η καταγγελία για έλεγχο ενδεχόμενης αυθαίρετης κατασκευής θα κοστίζει 150€ και θα δημιουργηθεί νέο μητρώο καταγγελιών, που αλλού; στο ΤΕΕ. Το παράβολο των 150€ είναι ιδιαίτερα υψηλό, οδηγώντας την πλειοψηφία των πολιτών που αναφέρουν παράνομες εργασίες στο είτε να μην έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελία (οδηγώντας σε πλήρη έλλειψη κοινωνικού ελέγχου) ή να αναγκάζονται να υποβάλλουν καταγγελίες σε υπηρεσίες που θα είναι υποχρεωμένες να τις δέχονται, λ.χ. στα αστυνομικά τμήματα, στη διεύθυνση υγιεινής και στα δικαστήρια, οδηγώντας σε αύξηση του όγ- 2 κου εργασίας των υπηρεσιών αυτών, για τις οποίες (ειδικά τα δικαστήρια) υποτίθεται καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος που διαχειρίζονται. Γνωρίζει λοιπόν ο συντάκτης του νομοσχεδίου ότι δεν χρειάζεται κανένα παράβολο από τον πολίτη και καμία καταγγελία στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών που θεσπίζει, καθώς αυτός έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στην Εισαγγελία ατελώς και ο Εισαγγελέας να διατάξει την διενέργεια αυτοψίας για εντοπισμό αυθαιρέτου; Ή θα διαβιβάζεται από τους δήμους; 

Ο Επιθεωρητής λοιπόν, θα «προτεροποιεί» τις καταγγελίες με κριτήρια που ουδόλως μπορούν να χαρακτηριστούν ως αντικειμενικά και με εντολή του θα συστήνεται κλιμάκιο ελέγχου από ιδιώτες, υπαλλήλους του Υπουργείου χωρίς την απαιτούμενη διευκρίνηση ότι θα είναι μηχανικοί και από το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης. Αφού θα προβαίνει σε έλεγχο το κλιμάκιο και με βοήθεια drone! μάλιστα, θα καταγράφει τις αυθαίρετες κατασκευές σε έκθεση αυτοψίας ανώνυμα! Δηλαδή, για ακόμα μία φορά (συμβαίνει ήδη κατά κόρον στην έκδοση οικοδομικών αδειών), θα εκδίδεται Διοικητική Πράξη που η Διοίκηση ουδέποτε κατ’ ουσίαν έλεγξε και εξέδωσε, κατά παράβαση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΗ; εφόσον οι μετακλητοί κι οι ιδιώτες διατηρούν την ανωνυμία τους ή θα υπογράφεται από τους ελάχιστους δημοσίους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ; οι οποίοι θα φέρουν την ευθύνη της έκθεσης αυτοψίας; 

Επισημαίνουμε όμως, πως οι έννομες συνέπειες του αυθαίρετου χαρακτήρα ενός κτίσματος, δεν επέρχονται, αν δεν προηγηθεί Έκθεση Αυτοψίας, η οποία συνιστά διαπιστωτική ατομική διοικητική πράξη, καθώς και η διοικητική πράξη προέρχεται από διοικητικό όργανο ή από διοικητική αρχή και ένας ιδιώτης δεν μπορεί να εκδώσει διοικητική πράξη. Στις νομικά ανυπόστατες πράξεις εντάσσονται οι πράξεις που εκδίδονται καθ’ υπέρβαση καθηκόντων καθώς και όσες εκδίδονται από αναρμόδιο όργανο, παρόλο που κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη στις υπαγωγές αυθαιρέτων και στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Για ενδεχόμενη προσφυγή κατά της έκθεσης αυτοψίας, η ύπαρξη παράβολου το οποίο θα κυμαίνεται από 500€ και άνω, αναλόγως την καταγεγραμμένη αυθαίρετη επιφάνεια, επίσης δημιουργεί οικονομικές ανισότητες και δεν προσδιορίζεται η διαδικασία σε περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων ή κατασκευών που δεν συνιστούν χώρο. Η προσφυγή δε, γίνεται στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ κι ο συντάκτης του ν/σ δεν αποσαφηνίζει το μέλλον των εκκρεμών υποθέσεων στα ΣΥΠΟΘΑ Α και Β. 

Πλέον αυτών, ο Επιθεωρητής και τα «ανώνυμα» κλιμάκια ελέγχου θα απολαμβάνουν και το ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ, καθώς και θα καλύπτονται για ενδεχόμενη δίωξη εναντίον τους από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή και με δικηγόρο της επιλογής τους που θα αποζημιώνεται με το 3πλάσιο του γραμμάτιου των δικηγόρων. Επίσης, θα απολαμβάνουν αστυνομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της αυτοψίας τους! 3 Τονίζουμε πως στο ν/σ δεν υπάρχει μνεία για τις χιλιάδες υποθέσεις αυθαιρέτων που εκκρεμούν στις κατά τόπους ΥΔΟΜ και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ελέγχου όπως πχ, έχει γίνει αίτηση και εκκρεμεί αυτοψία για σύνταξη Έκθεσης Αυτοψίας / έχει συνταχθεί Έκθεση Αυτοψίας από την ΥΔΟΜ και ο πολίτης έχει καταθέσει ένσταση και εκκρεμεί στο αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ / Έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης από την αρμόδια ΥΔΟΜ και εκκρεμεί προσφυγή του πολίτη σε διοικητικό δικαστήριο κατά της Έκθεσης Αυτοψίας ή κατά της βεβαίωσης προστίμων κλπ. Επιπροσθέτως, δεν γίνεται μνεία για τις χιλιάδες υποθέσεις αυθαιρέτων κατασκευών παρελθόντων ετών τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιον από τους νόμους 4178/13, 4495/17 κλπ, στις οποίες η αρμόδια ΥΔΟΜ επιβάλλει ετήσια πρόστιμα διατήρησης. 

Θα συνεχίσει να επιβάλλει πρόστιμα διατήρησης η ΥΔΟΜ ενώ σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου «…μεταφέρεται, στο σύνολό της, η αρμοδιότητα του ελέγχου και η παρακολούθηση εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας από την αυθαίρετη δόμηση» ; 

Ενώ η έννοια της πλήρους κατεδάφισης των «νέων αυθαιρέτων» είναι ορθή, η άνευ ορίων αποδοχή της προτεραιοποίησης αυτών των κατασκευών, ανεξαρτήτως περιπτώσεων είναι προς αμφισβήτηση. Επίσης αμφισβητείται η διαδικασία «κατεδάφισης». Δηλαδή, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, πως θα «κατεδαφιστούν» και μάλιστα κατά προτεραιότητα έναντι ενός αυθαιρέτου κτίσματος σε δημόσιο κτήμα το οποίο έτυχε να καταγραφεί το 2020; Θεωρούμε επίσης πως γίνεται άδικη διαχείριση στην κατανομή των προστίμων. Ενώ μέχρι σήμερα αυτά ήταν έσοδα των δήμων με το παρόν ν/σ θα πηγαίνουν εξολοκλήρου στο Πράσινο Ταμείο και στο ΥΠΥΜΕ για τις κατεδαφίσεις. Θα μπορούσε ένα μέρος αυτών να παραμείνει στους δήμους. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο νομοθέτης είχε και την ελάχιστη έννοια για το μέλλον της αυθαίρετης δόμησης, θα προχωρούσε ΑΜΕΣΑ σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των υπαγωγών αυθαιρέτων και των οικοδομικών αδειών από τις ΥΔΟΜ, αφού πρώτα θα τις στελέχωνε επαρκώς επί της ουσίας κι όχι με τα τερτίπια της εγκ. 402, με μόνιμους υπαλλήλους που θα εξέταζαν μεταξύ άλλων εάν υφίσταται έλεγχος στατικής επάρκειας. Τρομάζουμε ως δημόσιοι – δημοτικοί υπάλληλοι και πολίτες αυτής της χώρας, τι μπορεί να συμβεί σε ενδεχόμενη σεισμική δόνηση για τα χιλιάδες αυθαίρετα που «νομιμοποιήθηκαν» με υπαγωγές και τις χιλιάδες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν ΧΩΡΙΣ κανέναν έλεγχο από τις ΥΔΟΜ! 

Δυστυχώς πρόσφατα είχαμε το παράδειγμα κατάρρευσης τοιχοποιίας και μέρους κτιρίου στον Πειραιά, με θύμα αστυνομικό – εργάτη στο οποίο εκτελούσαν εργασίες με βεβαίωση του αρ. 30, (δηλαδή με υποβολή μιας τεχνικής έκθεσης που απλά την έβγαλε ΜΟΝΟΣ του ο ιδιώτης χωρίς έλεγχο από ΥΔΟΜ). 4 Γίνεται λοιπόν προφανές, πως οι δημόσιοι - δημοτικοί υπάλληλοι μηχανικοί, που όλα αυτά τα χρόνια ανήκουν στην καθημερινότητά τους οι διώξεις, οι προπηλακισμοί εντός κι εκτός υπηρεσίας, χωρίς προστασία ή φρουρά και καμία νομική κάλυψη και σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες μάλιστα, πως είναι για τους κυβερνώντες σαν ένα κακό σπυρί που έπρεπε να το σπάσουν για να απαλλαχτούν από αυτούς, γιατί απλά κάνουν κι έκαναν τη δουλειά τους, δηλαδή ασκούσαν ΕΛΕΓΧΟ στο Δομημένο περιβάλλον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. 

Αντιλαμβάνονται το Κράτος Δικαίου μόνον ως προς το σκέλος που εξυπηρετούνται οι μεγαλοεργολάβοι και τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέρονται κι αφήνουν σε επίπεδο ατομικής ευθύνης τους μικροιδιοκτήτες και τους ιδιώτες μηχανικούς. Αφού είδαν με το ν.4014/11 κι έκτοτε με τους υπόλοιπους νόμους, τα αυθαίρετα ως φοροεισπρακτικό μηχανισμό, συνεχίζουν τώρα με το παρόν ν/σ, να «επιλέγει» ένας μετακλητός ΕΑΝ θα ελέγξει ή όχι καταγγελία που θα την πληρώνει και με 150€ ο πολίτης και χωρίς να μνημονεύεται πουθενά καμία προστασία της μικροιδιοκτησίας. Καταγγέλλουμε το παρόν ν/σ ως απαράδεκτο απέναντι στην κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον. Πάρτε το πίσω. Ενισχύστε με μόνιμο προσωπικό και μέσα τις υπάρχουσες ΥΔΟΜ, αφού έχετε εκατομμύρια να δώσετε για drone!

 Δράσεις για τις ΥΔΟΜ: 

 Μία φορά την εβδομάδα με ευθύνη των α’βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, συμβολικό κλείσιμο των ΥΔΟΜ σε όλη τη χώρα για 2 ώρες με ταυτόχρονη ενημέρωση για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των ΥΔΟΜ σε πολίτες, ΜΜΕ. 

 Εξουσιοδοτείτε το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για τις εν λόγω ρυθμίσεις 

 Συντονισμό με ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ για τις παραπάνω δράσεις. Το Προεδρείο του 20ου Συνεδρίου

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ισχυρά Δημόσια Εργαστήρια – Δημόσιος Έλεγχος στα Δημόσια Έργα





Θέμα: Ισχυρά Δημόσια Εργαστήρια – Δημόσιος Έλεγχος στα Δημόσια Έργα

Τα Δημόσια Εργαστήρια Ελέγχου Δομικών Υλικών (ΚΕΔΕ, Τμήματα Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Εργαστήρια Περιφερειών), από την ίδρυση τους έως σήμερα, ασχολούνται με τον ποιοτικό έλεγχο των υλικών που ενσωματώνονται στα Δημόσια Έργα (σκυρόδεμα, εδαφικά υλικά, αδρανή, ασφαλτομίγματα, άλλα δομικά υλικά) και την εκτέλεση αμερόληπτων ελέγχων στα εκτελούμενα έργα.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες (κλιματική αλλαγή, περιορισμένοι πόροι, αναπτυξιακό ζήτημα της Χώρας κλπ.) είναι επιτακτική η ύπαρξη ισχυρών δημόσιων εργαστηρίων :

Α. Με τον άρτιο αξιόπιστο δημόσιο έλεγχο των έργων επιτυγχάνεται η ασφάλεια των έργων αλλά και των υφιστάμενων υποδομών. Είναι πλέον αναγνωρισμένο από όλους ότι σε συνθήκες κλιματικής κρίσης η ανθεκτικότητα των έργων και των υποδομών είναι κρίσιμη για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων στις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Β. Ο επαρκής ποιοτικός έλεγχος διασφαλίζει ότι οι περιορισμένοι πόροι αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίτευξη των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών των έργων ή των υποδομών.

Γ. Η βέλτιστη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων με τις παραπάνω προϋποθέσεις συμ- βάλει τα μέγιστα στο αναπτυξιακό αποτύπωμα της Χώρας.

Ειδικά για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το κράτος αναθέτει στον εξωτερικό σύμβουλο ΕΣΠΕΛ (Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου) εργαστηριακούς ελέγχους με πολύ υψηλό τίμημα. Η σύμβαση με τον EΣΠΕΛ έληξε στις 31-12-2023.

Σε αυτή την συγκυρία και βιώνοντας δυστυχώς τον εκμηδενισμό των ποιοτικών ελέγχων από τα Δημόσια Εργαστήρια, υπενθυμίζουμε ότι το κράτος έχει ιδρύσει τα Δημόσια Εργαστήρια για να εκτελούν τους απαιτούμενους εργαστηριακούς ελέγχους για λογαριασμό του Δημοσίου. Όμως, παρ’ όλη την προσφορά των Δημόσιων Εργαστηρίων επί σειρά δεκαετιών, στην

Ελλάδα του σήμερα, που όλες οι Δημόσιες ελεγκτικές αρχές βρίσκονται υπό διωγμό, συμβαίνουν τα εξής παράλογα:Το ΚΕΔΕ που ανέκαθεν ήταν το Κέντρο Αναφοράς και Καθοδήγησης για όλα τα Εργαστήρια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα όπως η υποστελέχωση και το κτηριακό.
Αντίστοιχα προβλήματα έχουν τα Εργαστήρια των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών, με ελάχιστο πλέον προσωπικό προσπαθούν να επιτελέσουν το σημαντικότατο έργο τους.
Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σημείο μηδέν, τα έργα να ελέγχονται από τους ίδιους τους εργολάβους, με δικά τους ιδιωτικά ή εργοταξιακά εργαστήρια, και με τον δημόσιο έλεγχο στις περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτο, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, και πολλές φορές με τραγικές συνέπειες.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ :ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΕΡΓΑΤΕΣ), με ελάχιστο προσωπικό 10 άτομα ανά εργαστήριο (Βόλος, Λαμία, Αθήνα, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη, Κοζάνη, Κομοτηνή, Σύρος, Μυτιλήνη). Για τα μεγάλα εργαστήρια: ΚΕΔΕ, Θεσσαλονίκης, Κρήτης οι απαιτήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες.
Να μην επιβαρύνονται οι λίγοι υπάλληλοι των Δημόσιων Εργαστηρίων με άσχετες αρμοδιότητες πέραν των εργαστηριακών, για να καλύπτονται άλλες ανάγκες της διοίκησης.
Όλοι οι φάκελοι Ποιότητας των Δημόσιων Έργων να κλείνουν υποχρεωτικά με ένα ελάχιστο ποσοστό Εργαστηριακών Ελέγχων (π.χ. 5%) από Δημόσια Εργαστήρια.
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΣΗ ώστε κατά περίπτωση να μπορούν να ικανοποιούν /επεκτείνουν /ολοκληρώνουν τις απαιτήσεις του προγράμματος ποιότητάς τους (προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, διακριβώσεις, διεργαστηριακά σχήματα, αναλώσιμα, έξοδα διαπίστευσης κ.α.)
Να αναβαθμιστεί το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Έργων (ΚΕΔΕ). Να γίνει η επανασύνδεση του με τα Περιφερειακά εργαστήρια των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ώστε να μην χάνεται η αποκτηθείσα τεχνογνωσία, εμπειρία και ο εργαστηριακός εξοπλισμός, ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Να επιλυθεί άμεσα το κτιριακό.
Να δοθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στα εργαστήρια.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ!!!

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Νέα διαδικασία πολεοδομικών ελέγχων

Νέα διαδικασία πολεοδομικών ελέγχων

Οι αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος

Προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις θα έχουν τα φετινά αυθαίρετα, στη συνέχεια όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά το 2011 και τέλος, όσα υπήχθησαν σε νομιμοποίηση με ψευδείς δηλώσεις. (Φωτογραφία αρχείου)

Γιώργος Λιάλιος19.04.2024 • 07:13
Κοινοποίηση

2 ΣχόλιαΣχόλια

Χωρίς τις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα bonus του οικοδομικού κανονισμού, αλλά με δέκα άρθρα επιπλέον –φθάνοντας πλέον τα 132– κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κύρια αντικείμενα του νομοθετήματος είναι η νέα διαδικασία πολεοδομικών ελέγχων και κατεδαφίσεων, η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και το νέο μοντέλο διαχείρισης της βιομάζας στα δάση. Περιλαμβάνει ωστόσο και πληθώρα περιπτωσιολογικών ρυθμίσεων, αλλά και την 23η τροποποίηση της νομοθεσίας για την επένδυση στο Ελληνικό.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που έληξε η δεκαήμερη περίοδος διαβούλευσής του. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του σχεδίου νόμου αφορά τη νέα διαδικασία πολεοδομικών ελέγχων και κατεδαφίσεων, τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα εξής:

• Η αρμοδιότητα ελέγχων για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και της δημόσιας περιουσίας, ανατίθεται συνολικά στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν αρμοδιότητα και για τις αυθαιρεσίες επί αιγιαλών και παραλίας, το σχέδιο νόμου κάνει έναν ακατανόητο διαχωρισμό, εξαιρώντας «επεμβάσεις με ελαφριές κατασκευές και την επισκευή αυτών» (προφανώς δεν νοείται επισκευή αυθαιρέτων, ενώ είναι παράδοξο οι επιθεωρητές να ελέγχουν μεγάλες παρανομίες και οι κτηματικές υπηρεσίες τις «ελαφριές», πολλώ δε μάλλον όταν αυτό δεν ορίζεται σαφώς).

• Οι πολεοδομικοί έλεγχοι, που αφαιρούνται από τις υπηρεσίες δόμησης (οι οποίες μετατρέπονται σταδιακά σε άδειο κέλυφος), δίνονται σε ιδιώτες μηχανικούς. Οπως ορίζεται, εκτός από τους επιθεωρητές και τους υπαλλήλους του ΥΠΕΝ και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, οι έλεγχοι μπορούν να διεξάγονται και από τους ελεγκτές δόμησης. Η επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική, όχι μόνο γιατί το κράτος δεν μπορεί να απεμπολεί τον ελεγκτικό του ρόλο, αλλά και γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, το να βάζεις ιδιώτες μηχανικούς να ελέγχουν ιδιώτες μηχανικούς θυμίζει τη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

• Οι επιθεωρητές καταρτίζουν ετήσιο στρατηγικό σχέδιο, ενώ (μια αναμφίβολα θετική εξέλιξη) θα αναρτούν στον ιστότοπό τους τις εκθέσεις αυτοψίας (ανωνυμοποιημένες ως προς τα στοιχεία του ιδιοκτήτη).

• Το ΥΠΕΝ συνεχίζει την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο ορίζεται ότι θα αναλάβει (ακόμη) δύο πλατφόρμες: μία για τον εντοπισμό αυθαιρέτων με τη χρήση αεροφωτογραφιών και drones (μια ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία ωστόσο έχει προταθεί πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς να προχωρήσει) και μία για την υποβολή καταγγελιών από πολίτες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η δεύτερη θα δημιουργηθεί κάτω από την ομπρέλα του gov.gr, αλλά από το ΤΕΕ. Η επιλογή αυτή ενέχει (δυνητικά) κινδύνους, καθώς το ΤΕΕ είναι μεν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, είναι όμως ταυτόχρονα και το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών (η ηγεσία του και τα όργανά του εκλέγονται από τους μηχανικούς) και επομένως θα υπάρχει πρόσβαση μονίμως σε ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με τις καταγγελίες (που θα στρέφονται και κατά μηχανικών).

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Απεργία 17/4/2024 Πραγματικές Αυξήσεις των Αποδοχών μας – Στελέχωση των Υπηρεσιών - Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις


Απεργία 17/4/2024 – Στάση Εργασίας 19/4/2024

Πραγματικές Αυξήσεις των Αποδοχών μας – Στελέχωση των Υπηρεσιών -

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μετά την κλαδική απεργία στις 17/11 και τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στην απεργία στις 28/2 συνεχίζει τις κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματα μας.  Στις 17 Απριλίου απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα (μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και Ομοσπονδίες και σωματεία του Δημοσίου) με κεντρικό σύνθημα: «Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια» . Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, να επανέλθουν υπό Δημόσιο έλεγχο, όλες οι κρίσιμες Υποδομές της χώρας.

 Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Εν μέσω μιας πρωτοφανούς ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, 14 χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 50%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Τους νέους συναδέλφους μας στις παραιτήσεις και στην αποστροφή προς το Δημόσιο. Με εξευτελιστικές αποδοχές, οι οποίες βρίσκονται στο 40% των αντίστοιχων αποδοχών στην Ευρώπη, με διαλυμένες Υπηρεσίες, με δυσβάσταχτο κόστος ζωής και με τεράστιες ευθύνες που συχνά καταλήγουν σε διώξεις και δικαστήρια.

Χρήματα όμως υπάρχουν για τους Εργολάβους, τους παραχωρησιούχους, τους Διοικητές Οργανισμών, τις εταιρίες που κερδοσκοπούν στην ενέργεια, στο Περιβάλλον, στη Στέγη, στο Εμπόριο.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά! Δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας για προσλήψεις Μηχανικών

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Οριζόντια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  2. Πραγματικές αυξήσεις στους Μηχανικούς, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας
  3. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
  4. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
  5. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
  6. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  7. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
  8. Επέκταση και αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  9. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.
  10. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με μέσα και προσωπικό για σύγχρονες και ασφαλείς Υποδομές

Όλοι και όλες στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

17/4: 11πμ, Πλ. Κοραή στην έξοδο του Μετρό

19/4: 9πμ στην είσοδο του ΓΛΚ, Πανεπιστημίου 37.